Οι μάσκες υποκρισίας των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν ξανάπεσαν χτες για πολλοστή φορά, μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι προώθησε στο Κογκρέσο τη σύστασή του για την έγκριση νέας πώλησης όπλων στο Ισραήλ, με συνολική αξία πάνω από 1 δισ. δολάρια.
Μόλις μία βδομάδα μετά τη δήλωση του Μπάιντεν για τον υποτιθέμενο περιορισμό στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στο Ισραήλ και τις υποκριτικές δηλώσεις περί «προστασίας των αμάχων» στη Ράφα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου παρέδωσε στο Κογκρέσο τη λίστα με τα πυρομαχικά που θέλει να στείλει στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Αssociated Press», το νέο εξοπλιστικό πακέτο προς το Ισραήλ αφορά 700 εκατ. δολάρια για πυρομαχικά αρμάτων μάχης, 500 εκατ. δολάρια για τακτικά οχήματα του στρατού και 60 εκατ. δολάρια για όλμους. Πρόκειται για το εξοπλιστικό πακέτο 1 δισ. δολαρίων που είχε αποκαλύψει πριν μερικές βδομάδες η εφημερίδα «Wall Street Journal».
Παράλληλα οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προωθούν τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο που προβλέπει «ξεπάγωμα» της απόφασης της κυβέρνησης Μπάιντεν για προσωρινή καθυστέρηση στην αποστολή μερικών χιλιάδων βομβών (βάρους ενάμιση τόνου) στο Ισραήλ.
Στο φόντο του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού πακέτου για το Ισραήλ, ανακοινώθηκε ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στο Ισραήλ, μαζί με τον επικεφαλής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ Μακγκέρκ, και τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου Μπάιντεν για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν.
Οι τρεις αξιωματούχοι αναμένεται να συνεχίσουν το παζάρι για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, με πρώτο μέλημα την επίτευξη μίας νέας «Συμφωνίας του Αβραάμ» για επισημοποίηση σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν επίσης περιφερειακά ζητήματα, ο πόλεμος στην Υεμένη (τον οποίο η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε με εισβολή το 2015 και τώρα θέλει να τον τερματίσει), οι διαβουλεύσεις για ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και νέες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως η ασφάλεια και η πυρηνική ενέργεια.
Στο Ισραήλ ο Σάλιβαν αναμένεται να συζητήσει τρόπους «περιορισμού» του μακελειού που έχει ξεκινήσει από τις 6 Μάη στη Ράφα της Γάζας, αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για μελλοντική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.
Πριν μια βδομάδα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία «είναι πολύ κοντά» στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα παράσχει στο Ριάντ «εχέγγυα ασφάλειας».
Εν μέσω αμερικανικών κινήσεων για προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεση στη Ράφα «αμέσως». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ «θα υποβαθμιστούν».
Αφού επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «στηρίζουμε το δικαίωμά του να αμύνεται», επεσήμανε πως «αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, θα θέσει αναπόφευκτα βαριά πίεση στη σχέση του με την ΕΕ».
Στη βάση αυτών των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ανακοίνωσε τις νέες προβλέψεις για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως μολονότι η οικονομία της εν λόγω ζώνης αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη φέτος, αυτή θα είναι μικρότερη απ' ό,τι προβλεπόταν, λόγω καθυστερήσεων στα μεγάλα προγράμματα δημόσιων επενδύσεων στην Αίγυπτο και εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. «Ο αρνητικός αντίκτυπος της σύγκρουσης στον τουρισμό σε Ιορδανία και Λίβανο μπορεί να έχει διάρκεια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ETAA.
Χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο την έντονη κριτική που ασκεί στο Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα, τονίζοντας ότι αυτό «θα στρέψει το βλέμμα του» στην Τουρκία αν καταφέρει να νικήσει τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν δεν σταματήσει, αυτό το εγκληματικό και τρομοκρατικό κράτος θα βάλει στο στόχαστρο την Ανατολία αργά ή γρήγορα, με την εμμονή της Γης της Επαγγελίας», είπε ο Ερντογάν.
Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Χαμάς, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της δικής της γης και υπερασπίζεται την Ανατολία. Το Ισραήλ δεν επιτίθεται μόνο στη Χαμάς, επιτίθεται και σε μας. Η Χαμάς είναι η εμπροσθοφυλακή της Ανατολίας στη Γάζα».
Την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν. Ανάμεσα σε άλλα ο Φιντάν αναφέρθηκε εκτενώς στη Γάζα και στην ανάγκη να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ισραηλινή επίθεση. Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία.
Αργότερα, ο Φιντάν είχε συνομιλία και με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, καθώς επίσης με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι.