Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέοι εξοπλισμοί δισ. από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ και παζάρι με τη Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα που εντείνεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού οι ΗΠΑ αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, αλλά και τις μαραθώνιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ» και την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, πάνω στην πλάτη του Παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε την έγκριση του Κογκρέσου για ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, προς το κράτος - δολοφόνο. Από αυτά, τα 700 εκατ. δολάρια αφορούν πυρομαχικά για τανκς, 500 εκατ. είναι για την αγορά στρατιωτικών οχημάτων και 60 εκατ. για όλμους. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal» και έριξε τις μάσκες υποκρισίας που είχε φορέσει πριν μια βδομάδα, όταν ανακοίνωνε ότι «καθυστερεί» την αποστολή μερικών χιλιάδων βομβών (βάρους ενάμιση τόνου) στο Ισραήλ, επικαλούμενη την επίθεση στη Ράφα.

Την Πέμπτη η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων (που έχουν οριακή πλειοψηφία στο Σώμα) αλλά και διψήφιου αριθμού Δημοκρατικών βουλευτών, ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να τερματίσει την προσωρινή αναστολή της παράδοσης του εν λόγω πακέτου βομβών στο Ισραήλ (που αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα πολύ μικρό ποσοστό της τεράστιας στρατιωτικής στήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ).

Νέο παζάρι των ΗΠΑ με Σαουδική Αραβία και Ισραήλ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ αυξάνουν τους ρυθμούς παρασκηνιακού διπλωματικού μαραθωνίου για μια «Συμφωνία του Αβραάμ» μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και για ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο «ασφαλείας» μεταξύ Ουάσιγκτον και Ριάντ, επιχειρώντας να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των βασικών ανταγωνιστών τους στη Μέση Ανατολή (Κίνα, Ρωσία κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών αναμένονται αυτό το Σαββατοκύριακο σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Μπρετ Μακγκέρκ και ο ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» ανέφερε την Παρασκευή ότι οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών, μεταξύ τους και αυτοί των 6 χωρών του G7 πλην των ΗΠΑ, έστειλαν τετρασέλιδη κοινή επιστολή στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν όλες τις χερσαίες διελεύσεις προς τη Γάζα, μεταξύ τους και αυτή στη Ράφα.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των ΥΠΕΞ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς επίσης της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας, χωρών - συμμάχων του Ισραήλ, που ακόμα και τώρα μιλούν για το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», για το «δικαίωμα αυτοάμυνας» της κατοχικής δύναμης...

Παρέμβαση του Αραβικού Συνδέσμου

Στο μεταξύ οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, στη διάρκεια της 33ης Συνόδου Κορυφής που είχαν την Πέμπτη στη Μανάμα του Μπαχρέιν, ανέδειξαν το Παλαιστινιακό ως προτεραιότητα.

Στην Κοινή Διακήρυξη της Μανάμα οι ηγέτες των 22 χωρών του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν άμεση εκεχειρία στη Γάζα, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, μέχρι την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, και πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδρίασε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, για τη νέα προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, μετά και την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα. Η Νότια Αφρική επεσήμανε τη δραματική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας πόλεμο γενοκτονίας. Το δε Ισραήλ επιχείρησε για άλλη μια φορά να κάνει το μαύρο άσπρο και να διαψεύσει το μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Το Διεθνές Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια προς τις «ζώνες εκκένωσης» των αμάχων της Γάζας, δίνοντάς του διορία να υποβάλει γραπτή απάντηση στο ερώτημα το αργότερο μέχρι αυτό το Σάββατο 18 Μάη.

Εμπορικός «πόλεμος» Ισραήλ - Τουρκίας

Το ίδιο διάστημα εντείνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ στο φόντο του πολέμου στη Γάζα.

Μερικές βδομάδες μετά την απόφαση της Τουρκίας να επιβάλει στις 2 Μάη εμπορικό εμπάργκο στο Ισραήλ, η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε αντίποινα.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία και θα επιβάλει δασμούς 100% σε άλλες εισαγωγές από την Τουρκία.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι η Αγκυρα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες, «μπλοκάροντας» τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές στα τουρκικά λιμάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ