Σάββατο 18 Μάη 2024 - Κυριακή 19 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Προαναγγελία για κλιμάκωση της επίθεσης στη Ράφα με επιπλέον κατοχικά στρατεύματα

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και στη βόρεια Γάζα, όπου μαίνονται μάχες απέναντι στον εισβολέα

Copyright 2024 The Associated

Με εντεινόμενες επιθέσεις και βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Μπάιντεν που δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα» και ετοιμάζουν να στείλουν νέα τεράστια στρατιωτικά πακέτα, όπως και με τις πλάτες της ΕΕ που συνεχίζει το πολύμορφο πάρε - δώσε με το κράτος - δολοφόνο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ισραηλινή κυβέρνηση βάζει μπρος για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της χερσαίας επιχείρησης στη νότια πόλη Ράφα: Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, ανήγγειλε την Πέμπτη ότι τις επόμενες μέρες αναμένονται ενισχύσεις δυνάμεων στη Ράφα, ενώ αυτόν τον σχεδιασμό εξυπηρετεί το άνοιγμα δύο μεγάλων οδικών αρτηριών από μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κοντά στον «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» και στα σύνορα με την Αίγυπτο, με στόχο τη δημιουργία γραμμών ανεφοδιασμού του ισραηλινού κατοχικού στρατού.

Στις 224 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφθασε τους 35.303 και των τραυματιών τους 79.261, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Από τις 6 Μάη που ξεκίνησε η χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, μέχρι και την Παρασκευή, πάνω από 630.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι (στη μεγάλη πλειοψηφία τους ήδη εκτοπισμένοι) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, κατατρεγμένοι και εξαντλημένοι από τις συνεχείς επιδρομές, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, καθαρό νερό, φάρμακα, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε.

Παράλληλα με τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίστηκαν αυτήν τη βδομάδα οι επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού στην ήδη ισοπεδωμένη βόρεια Γάζα, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες με Παλαιστίνιους μαχητές που αντιστέκονται στον εισβολέα, μέσα από τα συντρίμμια.

Ιδιαίτερα σφοδρές είναι οι συγκρούσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, τον οποίο υποτίθεται ότι είχε «εκκαθαρίσει» ο κατοχικός στρατός με δολοφονικές επιθέσεις εδώ και βδομάδες.

Ισραηλινοί αξιωματικοί κάνουν λόγο για τις «πιο έντονες» και βίαιες μάχες από την αρχή του πολέμου, καθώς Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς και άλλων οργανώσεων εκτοξεύουν μαζικά ρουκέτες εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Είναι δε χαρακτηριστικό των σκληρών μαχών, όπως και της δολοφονικής μανίας του ισραηλινού στρατού, το περιστατικό της περασμένης Τετάρτης, όταν 5 Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν και άλλοι 7 τραυματίστηκαν από φίλια πυρά, από δυνάμεις του κατοχικού στρατού που έβαλαν εναντίον τους...

Ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε νέους ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις, προκαλώντας ξανά τον εκτοπισμό περίπου 100.000 Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα...

Καμία ιατρική προμήθεια στη Γάζα από τις 6 Μάη

Ολα αυτά ενώ οι βασικές δομές Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταρρεύσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δεκάδες χιλιάδες σακατεμένους από τις ισραηλινές επιθέσεις και τους ασθενείς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Μάη, όταν ξεκίνησε η χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα και έκλεισε το κομβικής σημασίας μεθοριακό πέρασμα της πόλης με την Αίγυπτο.

«Το κλείσιμο αυτής της διάβασης μας φέρνει σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ιατρικό τομέα αλλά επίσης και για την εναλλαγή του προσωπικού του ΟΗΕ και των ιατρικών ομάδων», υπογράμμισε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Ομως, το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που λάβαμε στη Γάζα χρονολογούνται πριν από τις 6 Μάη», πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε την έλλειψη καυσίμων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι από τις 11 Μάη αναγκάστηκε και αυτό να σταματήσει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη Ράφα εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης.

Τεράστιο τίμημα πληρώνουν βρέφη, παιδιά και έφηβοι. Οπως ανακοινώθηκε, ανάμεσα στον Γενάρη και τον Μάρτη διπλασιάστηκαν τα ποσοστά υποσιτισμού από 15% σε 30% στα παιδάκια έως 2 ετών.

Στο φόντο αυτής της ανθρωπιστικής τραγωδίας, οι ΗΠΑ - στο πλαίσιο του υποκριτικού «ενδιαφέροντος» για τους αμάχους - ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις του στρατού τους ολοκλήρωσαν την κατασκευή πλωτής αποβάθρας στις ακτές της Γάζας, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής επισήμαναν ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι περιορισμοί που επιβάλλει το Ισραήλ στο πέρασμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, από τα χερσαία περάσματα.

Ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam, στηλίτευσε την αμερικανική πλωτή αποβάθρα ως «μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει». Οπως εξήγησε, τα χερσαία περάσματα είναι αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν το επέτρεπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμα και για τη βοήθεια που φτάνει στα χερσαία σημεία διέλευσης ή αυτή που θα φτάνει στην προβλήτα, δεν υπάρχουν καύσιμα και ασφάλεια για τη διανομή της στη Λωρίδα της Γάζας...

Στο μεταξύ, Ισραηλινοί έποικοι συνεχίζουν τις προκλητικές επιθέσεις σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για τη Γάζα. Πλέον δεν εξαπολύουν τις επιθέσεις τους μόνο στα συνοριακά περάσματα με τη Γάζα (όπως έκαναν ως πρότινος) αλλά και εντός της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Την Παρασκευή, έποικοι επιτέθηκαν σε φορτηγό με βοήθεια και αφού λεηλάτησαν και έκλεψαν ό,τι μπόρεσαν, στη συνέχεια χτύπησαν τον οδηγό του φορτηγού και έκαψαν το όχημα. Το ίδιο είχαν κάνει στην αρχή της βδομάδας δεκάδες Εβραίοι έποικοι σε άλλα δύο φορτηγά που είχαν περάσει στη Δυτική Οχθη από την Ιορδανία. Από τους δεκάδες εποίκους που λεηλάτησαν και μετά έκαψαν τα φορτηγά, συνελήφθησαν μόλις 4, για τα μάτια του κόσμου...

Χιλιάδες συλλήψεις και δραματικές συνθήκες κράτησης

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις καθημερινές τρομοκρατικές εισβολές σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων και τις καταστροφές.

Πάνω από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και Εβραίων εποίκων από τον περασμένο Οκτώβρη.

Παράλληλα, εντείνεται το μπαράζ συλλήψεων σε Γάζα και κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η Οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων «Addameer» ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Δυτική Οχθη στις ισραηλινές φυλακές πλέον ξεπερνούν τους 9.500. Από αυτούς, πάνω από 7.000 συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτώβρη και ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 240 γυναίκες και 500 παιδιά ή έφηβοι.

Χιλιάδες είναι και οι Παλαιστίνιοι της Γάζας που αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς καμία δυνατότητα επαφής με τις οικογένειές τους, με δικηγόρους κ.τ.λ. Η οργάνωση «Addameer» αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό τους.

Θυμίζει ωστόσο τις μαρτυρίες Παλαιστινίων που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από βδομάδες ανακρίσεων - οι οποίες επιβεβαιώνονται και από μαρτυρίες Ισραηλινών φυλάκων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως σε πρόσφατο ρεπορτάζ του CNN - που κατήγγειλαν βασανιστήρια και οικτρές συνθήκες φυλάκισης.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν ότι οι Ισραηλινοί έχουν σφιχτά δεσμά στα χέρια και τα πόδια των κρατουμένων, αλλά και δεμένα μάτια 24 ώρες το 24ωρο, τους φορούν πάνες καθώς τους στερούν ακόμη και την πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα δεσμά στα άκρα είναι τόσο σφιχτά και παρατεταμένα που αρκετοί έχουν υποστεί φλεγμονές και ακρωτηριασμούς. Δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη και δεν είναι λίγοι αυτοί που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν σοβαρά από την ασιτία, τα σκληρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και τις κακουχίες.

Ισραήλ: Ενδοκυβερνητικές κόντρες για την «επόμενη μέρα» της κατοχής

Οι δολοφονικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, τα σχέδια μαζικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων, το μπαράζ συλλήψεων κ.ο.κ., σχετίζονται άμεσα και με τους ισραηλινούς σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα της κατοχής, με τμήματα της αστικής τάξης του Ισραήλ να «οραματίζονται» μεταξύ άλλων επαναφορά των εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, υφαρπαγή των παράκτιων περιοχών για εκμετάλλευση όχι μόνο του εδάφους αλλά και της παλαιστινιακής ΑΟΖ, στην οποία υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Οι ενδοαστικές αντιθέσεις γύρω από αυτά τα σχέδια αποτυπώνονται και στις ενδοκυβερνητικές κόντρες για την επόμενη μέρα, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ.

Ο Γκάλαντ, μεσοβδόμαδα, έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα καλώντας δημόσια τον Νετανιάχου να βάλει στον πάγο τα σχέδια για ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας επειδή αυτό σε βάθος χρόνου θα φθείρει τον ισραηλινό στρατό και θα αποβεί σε βάρος των ισραηλινών «εθνικών» συμφερόντων. Είχε μάλιστα προτείνει σαν «λύση» να διοριστεί «κυβέρνηση» Παλαιστινίων της Γάζας που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς.

Στο τέλος της βδομάδας, η ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronoth», επικαλούμενη απόρρητη έκθεση του ισραηλινού στρατού, εκτιμά το ετήσιο κόστος της στρατιωτικής κατοχής και διοίκησης της Γάζας σε 20 δισ. σέκελ, δηλαδή περίπου 5,43 δισ. δολάρια, δίχως να συνυπολογιστεί σε αυτό το κόστος της ανοικοδόμησης (που οι πρόχειρες εκτιμήσεις το ανεβάζουν σε εκατοντάδες δισ. δολάρια σε περίοδο 10ετίας).

Σύμφωνα δε με εκτίμηση του Μάικλ Μίλσταϊν, επικεφαλής του «Φόρουμ Παλαιστινιακών Μελετών» στο Κέντρο Μεσανατολικών και Αφρικανικών Μελετών «Μοσέ Νταγιάν», για τη στρατιωτική κατοχή της Γάζας θα χρειαστούν τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες. Ενας τέτοιος αριθμός στρατιωτών θα στερήσει δυνάμεις από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ το Ισραήλ απειλεί και εκεί με χερσαία επίθεση...


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ