Ενδεικτικές οι εξελίξεις στη Νέα Καληδονία και η αντιμετώπισή τους
Την πυγμή επιδεικνύει η κυβέρνηση Μακρόν ακόμα μια φορά, τώρα στον μακρινό νοτιοανατολικό Ειρηνικό, όπου το γαλλικό κεφάλαιο διατηρεί αποικιακές κτήσεις από τον 19ο αιώνα και πλέον επενδύει σημαντικά σε αυτές για τη γεωπολιτική του αναβάθμιση στον Ινδο-Ειρηνικό, μια ζώνη του πλανήτη με αυξανόμενη σημασία.
Μέχρι και την Παρασκευή, ο Γάλλος ύπατος αρμοστής της (κτήσης της Γαλλίας, 1.200 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας) Νέας Καληδονίας, Λουί λε Φρανς, διατηρούσε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είχε διασφαλίσει σημαντική αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων (που έφτασαν από την ηπειρωτική Γαλλία και άλλες αποικίες της), είχε απαγορεύσει το κινεζικό TikTok, επιμένοντας ότι χρησιμοποιείται για τη διάδοση εκκλήσεων για «συνέχιση των ταραχών». Τουλάχιστον 5 άτομα είχαν σκοτωθεί (η πλειοψηφία τους αυτόχθονες Κανάκ), ενώ συνεχίζονταν οι διαμαρτυρίες του ντόπιου πληθυσμού για τις αλλαγές που ενέκρινε η γαλλική Βουλή και πολλοί συνδέουν με σχέδια περαιτέρω αλλοίωσης της πολιτικής βούλησης των γηγενών. Αλλωστε, το 2021, στο τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε για την ανεξαρτητοποίηση από τη Γαλλία, οι δυνάμεις που ζητούν απόσχιση της Καληδονίας απείχαν εντελώς καταγγέλλοντας εκτενείς παρατυπίες.
Η περιοχή έχει μεγάλη σημασία για την ιμπεριαλιστική Γαλλία (και όχι μόνο) όχι απλά λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου ορυκτού πλούτου που διαθέτει. Σύμφωνα με επιχειρηματικές ιστοσελίδες (New Caledonia Business) που επικαλούνται στοιχεία γεωλογικών ινστιτούτων αλλά και των τοπικών αρχών, την τελευταία 5ετία η Νέα Καληδονία κατατάσσεται στην πρώτη 5άδα των μεγαλύτερων παραγωγών μεταλλεύματος νικελίου στον κόσμο (μετά από δυνάμεις όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία), αφού παράγει ετησίως πάνω από 220.000 μετρικούς τόνους. Αυτό της δίνει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση πρώτης ύλης για μια σειρά από ανερχόμενους τομείς, π.χ. της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης».
Μεσοβδόμαδα, η κυβέρνηση Μακρόν έκανε ανοιχτά λόγο για «απόπειρες ανάμειξης», απευθύνοντας μάλιστα συγκεκριμένες κατηγορίες και στο Αζερμπαϊτζάν, με πολιτικούς να επικρίνουν «αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Κίνα», που «επωφελούνται από την παραμικρή ρωγμή στις κοινωνίες μας για να πολώσουν τη δημόσια συζήτηση και για να δημιουργήσουν χάος».
Από τη μεριά του Αζερμπαϊτζάν, το ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες» και «προσβλητικές δηλώσεις», συμπληρώνοντας ότι «διαψεύδουμε κάθε σχέση ανάμεσα στους ηγέτες της μάχης για την ελευθερία της Καληδονίας και το Αζερμπαϊτζάν».
Πάντως, τον Απρίλη η αζέρικη Βουλή υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την τοπική Βουλή της Νέας Καληδονίας (το «εδαφικό Κογκρέσο»), στην οποία πλειοψηφούν οριακά οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Ακόμα, πέρσι τον Ιούλη, η αζέρικη κυβέρνηση οργάνωσε στο Μπακού διάσκεψη, όπου συγκροτήθηκε η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού», για να υποστηριχτούν «τα απελευθερωτικά και αντιαποικιοκρατικά κινήματα στις γαλλικές κτήσεις», με συμμετοχή αυτονομιστών από τις γαλλικές κτήσεις σε Μαρτινίκα, Γουιάνα, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία. Ολα αυτά ενώ η αντιπαράθεση Γαλλίας - Αζερμπαϊτζάν αναδεικνύεται και στις εξελίξεις γύρω από τον Καύκασο (Αρμενία, Ναγκόρνο Καραμπάχ), ενώ το δεύτερο συντάσσεται όλο και περισσότερο με δυνάμεις (Ρωσία, Τουρκία κ.ά.) που «κοντράρουν» γαλλικά σχέδια σε μια σειρά από περιοχές...