Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Με τη στήριξη ΗΠΑ - G7 - ΕΕ οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα

Το μακελειό από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα κλιμακώνεται σε πλήρη επιχειρησιακό συντονισμό και συνεννόηση με τις ΗΠΑ, έχοντας ταυτόχρονα την πολιτική στήριξη του G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που αναμασούν το «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου, ανεξάρτητα από επιμέρους «αστερίσκους» που βάζουν προσχηματικά διάφορες πλευρές, συνυπολογίζοντας την ενίσχυση της διεθνούς λαϊκής αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως και τα μονοπωλιακά συμφέροντά τους σε αραβικές και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή, με τον εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον, επικαλούμενος το ότι η Χαμάς «συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ και να παραμένει επικεφαλής της Γάζας», να δηλώνει ξανά ότι οι ΗΠΑ «δεν υποστηρίζουν τα καλέσματα για άμεση κατάπαυση πυρός».

Την ίδια μέρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γ. Γκάλαντ, και εξέφρασε την «διαρκή υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του από την τρομοκρατία».

Νωρίτερα μέσα στη βδομάδα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, επιβεβαίωσε τον στενό συντονισμό και τις συζητήσεις των ΗΠΑ με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Οπως δήλωσε, συζήτησαν και το «πώς αυτό εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, που υπερβαίνει τα απλά στρατιωτικά μέσα».

Ο δε αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, μιλώντας στο Aspen Security Forum, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιβάλλουν στο Ισραήλ πιεστικά κάποια ημερομηνία τερματισμού της «επιχείρησης» στη Γάζα, καθώς - όπως ισχυρίστηκε - αν σταματήσει τώρα ο πόλεμος, η Χαμάς θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ... Παραδέχτηκε δε ότι οι ΗΠΑ «έχουν επιρροή, ακόμα κι αν δεν έχουν τελικό έλεγχο» σε τέτοιες αποφάσεις.

Σε ένα τέτοιο φόντο, την Πέμπτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της 16ης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, από τις 7 Οκτώβρη, παρατήρησε υποκριτικά πως υπάρχει «κρίσιμη ανάγκη προστασίας των αμάχων» και διαχωρισμού τους από τους μαχητές της Χαμάς. Αντίστοιχα επανέλαβε τα περί «ανάγκης δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου», την ώρα που με τη στήριξη και της Ουάσιγκτον το Ισραήλ έχει μετατρέψει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας σε μία κόλαση.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε την ίδια μέρα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, «διαπιστώνοντας» μάλιστα ότι «παραμένει το χάσμα μεταξύ (...) της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο»!

Ο δε Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, μιλώντας σε φόρουμ στις ΗΠΑ, απέρριψε τις πιέσεις για άμεση «μόνιμη εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, ισχυριζόμενος ότι αν παραμείνει εκεί η Χαμάς «δεν θα επιτευχθεί ποτέ λύση δύο κρατών»...

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξανάρχισαν τις πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, με πρόσχημα «τον εντοπισμό ομήρων» της Χαμάς. Οι πτήσεις είχαν διακοπεί μόνο για λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας.

Αντίστοιχες πτήσεις drones πάνω από τη Γάζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιεί και η Βρετανία.

Την Τετάρτη, η Σύνοδος Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία και ΕΕ) εξέφρασε επίσης την αμέριστη στήριξή της στην επανέναρξη της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας τα περί «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και στην υπεράσπιση του λαού του κατά της Χαμάς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Υιοθετώντας πλήρως την ισραηλινή προπαγάνδα, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά «ξεπλένουν» το Ισραήλ επιρρίπτοντας στη Χαμάς την ευθύνη για τη μη ανανέωση της προσωρινής εκεχειρίας και κατηγορώντας την ότι «δεν προσφέρει παρά δεινά στον παλαιστινιακό λαό».

Σε νέο ρεσιτάλ υποκρισίας, οι ηγέτες του G7 επανέφεραν την έκκληση για «περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις», ενώ απορρίπτουν τη σύναψη μόνιμης εκεχειρίας.

Για τα μάτια του κόσμου «καταδίκασαν» στα λόγια την προκλητική «αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων» κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, συσκοτίζοντας το γεγονός ότι η βία αυτή αποτελεί επίσημη πολιτική και πρακτική του ισραηλινού κατοχικού κράτους.

Διαβουλεύσεις για την «επόμενη μέρα»

Παράλληλα, συνεχίζονται διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Σταγιέχ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg» την Πέμπτη παραδέχθηκε πως η Παλαιστινιακή Αρχή «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε νέα σχέδιο διαχείρισης της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου».

Ο Σταγιέχ είπε ότι το προτιμότερο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα ήταν η Χαμάς «να γίνει εταίρος σε μία ευρύτερη Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (ΟΑΠ) και να βοηθήσει «στην ανοικοδόμηση νέου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» που θα συμπεριλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Εάν ήταν έτοιμοι να έρθουν σε συμφωνία και να αποδεχθούν την πολιτική πλατφόρμα της ΟΑΠ, τότε θα υπήρχε χώρος για συνομιλίες. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα πρέπει να είναι διχασμένοι», πρόσθεσε.

Ο Σταγιέχ πρόσθεσε πως κατά τις συνομιλίες που είχαν προ ημερών Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς στη Ραμάλα, συζητήθηκε «ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα» και πως οι δύο πλευρές «συμφώνησαν πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει να καταλάβει ξανά τη Γάζα, να μειώσει το μέγεθος της γης για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης ή να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους».

Ο Σταγιέχ ξεκαθάρισε πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν επιθυμεί ρόλο διαχείρισης στη Γάζα, παρουσία του ισραηλινού στρατού.

Απαντώντας στον Σταγιέχ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόνισε σε ανάρτησή του πως «δεν θα υπάρχει Χαμάς γιατί θα την εξαλείψουμε», προσθέτοντας: «Το απλό γεγονός πως αυτή εδώ είναι η πρόταση της Παλαιστινιακής Αρχής ενισχύει την πολιτική μου: Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι η λύση».

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Με δεδομένη τη στάση των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών που αντιτίθενται στις εκκλήσεις για άμεση και μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προκειμένου να ψηφιστεί σχέδιο απόφασης για επίτευξη άμεσης και βιώσιμης κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ που διαθέτουν δικαίωμα βέτο και μπορούσαν να μπλοκάρουν το ψήφισμα, ξεκαθάρισαν ξανά στη συνεδρίαση πως μέχρι να «ηττηθεί» η Χαμάς δεν συντρέχουν λόγοι κατάπαυσης πυρός...

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα του Ισραήλ έχουν ασκήσει άλλες 46 φορές βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στα τελευταία 50 χρόνια.

Στα μέσα της βδομάδας, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ενεργοποίησε για πρώτη φορά στη θητεία του το άρθρο 99 της Χάρτας Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να επιστήσει την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας στους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα που ελλοχεύει ο πόλεμος στη Γάζα.

Νέες αντιδράσεις από Ρωσία, Ιράν και Σαουδική Αραβία

Σε κοινή ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα - διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μετά την επίσκεψη του πρώτου στη Σαουδική Αραβία, τονίζεται «η ανάγκη να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη» και «να προστατευτούν οι άμαχοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Υποστήριξαν δε και οι δύο την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τη στήριξη της «Δύσης» στη γενοκτονία που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα κατήγγειλε από τη Μόσχα την Πέμπτη και ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, παρατηρώντας πως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη «είναι, βεβαίως, γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επιστρέφοντας από την Ελλάδα την Πέμπτη, δήλωσε ότι «η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και αποκατάσταση της δέσμευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν δεν επιθυμούμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα και ένα μπερδεμένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε τη νίκη της Παλαιστίνης».

Ο δε Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, συμμετείχε στην Ομάδα Επαφής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών για τη Γάζα, που μετέβη την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ΑΝΤ. Μπλίνκεν, ώστε να ζητήσουν να παρέμβει για την κήρυξη πλήρους και άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός. Ακολούθως σχεδίαζαν να μεταβούν στον Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ