Την ανάγκη η ΕΕ να προτάξει τις ενταξιακές συνομιλίες με τα Δυτικά Βαλκάνια τόνισε ξανά η Αυστρία, αυτήν τη φορά διά στόματος της υπουργού Αμυνας Κλαούντια Τάνερ, η οποία επισκέφτηκε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν πρέπει να χάσει από τα μάτια της την άμεση γειτονιά της, εν μέσω όλων των κρίσεων στον κόσμο». Είπε ακόμα ότι «η επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί σαφή προτεραιότητα για μένα, προτού μιλήσουμε για άλλες πιθανές προσχωρήσεις».
Η παρέμβαση αυτή γίνεται ενώ στο τραπέζι της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ έχει τεθεί η πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία αλλά και με τη Μολδαβία, κάτι που αν τελικά προχωρήσει (παρότι ήδη η Ουγγαρία το απορρίπτει) θα αποτελέσει «προσπέρασμα» του Κιέβου έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Συνεχίζοντας η Αυστριακή υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, και ειδικότερα η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αποτελούν σημαντικό εταίρο για την Αυστρία σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της σταθερότητας, της περιφερειακής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή αυτή».
Σχετικές επισημάνσεις είχε κάνει πρόσφατα και ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ειδικά με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, και το θέμα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θα υπάρξει μια πολύ έντονη συζήτηση και θέλουμε τα μηνύματα να είναι ίσα και προς τις δύο κατευθύνσεις, για γεωστρατηγικούς λόγους», είπε, συνδέοντας το θέμα και με την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.
Στο μεταξύ παραμένει περίπλοκη η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι όροι διοίκησης των περιοχών όπου πλειοψηφεί συντριπτικά ο σερβικός πληθυσμός αποτελούν κρίσιμο στοιχείο στο παζάρι για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Εκπρόσωποι πολιτών των τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο και τα Μετόχια Kosovska Mitrovica, Leposavic, Zvecan και Zubin Potok υπέβαλαν αιτήματα για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής των δημάρχων που πριν αρκετούς μήνες ουσιαστικά διόρισε η Πρίστινα, μετά τη διοργάνωση «εκλογών» όπου η συμμετοχή του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδαμινή.
Εκπρόσωπος της λεγόμενης Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ) επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει τέσσερα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με αίτημα την απομάκρυνση των δημάρχων και πρόσθεσε ότι «οι επιστολές αυτές θα εξεταστούν και θα σας ενημερώσουμε σχετικά». Το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο προβλέπει ότι μετά από ένα 5ήμερο εξουσιοδοτούνται όσοι παίρνουν τέτοια πρωτοβουλία για να υποβάλουν σχετικά έγγραφα που θα της επιτρέψουν σε έναν μήνα να συγκεντρώσει υπογραφές με επίσημο αίτημα την απομάκρυνση των δημάρχων, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν στο 20% των ψηφοφόρων, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές στον αντίστοιχο δήμο.