Πάνω από 17.200 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ξεπερνούν τα 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι
Copyright 2023 The Associated |
Μέσα σε δύο μήνες οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει πάνω από 17.200 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων πάνω από το 80% είναι παιδιά και γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 46.000.
Επίσης, πάνω από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι - δηλαδή το 85% του συνολικού πληθυσμού της Γάζας - έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις πόλεις τους και πλέον, με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων και στη νότια Γάζα, αδυνατούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.
Χαρακτηριστικό αυτής της νέας φάσης παραπέρα κλιμάκωσης της σφαγής είναι το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Παρασκευή, χτύπησε πάνω από 450 στόχους μέσα σε ένα 24ωρο. Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις πάνω από 350 Παλαιστίνιοι...
Μαζί με τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς σε σχολεία, πολυκατοικίες, τεμένη, εκκλησίες, νοσοκομεία, ο κατοχικός στρατός αναπτύσσει ελεύθερους σκοπευτές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μετά από επιδρομές, ανοίγοντας πυρ εναντίον σχολείων του ΟΗΕ που στεγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και πυροβολώντας αμάχους που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες ή εγκλωβισμένους σε ερείπια.
Copyright 2023 The Associated |
Ισραηλινά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν ότι οι περισσότεροι ήταν μαχητές της Χαμάς (κάτι που φυσικά δεν αναιρεί την επιχείρηση εξευτελισμού από τον κατοχικό στρατό), ωστόσο Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, βλέποντας τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα «Χ» και σε άλλα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναγνώρισαν ανάμεσά τους συναδέλφους τους και εργαζόμενους σε υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Πάνω από το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πόλεις τους, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να καταφύγουν. Και πάνω από το 45% όλων των κατοικιών έχουν ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Η Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στον θύλακα, τονίζοντας ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται καθημερινά και δεν επιτρέπουν τη διανομή βοήθειας, η οποία έχει σταματήσει τελείως εδώ και πολλές μέρες στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής της UNRWA, Φ. Λαζαρινί, αναγκάστηκε να ενημερώσει τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες πως η οργάνωση πλέον αδυνατεί να διεκπεραιώσει την αποστολή της στη Λωρίδα της Γάζας.«Δουλεύοντας εδώ και 35 χρόνια σε σύνθετες, έκτακτες καταστάσεις, ποτέ δεν περίμενα ότι θα έγραφα μία επιστολή όπου θα προέβλεπα τη δολοφονία του προσωπικού μου και την κατάρρευση της αποστολής που ανέλαβα», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Το ψωμί και το καθαρό νερό παραμένουν είδη πολυτελείας. Στοιχεία του WFP (Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ) ανέφεραν ότι πάνω από το 83% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας πεινάνε, καθώς εδώ και βδομάδες δεν έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων για την καθημερινή τους σίτιση. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, το 97% των νοικοκυριών που απέμειναν στη βόρεια Γάζα δεν έχουν επαρκή τρόφιμα, πράγμα που στον νότο ισχύει για το 83% των νοικοκυριών. Στον βορρά το 48% των νοικοκυριών υποφέρει από μεγάλη πείνα, πράγμα που στον νότο αφορά το 38% των νοικοκυριών. Οι άνθρωποι που περνούν μέχρι και 24 ώρες χωρίς μια μπουκιά φαΐ είναι 9 στους 10 στη βόρεια Γάζα και 2 στους 3 στη νότια Γάζα.
Οι ελλείψεις σε ζεστά ρούχα, κουβέρτες και σκηνές ανθεκτικές στη βροχή και στο κρύο κάνουν μαρτύριο τη ζωή για τους εκτοπισμένους.
Οι πολύωροι βομβαρδισμοί πόλεων και χωριών σε βορρά και νότο έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, ο άμαχος πληθυσμός να αναγκάζεται να εκτοπιστεί σε περίμετρο που συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, στη Ράφα, πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο, γεγονός που φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα τα «ανεπίσημα» σχέδια της κυβέρνησης Νετανιάχου για πλήρη ξεριζωμό των κατοίκων της Γάζας από τις πόλεις τους, με προοπτική τη «μετατόπισή» τους στην Αίγυπτο ή σε άλλες χώρες.
«Εδώ και δυο μήνες πάμε από το ένα μέρος στο άλλο (...) Είμαστε πολύ κουρασμένοι, κοιμόμαστε στον δρόμο», ανέφερε ο Αμπντουλά Αμπού Ντάκα, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στην παραμεθόρια πόλη. Μίλησε για τους «δύο σκληρότερους μήνες» της ζωής του.
Ο Αχμαντ Χατζάζ, που κατάφερε επίσης να φτάσει στη Ράφα φεύγοντας από τον καταυλισμό Σάτι στον βορρά, περιέγραψε την καταστροφική κατάσταση: «Δεν έχουμε είδη πρώτης ανάγκης, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και δεν υπάρχει πολιτική λύση στον ορίζοντα».
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφέρθηκε στο «γονατισμένο» σύστημα Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στον βορρά έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ όσα απέμειναν στον νότο έχουν κατακλυστεί από χιλιάδες τραυματίες και σακατεμένους, τους οποίους δεν μπορούν να διαχειριστούν και να περιθάλψουν.
Ολα αυτά ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο από το πέρασμα της Ράφα και να μη φτάνει στο μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.
Μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ, που επιχειρούν να σώσουν τα προσχήματα για την προκλητική στήριξή τους στο μακελειό, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, νοτιοανατολικά της Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ αντίστοιχα την Πέμπτη αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση «ελάχιστης ποσότητας καυσίμων» στη Λωρίδα της Γάζας, για να αποφευχθούν η «ανθρωπιστική κατάρρευση» και η εκδήλωση επιδημιών - που έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και βδομάδες, με ευθύνη του κράτους του Ισραήλ.