Μέσα σε 222 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί 35.233 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.141 έχουν τραυματιστεί.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί - οι περισσότεροι πολλές φορές - ενώ μόνο μέσα σε 10 μέρες, από τις 6 Μάη που ξεκίνησε η χερσαία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, πάνω από 600 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν ξανά και από αυτήν την πόλη, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε...
Τις τεράστιες κακουχίες και ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός οξύνει ακόμα περισσότερο το ακόμα μεγαλύτερο μπλοκάρισμα ακόμα και αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας έως τις 6 Μάη.
Οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού συνεχίζονται σε βόρεια και νότια Γάζα με αμείωτη σφοδρότητα, όπως και η αντίσταση Παλαιστινίων μαχητών απέναντι στον εισβολέα.
Προχθές βράδυ ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε πως σκοτώθηκε ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 τούνελ και πως από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς.
Χτες, το μεσημέρι, οι σειρήνες συναγερμού σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης ήχησαν για 76 δευτερόλεπτα με αφορμή την 76ηεπέτειο από τη Νάκμπα του 1948.
Οταν έληξε ο συναγερμός, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ήταν στους δρόμους συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις μνήμης, έμειναν σιωπηλοί και σήκωσαν ψηλά τα χέρια, σχηματίζοντας με δύο δάκτυλα το σήμα της νίκης. «Είναι ένα πολύ καθαρό σήμα γιατί ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο με τη νίκη, αφού μόνο η νίκη θα φέρει ειρήνη», είπαν στο «Al Jazeera» κάτοικοι της Ραμάλας με αφορμή τη μαύρη επέτειο.
Λίγες ώρες αργότερα, ένας 20χρονος Παλαιστίνιος φοιτητής του πανεπιστημίου Μπιρζεΐτ σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μετά από εισβολή του κατοχικού στρατού στην πόλη αλ Μπίρα που απέχει μερικά χιλιόμετρα από τη Ραμάλα. Ο νεαρός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Μουστάφα σε μήνυμά του για την 76η επέτειο από τη «Νάκμπα» διαβεβαίωσε πως ο παλαιστινιακός λαός δεν θα γονατίσει και θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις στις προσπάθειες του Ισραήλ για διωγμό από τη γη τους.
«Χάρη στο δέσιμο του παλαιστινιακού λαού με την πατρίδα του, ρίχνει στο κενό όλες τις εντεινόμενες προσπάθειες με σκοπό να διωχθούν από τη γη τους, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του βίαιου διωγμού από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει υποκατάστατο μίας στρατιωτικής νίκης παρά μόνο η ήττα... και η κυβέρνησή μου δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», τόνισε χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, «απαντώντας» σε όσα είχε επαναφέρει στο προσκήνιο λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, για «επόμενη μέρα» και «μεταπολεμικό σχέδιο διοίκησης στη Γάζα» - με την κατοχή βέβαια να διαιωνίζεται ανεξαρτήτως «περιβλήματος»... Ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως «δεν μπορούμε» να έχουμε «κενό εξουσίας» στη Γάζα επειδή αυτό «θα το αναπληρώσει το χάος».
Ο Νετανιάχου παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιες «διαφωνίες» με τις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά στο τέλος η κυβέρνησή του κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει τη νίκη. Επανέλαβε πως στόχος του ισραηλινού στρατού στη Ράφα είναι «η καταστροφή τεσσάρων ταξιαρχιών της Χαμάς».
«Πρέπει να κάνεις ό,τι απαιτείται για να εξασφαλίσεις την επιβίωσή σου και το μέλλον σου (...) δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο μέλλον με τη Χαμάς να ανακαταλάβει τη Γάζα», πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίτερα είχε αρνηθεί προκλητικά, σε γραπτή ανακοίνωσή του, πως υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα...
Ωρες μετά τη συνέντευξη του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, καλώντας τον πρωθυπουργό να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για να προχωρήσει το θέμα της διακυβέρνησης της Γάζας δίχως τη Χαμάς, επειδή «τα κέρδη του πολέμου φθείρονται» και διακυβεύεται μακροπρόθεσμα η ασφάλεια του Ισραήλ.
Ο Γκάλαντ προειδοποίησε πως δεν θα συναινέσει σε έναν ισραηλινό εμφύλιο πόλεμο ή σε μία στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας, επιμένοντας πως μία διοίκηση από ντόπιους Παλαιστίνιους που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς «είναι συμφέρον του Ισραήλ».
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε να παρουσιάσει σήμερα το πολύκροτο νομοσχέδιο για έναρξη στρατιωτικής θητείας και στους υπερορθόδοξους Εβραίους που εξαιρούνται από αυτή από συστάσεως του Ισραήλ. Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στην Κνεσέτ, κατά την κυβέρνηση Νετανιάχου «θα γεφυρώσει κοινωνικές και πολιτικές διαφορές».
Η στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων προκαλεί εντάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση όπου συμμετέχουν δύο κόμματα αυτής της ομάδας.
Διαφωνίες με το νομοσχέδιο εξέφρασε χτες και ο υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ - παρότι είχε προτείνει αντίστοιχο νομοσχέδιο κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης - λέγοντας πως θα υποστηρίξει «μόνο όποιο νομοσχέδιο έχει την πλήρη αποδοχή όλων των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού».