Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στενός συντονισμός ΗΠΑ - Ισραήλ με αποστολές στην Ουάσιγκτον

Για «εναλλακτικό σχέδιο» στη Ράφα, εν μέσω διεργασιών για την «επόμενη μέρα»

Με στενή συνεργασία και πλήρη συντονισμό του Ισραήλ με τις ΗΠΑ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά και οι διεργασίες για την «επόμενη μέρα» της κατοχής, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα της Ουάσιγκτον για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους Παλαιστίνιους.

Χτες επιβεβαιώθηκε ότι τις επόμενες μέρες (ενδεχομένως την επόμενη βδομάδα) θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον κορυφαίοι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης, με στόχο τον παραπέρα συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία παρέχει πλήρη πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στο κράτος - δολοφόνο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, κατά τη συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου τη Δευτέρα δόθηκε πρόσκληση για διπλή επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

Αντίστοιχα, ο ισραηλινός ραδιοσταθμός σταθμός ΚΑΝ μετέδωσε πως θα μεταβούν στις ΗΠΑ δύο ισραηλινές αποστολές. Η πρώτη αποστολή θα έχει επικεφαλής τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Ρ. Ντέρμερ, ενώ μαζί του θα είναι και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τσ. Χανέγκμπι. Η δεύτερη αποστολή θα έχει επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, που θα έχει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν.

Στόχος των συναντήσεων θα είναι, σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, ένα «εναλλακτικό σχέδιο» που θα επιτρέπει στο Ισραήλ να πετύχει τους στόχους κατά της Χαμάς και τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, χωρίς γενική χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μίλησε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, με πρόσκληση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον, ως «απάντηση» στην παρέμβαση του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, ο οποίος πριν από μερικές μέρες είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης για εκλογές και κυβερνητική αλλαγή στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν μπορεί να υπηρετήσει πλέον τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Τζόνσον είχε μακράς διαρκείας τηλεφωνική συζήτηση με τον Νετανιάχου, απέρριψε την παρέμβαση Σούμερ ως λάθος και δήλωσε ότι είναι σημαντικό να εκφραστούν «αλληλεγγύη και υποστήριξη στο Ισραήλ σε περίοδο μεγάλου αγώνα»...

Οπως έγινε γνωστό, ο Νετανιάχου επικοινώνησε με τον Τσ. Σούμερ ζητώντας του να μιλήσει και στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, αλλά εκείνος το απέρριψε.

Επιπλέον, χτες βράδυ, γνωστοποιήθηκε ότι πάνω από το ένα τρίτο των Δημοκρατικών γερουσιαστών κάλεσαν τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να πιέσει περισσότερο για τη δημιουργία ενός «αποστρατιωτικοποιημένου» παλαιστινιακού κράτους...

Η νέα περιοδεία Μπλίνκεν

Σε αυτό το φόντο ξεκίνησε χτες από τη Σαουδική Αραβία την έκτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.

Λίγο πριν από την άφιξή του στην Τζέντα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει εκτάκτως 40 εκατ. δολάρια για να στηρίξει την Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Ο Μπλίνκεν θα συναντήσει σήμερα στο Κάιρο αρκετούς Αραβες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τους ομολόγους του από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ιορδανία, τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ και έναν υψηλόβαθμο Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Αύριο, Παρασκευή, θα μεταβεί στο Ισραήλ για διαδοχικές διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Σχέδια για οικόπεδα στη Γάζα... χωρίς Παλαιστίνιους

Αίσθηση προκαλούν εντός και εκτός ΗΠΑ οι προ ενός μηνός δηλώσεις του γαμπρού του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος είχε αναλάβει να σχεδιάσει την περιβόητη «λύση του αιώνα» για το Παλαιστινιακό.

Ο Κούσνερ εξήρε τη «σημαντικά αξιόλογη» δυναμική αξία των παράκτιων παλαιστινιακών περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας πως θα έπαιρναν μεγάλη κτηματομεσιτική αξία σε περίπτωση που το Ισραήλ «απομακρύνει πλήρως» τους Παλαιστίνιους αμάχους από εκεί, καθαρίσει την περιοχή και την κάνει... οικόπεδα για «ανάπτυξη».

«Το παραθαλάσσια ακίνητα της Γάζας θα μπορούσαν να είναι πολύ πολύτιμα εάν οι άνθρωποι επικεντρωνόντουσαν στη δημιουργία βιοποριστικών μέσων» είπε ο Κούσνερ πριν περίπου έναν μήνα (στις 15/2) στο κανάλι του YouTube «Middle East Initiative», που είναι πρόγραμμα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και συγκεκριμένα της σχολής διοίκησης «Kennedy School of Government», αλλά το έφερε στο προσκήνιο η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

«Εάν σκεφθείτε όλα αυτά τα λεφτά που πήγαν για δίκτυο τούνελ και πυρομαχικά, αντί να πήγαιναν για εκπαίδευση ή καινοτομία, τι θα μπορούσε να είχε γίνει; Είναι λίγο άβολη εδώ η κατάσταση, αλλά σκέφτομαι, από τη μεριά του Ισραήλ, πως θα έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να απομακρύνω τον κόσμο από εκεί και να την καθαρίσω την περιοχή», είπε μεταξύ άλλων.

Την Τρίτη, όταν ο Κούσνερ είδε πως οι αναφορές του αυτές προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις, μίλησε για... παρερμηνεία «επιλεκτικής» αναφοράς στις δηλώσεις του.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, παρείχε και αυτός πλήρη στήριξη στις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στο όνομα της «αντιμετώπισης της Χαμάς». Ενώ τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης εκεχειρίας, σε δηλώσεις του από την Ταϊλάνδη, ανέφερε ότι για μια «μόνιμη εκεχειρία» υπάρχουν πολλές «προϋποθέσεις». Μιλώντας στο Reuters είπε ότι ο μοναδικός τρόπος για να έχει μέλλον ο παλαιστινιακός λαός, είναι «να φύγει από το κάδρο η ένοπλη οργάνωση».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ μεταξύ Ισραηλινών, Αιγυπτίων και Καταριανών αξιωματούχων, εμφανίστηκε και χτες «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων. Ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν κάποιες μέρες, καθώς στην παρούσα φάση επιλέγονται τα πρόσωπα των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Ωστόσο το απόγευμα ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο, σε συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ, κατηγορώντας το Ισραήλ για οπισθοχώρηση.

Στο μεταξύ, μετά από σχετική απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας, ο Καναδάς θα κινηθεί για την αναστολή των μελλοντικών εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση, λέγοντας ότι «η Ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ