Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για «ταχεία στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία

Η Μόσχα καταγγέλλει σχέδια της Γαλλίας να στείλει 2.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος

Στην ταχεία παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο εστιάζουν ο Σ. Μισέλ και ο Ολ. Σολτς
Στην ταχεία παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο εστιάζουν ο Σ. Μισέλ και ο Ολ. Σολτς
Για «κομβική στιγμή» στα τρία χρόνια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ενώ ο ίδιος νωρίτερα σε άρθρο του είχε επισημάνει την ανάγκη η ΕΕ να μπει σε λειτουργία «οικονομίας πολέμου».

Η στήριξη της Ουκρανίας με «ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών», η ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυνα, η Μέση Ανατολή και το αγροτικό ζήτημα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων της Συνόδου Κορυφής.

«Το κύριο καθήκον μας είναι η ταχεία παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και, με βάση πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως αυτή της Τσεχίας, η ταχεία προμήθεια και παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία», αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να εστιάσει «στην αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεων», καθώς και στην προώθηση των προσπαθειών για τη χρήση κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Σε σχέση με την Αμυνα, ο Μισέλ σημειώνει ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την αμυντική βιομηχανία να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους και να μειώσουμε τα ρυθμιστικά βάρη και τα εμπόδια. Η οικοδόμηση αυτής της στρατηγικής Ασφαλείας απαιτεί ισχυρή ηγεσία και κατανόηση του επείγοντος χαρακτήρα των απειλών που αντιμετωπίζουμε».

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με συνέπεια την Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, και έκανε λόγο για «αδυναμίες», οι οποίες γίνονται εμφανείς στην πλευρά της Ρωσίας.

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος Πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε στην καθιερωμένη ομιλία του στη Βουλή πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δήλωσε ακόμη ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα ήθελε να διασφαλιστεί πως τα κέρδη από τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη θα επενδυθούν στην αγορά όπλων για την Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι για το 2024 αυτά υπολογίζονται σε 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις στρατιωτικές προμήθειες.

Στο μεταξύ, την πρόταση της Πολωνίας για «αμυντικές» δαπάνες των κρατών του ΝΑΤΟ σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ - από 2% - επανέλαβε και η Εσθονή πρωθυπουργός, Κ. Κάλας.

Μόσχα: Καταγγέλλει σχέδια αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, δήλωσε προχτές ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η Γαλλία προετοιμάζει στρατιωτικό απόσπασμα 2.000 στρατιωτών που θα σταλεί στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο γαλλικός στρατός «φοβάται ότι μια τόσο μεγάλη στρατιωτική μονάδα δεν μπορεί να μεταφερθεί και να τοποθετηθεί στην Ουκρανία απαρατήρητη». Το γαλλικό στρατιωτικό σώμα «θα είναι νόμιμος κορυφαίος στόχος για τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις», ξεκαθάρισε.

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας έκανε λόγο για «ανεύθυνη προβοκάτσια» και δείγμα «παραπληροφόρησης» από τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο παρέπεμψε χτες στο εκλογικό διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος σημείωσε ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ ήταν ήδη παρόντα στην Ουκρανία και έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Σχετικά με τις παρατηρήσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, για «δευτερεύουσες λειτουργίες» ενός τέτοιου στρατιωτικού σώματος, ο Πούτιν επισήμανε ότι αυτό δεν θα διέφερε σχεδόν καθόλου από την τρέχουσα παρουσία «Δυτικών» μισθοφόρων στην Ουκρανία.

Αλλωστε, και ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, χαρακτήρισε «κοινό μυστικό» την παρουσία στρατευμάτων από ορισμένες «δυτικές» χώρες στο ουκρανικό έδαφος. «Οπως είπε ο καγκελάριος, υπάρχουν ήδη κάποιες μονάδες από μεγάλες χώρες στην Ουκρανία», είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο DPA. Πρόκειται για ένα «μυστικό που όλοι γνωρίζουν», πρόσθεσε.

Ο Σικόρσκι αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση του Ολ. Σολτς ότι η Γερμανία δεν θα στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» στο Κίεβο, επειδή «ό,τι γίνεται για τον έλεγχο και την παρακολούθηση στόχων από τους Βρετανούς και τους Γάλλους δεν μπορεί να γίνει από τη Γερμανία», υπονοώντας ότι Λονδίνο και Παρίσι έχουν στείλει στρατιωτικούς στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς «η Ουκρανία και η Πολωνία ήταν μία χώρα για 400 χρόνια» και αυτό θα έδινε «τροφή» στην «προπαγάνδα της Ρωσίας» ότι η Βαρσοβία διεκδικεί εδάφη στη δυτική Ουκρανία. «Αρα, θα πρέπει να είμαστε οι τελευταίοι που θα το κάνουμε», είπε.

Τη θέση της Ιταλίας επανέλαβε η πρωθυπουργός, Τζ. Μελόνι, τονίζοντας ότι «δεν τάσσεται σε καμία περίπτωση υπέρ της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κορύφωση της έντασης», κάτι που «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι γνωρίζει για τις προσπάθειες αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να χρησιμοποιήσουν εμπορικές εταιρείες δορυφόρων, όπως η «SpaceX», και προειδοποίησε ότι τέτοιες κινήσεις μπορεί να καταστήσουν τους δορυφόρους των εταιρειών αυτών «θεμιτούς στόχους».

Το Κίεβο δεν απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για δάνεια

Η Ουκρανία είναι «σοκαρισμένη» από το επίμονο μπλοκάρισμα στο αμερικανικό Κογκρέσο της έγκρισης του στρατιωτικού πακέτου 61 δισ. δολαρίων, δήλωσε χτες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, τονίζοντας ότι «πλησιάζουμε στα τέλη Μάρτη και οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Ο Κουλέμπα τόνισε ωστόσο ότι «τελικά η αμερικανική βοήθεια θα έρθει» και ότι το Κίεβο έχει «εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίζουν χώρες που σέβονται τις αρχές που υπερασπίζονται οι ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ ευρύτερο από την Ουκρανία».

Η Ουκρανία δεν αποκλείει την ιδέα του Ρεπουμπλικάνου πρώην Προέδρου και νυν υποψηφίου, Ντ. Τραμπ, να παρέχεται αυτή η βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι δωρεών, αλλά πρέπει να έχει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Κίεβο ενός οπαδού του Τραμπ, του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λ. Γκρέιαμ, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση η αμερικανική κυβέρνηση να χορηγήσει βοήθεια στην Ουκρανία με τη μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο.

Κομισιόν: Πρόταση «αξιοποίησης» των κερδών από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Την πρόταση της Κομισιόν για να μεταφερθεί το 90% των εσόδων από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη - στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων - και να διατεθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, παρουσίασε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Το 90% θα διοχετευθεί μέσω του ταμείου της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης» για την αγορά όπλων για το Κίεβο και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση και ανοικοδόμηση.

Η Κομισιόν υπολογίζει τη μεταφορά στην Ουκρανία κερδών 2,5 - 3 δισ. ευρώ ετησίως, που παράγονται από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τα οποία έχουν «παγώσει» στην Ευρώπη.

Το ακριβές διαθέσιμο ποσό για το Κίεβο κάθε χρόνο θα εξαρτηθεί από τα παγκόσμια επιτόκια, καθώς τα κέρδη είναι οι αποδόσεις περίπου 210 δισ. ευρώ από περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που διατηρούνται στην ΕΕ.

Η πρόταση της ΕΕ δεν προβλέπει, προς το παρόν, τη δήμευση του κεφαλαίου των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά μόνο τη χρήση των κερδών που παράγουν.

Η Ρωσία χαρακτήρισε την πρόταση «ληστεία και κλοπή» και ξεκαθάρισε πως θα απαντήσει.

«Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν καλά τη ζημιά που τέτοιες αποφάσεις μπορεί να κάνουν στην οικονομία τους, στην εικόνα τους και στη φήμη τους ως αξιόπιστων εγγυητών του απαραβίαστου της ιδιοκτησίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Τα πρόσωπα που θα αναμειχθούν στη λήψη τέτοιων αποφάσεων θα γίνουν στόχοι διώξεων για δεκαετίες».

Παρατείνεται η εξαίρεση ουκρανικών προϊόντων από δασμούς

Το αγροτικό θα είναι ένα από τη ζητήματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ενώ χτες επανήλθαν τα μπλόκα και οι διαμαρτυρίες στην Πολωνία.

Οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν να παραταθεί μεν η εξαίρεση των ουκρανικών προϊόντων από δασμούς μέχρι τον Ιούνη του 2025, αλλά να βάλουν πλαφόν στα ουκρανικά προϊόντα που εξαιρούνται.

Η εξαίρεση των ουκρανικών προϊόντων από τους δασμούς ισχύει από τη ρωσική εισβολή το 2022 και έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις αγροτών και μεταφορέων, ιδίως στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας.

Αυτήν τη φορά η ΕΕ υιοθέτησε «μηχανισμούς προστασίας» για τις εισαγωγές «ιδιαίτερα ευαίσθητων» προϊόντων, όπως η βρώμη, το καλαμπόκι, το μέλι και το πλιγούρι, αλλά όχι το σιτάρι και το κριθάρι, όπως και την επιβολή «έκτακτου φρένου στις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης».

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιχάλ, χαιρέτισε τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι θα επιτρέψει στο Κίεβο να στηρίζει τους παραγωγούς, να διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγών «και να ενισχύσουμε τα θεμέλια για περαιτέρω ένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ