Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΥΕΜΕΝΗ
Πυραυλικό χτύπημα στο λιμάνι του Εϊλάτ

Χτες, για πρώτη φορά, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι πύραυλος των Χούθι δεν αναχαιτίστηκε από την αντιπυραυλική ασπίδα και κατέπεσε στην ύπαιθρο του Εϊλάτ το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Τότε ο στρατός είχε αναφερθεί σε «ύποπτο εναέριο στόχο» που έπεσε σε ανοιχτό χώρο του Εϊλάτ, χωρίς να προκληθούν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί.

Η νεότερη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι επρόκειτο για πύραυλο Κρουζ των Χούθι, ο οποίος εκτοξεύτηκε από την Ερυθρά, και ότι θα διενεργηθεί έρευνα.

Σημαντικό πλήγμα όμως προκαλούν οι Χούθι και στην οικονομία του Ισραήλ, και κυρίως στο εμπόριο που γινόταν γύρω από το λιμάνι του Εϊλάτ.

Το μεγαλύτερο ισραηλινό συνδικάτο, Histadrut, κατήγγειλε χτες ότι η εργοδοσία ετοιμάζεται να απολύσει το 50% των περίπου 120 λιμενεργατών στο λιμάνι του Εϊλάτ, που αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά την ανάσχεση της κίνησης από και προς το λιμάνι λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά. Το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι οι λιμενεργάτες ετοιμάζουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, ενώ η εργοδοσία απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη.

Το λιμάνι του Εϊλάτ χειρίζεται κυρίως εισαγωγές οχημάτων και εξαγωγές ποτασίου από τις κατεχόμενες περιοχές της Νεκράς Θάλασσας. Εχει μικρότερη κίνηση εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Χάιφα και του Ασντόντ, που διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος του ισραηλινού εμπορίου. Τον Δεκέμβρη ο επικεφαλής διοίκησης του λιμανιού του Εϊλάτ είχε δηλώσει στο πρακτορείο «Reuters» ότι η κίνηση στο λιμάνι είχε πέσει κατά 85%, έναν μήνα μετά την έναρξη των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ