Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχείς επιθέσεις σε πόλεις, προσφυγικούς καταυλισμούς, νοσοκομεία και κέντρα διανομής βοήθειας

Copyright 2024 The Associated

Με νέους βομβαρδισμούς και επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στη νότια πόλη Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι και εκτοπισμένοι, σε άλλες πόλεις, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε ήδη χτυπημένα νοσοκομεία και σε σημεία διανομής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που μπαίνει στη Γάζα, συνεχίζεται η γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Στις 166 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 31.923 και άλλοι 74.096 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 104 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 162.

Μεταξύ άλλων, τουλάχιστον 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα και τουλάχιστον άλλοι 23 από επίθεση σε κέντρο διανομής βοήθειας στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξακολουθεί να βάζει σταθερά στο στόχαστρο δεκάδες εργάτες που συνοδεύουν τις αυτοκινητοπομπές και δουλεύουν στον τομέα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης στη Γάζα, μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά πάνω από 100 εργάτες σε αποστολές διανομής βοήθειας και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν! Μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν τουλάχιστον 8 ισραηλινές επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν βοήθεια.

Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές στην κεντρική Γάζα και στη νότια πόλη Χαν Γιούνις.

Σκηνές κόλασης από την πολυήμερη επίθεση στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα

Στο φόντο αυτό συνεχίστηκε χτες για τρίτο 24ωρο η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της οόλης της Γάζας, Αλ Σίφα.

Στον νεότερο απολογισμό του, ο κατοχικός στρατός ανέφερε χτες ότι στο νοσοκομείο αυτό σκοτώθηκαν συνολικά «90 τρομοκράτες» και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση τουλάχιστον 160 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Κάπου 300 άλλοι, που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες μέρες, αφέθηκαν χτες ελεύθεροι μετά από ανακρίσεις που συνοδεύονταν από άγριους ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και εξευτελισμούς.

Κάποιοι από τους χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους που παραμένουν σε χώρους εντός και εκτός του νοσοκομείου, μιλώντας σε δημοσιογράφους του «Al Jazeera» περιέγραψαν σκηνές κόλασης. Κάποιοι είπαν πως είχαν να φάνε τουλάχιστον 3 μέρες, κάποιοι άλλοι ότι αναγκάστηκαν να φύγουν από εκεί περνώντας μέσα από δεκάδες πτώματα σε χώρους εντός και εκτός του νοσοκομείου ενώ τους σημάδευαν Ισραηλινοί στρατιώτες.

Τόνισαν ότι ο στρατός σκότωνε, βασάνιζε και ανέκρινε μέσα στο νοσοκομείο δεκάδες άτομα και ότι απομάκρυναν διά της βίας ακόμη και ανήμπορους τραυματίες, «ακόμη και αυτούς που δεν μπορούσαν να περπατήσουν ή να μετακινηθούν».

«Ορισμένοι τραυματίες επιχείρησαν να πάνε στο Νοσοκομείο Αλ Αχλί που είναι τρία χιλιόμετρα πιο πέρα με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία», είπαν κάποιοι σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN. Το αμερικανικό δίκτυο σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις συλλήψεις δημοσιογράφων (κυρίως του «Al Jazeera»), μεταξύ των οποίων ο Μαχμούντ Αλίουα, που υπέστη άγριο ξυλοδαρμό, ταπεινωτικό ξεγύμνωμα και πολύωρη ανάκριση και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 12 εφιαλτικές ώρες.

Παράλληλα, το δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε χτες το μεσημέρι πως από το βράδυ της Τρίτης δεν είχε καμία επικοινωνία με κανέναν δημοσιογράφο, από όσους βρίσκονταν να καλύψουν την εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Πεθαίνουν από πείνα τα νεογέννητα

Στους θανάτους λιπόβαρων βρεφών που γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας επανήλθε χτες η δρ. Μάργκαρετ Χάρις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη εκ μέρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τόνισε πως αυξάνονται οι περιπτώσεις βρεφικής θνησιμότητας επειδή πολλά βρέφη γεννιούνται με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό λόγω πείνας.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φ. Τουρκ, είχε επισημάνει ότι «η πείνα είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων περιορισμών που θέτει το Ισραήλ στην προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και καταναλωτικών ειδών προς τη Λωρίδα της Γάζας».

Πρόσθεσε πως πλέον πολλές οικογένειες σε απόγνωση αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά ασυνόδευτα από τη βόρεια Γάζα στη νότια, με την ελπίδα ότι θα βρουν φαγητό και υποστήριξη μεταξύ των εκτοπισμένων Παλαιστινίων εκεί.

Κάνοντας έναν απολογισμό των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε πως έχουν χτυπηθεί μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο πάνω από 410 νοσοκομεία, κλινικές και Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 685 νεκρούς και 902 τραυματίες. Εχουν επίσης καταστραφεί από ισραηλινές επιθέσεις τουλάχιστον 104 ασθενοφόρα.

Επιπλέον, χτες, η εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Ζέινα Αουάντ, ανακοίνωσε ότι εάν ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιστεί η ανεργία θα εκτοξευτεί πάνω από το 57%. Η ίδια τόνισε πως έχουν χάσει μόνιμα τη δουλειά τους πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Δυτική Οχθη: Νέες επιθέσεις του κατοχικού στρατού και εποίκων

Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, παράλληλα με τις συνεχείς επιδρομές του ισραηλινού στρατού, διαρκείς είναι και οι επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων, με το κράτος - δολοφόνο να επεκτείνει συνεχώς τη διανομή όπλων σε εποίκους.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε χτες τη νέα, εν ψυχρώ δολοφονία του 43χρονου Παλαιστίνιου Φακχίρ Μπασέμ Μπάνι Τζάμπερ στην κωμόπολη Ακραμπα, που βρίσκεται νότια της Ναμπλούς, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της ισραηλινής κυβέρνησης για τον εξοπλισμό των εποίκων.

Ωρες μετά την ανακοίνωση αυτή, οι έποικοι συνέχισαν τις επιθέσεις κατά Παλαιστινίων στις κωμοπόλεις Μπούρκα και Μπέιτ Αμρίν, βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα Παλαιστινίων χωρικών και προξενώντας βλάβες σε αγροτικά οχήματα.

Παράλληλα έποικοι επιτέθηκαν σε δύο αδέλφια που έβοσκαν πρόβατα στο χωριό Μπουρίν, νότια της Ναμπλούς και τους ξυλοκόπησαν. Στη συνέχεια πήραν τους τραυματίες και τους φυλάκισαν στον πύργο ενός παρακείμενου στρατιωτικού φυλακίου.

Αργότερα, το απόγευμα, ισραηλινό drone βομβάρδισε ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν στα περίχωρα της Τζενίν, σκοτώνοντας 3 Παλαιστίνιους. Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι ήταν μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ