Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις μετά την αναβολή της εύθραστης ολιγοήμερης εκεχειρίας

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε προβλέπει να ξεκινήσουν σήμερα η κατάπαυση του πυρός και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων και κρατουμένων

Νέες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία του ΟΗΕ, νοσοκομεία και κατοικημένες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσε και χθες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, «αξιοποιώντας» πλήρως την αναβολή - τουλάχιστον μίας μέρας - στην έναρξη ισχύος της έτσι κι αλλιώς εύθραυστης συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ για ολιγοήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο κατοχικός στρατός χτύπησε χθες περισσότερους από 300 «στόχους της Χαμάς».

Οπως αποκαλύφθηκε στην πορεία της ημέρας, οι στόχοι αυτοί ήταν μεταξύ άλλων προσφυγικοί καταυλισμοί και σχολεία του ΟΗΕ (τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια), νοσοκομεία όπως το «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο, που χτυπήθηκε ξανά, ενώ βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και μέρες, καθώς και πόλεις της νότιας Γάζας, στις οποίες οι ισραηλινές δυνάμεις σπρώχνουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, με το πρόσχημα ότι εκεί θα είναι «πιο ασφαλείς».

Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασαν τους 14.854, στους οποίους περιλαμβάνονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες. Πάνω από 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι.

Το Ισραήλ «αξιοποίησε» την αναβολή στην έναρξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, για να εξαπολύσει νέους δολοφονικούς βομβαρδισμούς σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία του ΟΗΕ, νοσοκομεία κ.α.
Το Ισραήλ «αξιοποίησε» την αναβολή στην έναρξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, για να εξαπολύσει νέους δολοφονικούς βομβαρδισμούς σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία του ΟΗΕ, νοσοκομεία κ.α.
Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα τόνισε ότι δεκάδες πτώματα είναι σκορπισμένα σε δρόμους της βόρειας Γάζας και ότι είναι αδύνατο να περισυλλεχθούν και να καταμετρηθούν, λόγω της έντασης των ισραηλινών βομβαρδισμών...

Ανακοινώσεις για έναρξη της εκεχειρίας και απελευθέρωση ομήρων σήμερα

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή αναβολή της έναρξης της ολιγοήμερης εκεχειρίας και της εφαρμογής της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριξαν ότι αποφασίστηκε προκειμένου να γίνουν συνομιλίες «της τελευταίας στιγμής» για «τα ονόματα των Ισραηλινών ομήρων και τον τρόπο με τον οποίο θα παραδοθούν» σε ένα τρίτο μέρος.

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι η Χαμάς έχει υποβάλει «πρόσθετες απαιτήσεις, αν και δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές».

Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη Αιγύπτιους ανώτερους αξιωματούχους, ανέφερε ως αιτία της αναβολής το ότι η Χαμάς δεν είχε παραδώσει επισήμως λίστα ονομάτων με τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερώσει. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρονταν ως εκκρεμή ζητήματα η πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στους απελευθερωμένους ομήρους και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο μέσω της οποίας θα φύγουν από τη Γάζα.

Αρχικά είχε προταθεί οι όμηροι «να παραδοθούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού και να οδηγηθούν στην Αίγυπτο», πριν τους παραλάβει «η ισραηλινή πλευρά». Μετά προτάθηκε να γίνει επίσκεψη γιατρών του Ερυθρού Σταυρού και αργότερα μια ιατρική επίσκεψη στους άλλους άμαχους ομήρους, «ώστε να βεβαιωθούν για την κατάσταση της υγείας τους».

Σε κάθε περίπτωση, το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ προβλέπει έναρξη της εκεχειρίας σήμερα στις 7 το πρωί και έναρξη της διαδικασίας της απελευθέρωσης 13 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα στις 4 το απόγευμα.

«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις - νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όλα είναι έτοιμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε επιτόπου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον εύθραυστο χαρακτήρα της συμφωνίας, ενώ επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις για τις λεπτομέρειες του πώς θα γίνει αυτό ήταν πολύ δύσκολες».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που καταλήχτηκε με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ - Κατάρ - Αιγύπτου, προβλέπει μεταξύ άλλων 4ήμερη εκεχειρία, απελευθέρωση 50 ομήρων - γυναικών και παιδιών - από τους περίπου 238 που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, και από την άλλη πλευρά απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές από τις κατοχικές αρχές.

Προαναγγελία κλιμάκωσης της σφαγής για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ ξεκαθάρισε ότι η ολιγοήμερη εκεχειρία δεν είναι παρά ένα μικρό διάλειμμα πριν την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα.

Οπως τόνισε χθες, η «σύντομη» εκεχειρία με τη Χαμάς θα τελειώσει και τότε ο στρατός θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις «με ένταση για τουλάχιστον άλλους δύο μήνες».

Απευθυνόμενος σε κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού, τους κάλεσε να είναι έτοιμοι και να ανεφοδιαστούν, ώστε να συνεχίσουν το αιματοκύλισμα με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

«Θα υπάρξει συνέχιση, γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε τη νίκη και να δημιουργήσουμε ώθηση για τις επόμενες ομάδες ομήρων, που θα έρθουν πίσω μόνο κατόπιν πίεσης», ανέφερε ο Γκάλαντ.

Ενώ ο υποναύαρχος Ντ. Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προειδοποίησε ότι ο έλεγχος του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα «είναι το πρώτο βήμα ενός μακριού πολέμου».

Και πρόσθεσε: «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια, τις επόμενες μέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου».

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις

Το ισραηλινό σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίστηκε και χθες.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό σε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα οι κατοχικές δυνάμεις χτύπησαν και το «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, όπως αναφέρουν παλαιστινιακά Μέσα και αναμεταδίδει το «Al Jazeera». Οι επιθέσεις έπληξαν την κύρια είσοδο του νοσοκομείου και τις γεννήτριες ρεύματος που βρίσκονται εκεί.

Παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι δύο κύματα επιθέσεων ισραηλινών αεροσκαφών και πυροβολικού έπληξαν την πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα και ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», η επιδρομή στην ανατολική συνοικία Σεΐχ Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 5 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα, μεταξύ τους και ενός φωτορεπόρτερ.

Το ίδιο δίκτυο καταγράφει τον θάνατο 10 αμάχων από επίθεση σε κατοικία στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της βόρειας Γάζας, επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, επιδρομές στην πόλη Ζεϊτούν κ.λπ.

Συνέλαβαν τον διευθυντή του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα»

Το ίδιο διάστημα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στα νοσοκομεία και στους υγειονομικούς.

Οπως ανακοινώθηκε, προχώρησαν στη σύλληψη του διευθυντή του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα», Μουχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, και άλλων γιατρών και νοσηλευτών του νοσοκομείου, οδηγώντας τους σε άγνωστη τοποθεσία.

Κατά τη γνωστή τακτική της προπαγάνδας του κατοχικού κράτους, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επικαλέστηκαν ως πρόσχημα «στοιχεία» που έδειχναν ότι το νοσοκομείο, υπό την άμεση διαχείριση του διευθυντή του, χρησίμευε ως «κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς», και ως εκ τούτου τον συνέλαβαν ως «ύποπτο τρομοκρατίας».

Η σύλληψη του διευθυντή του «Αλ Σίφα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, το οποίο ανακοίνωσε ότι σταματά μέχρι νεωτέρας τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την εκκένωση άλλων νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας.

Πεθαίνουν βρέφη από διάρροια, υποθερμία, αφυδάτωση και λοιμώξεις

Από την πλευρά της η βρετανική ΜΚΟ «Oxfam» προειδοποίησε χθες για επικείμενη κατάρρευση του συστήματος Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των καταστροφικών ισραηλινών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού, όπως επίσης για επιδείνωση των συνθηκών ζωής και θανάτους βρεφών από ιάσιμες ασθένειες και επιδημίες.

«Βρέφη τριών μηνών πεθαίνουν από διάρροια, υποθερμία, αφυδάτωση και λοιμώξεις, καθώς οι μητέρες τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν ιατρική υποστήριξη, αφού ζουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τουαλέτες και τροφή» επεσήμανε εκπρόσωπος της «Oxfam».

Τόνισε μάλιστα ότι οι γεννήσεις πρόωρων βρεφών στη Γάζα έχουν αυξηθεί κατά 25% με 30%, καθώς οι εκτοπισμένες, τραυματισμένες και αγχωμένες γυναίκες αντιμετωπίζουν αναρίθμητες προκλήσεις στο να καταφέρουν να επιβιώσουν και να γεννήσουν τα παιδιά τους.

Η ΜΚΟ «Juzoor», που συνεργάζεται με την «Oxfam» και προσφέρει στήριξη σε εκατοντάδες εγκύους στη Γάζα, ανακοίνωσε ότι τα πρόωρα βρέφη είναι πιο επιρρεπή στις ασθένειες και ότι τουλάχιστον ένα νεογέννητο πέθανε σε κάθε ένα από τα 13 καταφύγιά της για εκτοπισμένους στη βόρεια Γάζα τον τελευταίο μήνα.

Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ προειδοποίησε ότι η τετραήμερη εκεχειρία είναι πολύ λίγη και εύθραυστη για να κάνει τη διαφορά στους αμάχους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ