Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
Να μην περάσει η αποπροσανατολιστική προσέγγιση περί «πολέμου των θρησκειών»

Σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες οι Τομεακές Οργανώσεις Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Μιλώντας για τις αιτίες του εγκλήματος που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, αναφέρθηκε στην αποπροσανατολιστική θεωρία περί «πολέμου των θρησκειών» ή αλλιώς «πολέμου των πολιτισμών», που κάποιοι ανακυκλώνουν και «σύμφωνα με την οποία όλα τα παραπάνω οφείλονται στη διαπάλη του εβραϊκού ή ακόμα και του εβραιοχριστιανικού πολιτισμού με τον μουσουλμανικό». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κουταμάρα, μιας και αυτή η προσέγγιση σβήνει τις πραγματικές ταξικές αντιθέσεις, την πάλη των τάξεων, που είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της Ιστορίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ελ. Βαγενάς και πρόσθεσε: «Οι διάφορες "Συμφωνίες του Αβραάμ", που υπέγραψαν τα τελευταία χρόνια μια σειρά αραβικές - μουσουλμανικές χώρες με το Ισραήλ για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών, Αράβων και Εβραίων, από μόνες τους υπογραμμίζουν τη σκόπιμη αφέλεια τέτοιων προσεγγίσεων.

Και εδώ, στη Θράκη, δεν σας είναι άγνωστη η διαίρεση με βάση τη θρησκεία, που αξιοποιείται από τις αστικές δυνάμεις για να διαχωρίσει τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους επαγγελματίες, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που αντιμετωπίζουν τα ίδια βασικά προβλήματα, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ενεργειακή εξαθλίωση, η κατάσταση της Υγείας και της Παιδείας, οι χαμηλοί μισθοί και τόσα άλλα οξυμένα προβλήματα που προκαλούν αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα και η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εδώ φαίνεται πιο καθαρά η αντιδραστική ουσία της θεωρίας περί "σύγκρουσης των θρησκειών και των πολιτισμών", στην οποία επενδύουν οι αστικές τάξεις και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.


Πρόκειται για ύπουλη, διασπαστική θεωρία που στοχεύει στη διαίρεση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων με κριτήριο τις θρησκευτικές επιλογές και τις πολιτιστικές παραδόσεις, για να μπουν εμπόδια στην ενότητα των εκμεταλλευόμενων και στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ, οι Οργανώσεις του στην Ξάνθη και σε όλη τη Θράκη, δουλεύουν αποφασιστικά για να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, να βρεθούν μαζί στον αγώνα για τα δικά τους ταξικά συμφέροντα οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους επιλογή, να μην περάσουν τα επικίνδυνα εθνικιστικά παιχνίδια που παίζουν πολυπλόκαμοι μηχανισμοί με ευθύνη των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας».

Στη συνέχεια ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως και στην προσπάθεια συκοφάντησης της πάλης ενός λαού που βιώνει την κατοχή, ώστε να δικαιολογηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο «σταυροδρόμι» της Μέσης Ανατολής, όπου μπλέκονται οι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων, καθώς και στο επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης. Σημείωσε πως «σχεδιασμούς εκπονούν όλες οι αστικές τάξεις, και αυτές που για δικούς τους λόγους εκφράζονται θετικά για την πάλη του λαού της Παλαιστίνης. Και είναι εδώ χαρακτηριστική η στάση της τουρκικής ηγεσίας, που τώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως "προστάτης" των Παλαιστινίων, όταν πριν μόλις λίγο διάστημα επεδίωκε την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος, για να περάσει το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Μάλιστα σχεδιαζόταν και ταξίδι του Ερντογάν στο Ισραήλ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από το μακελειό(2023-11-14 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους(2018-03-06 00:00:00.0)
Πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια(2016-04-01 00:00:00.0)
Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές(2012-05-27 00:00:00.0)
Αύξηση ρατσιστικών εγκλημάτων(2011-04-22 00:00:00.0)
Οι σχέσεις...(2001-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ