Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Μπαράζ περιοδειών και επαφών στη Μέση Ανατολή

Μπαράζ περιοδειών και επαφών στη Μέση Ανατολή πραγματοποιούν ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διαφόρων «εμπλεκόμενων» πλευρών, με φόντο τις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό.

Χαρακτηριστικά, μέσα στο τελευταίο 24ωρο κατέφτασαν στο Ισραήλ και στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Π. Σάντσεθ, και του Βελγίου, Αλ. Ντε Κρο, καθώς επίσης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ. Κάμερον, ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεϊν Αμίρ Αμπντολαχιάν ξεκίνησε νέα περιοδεία σε Λίβανο και Κατάρ, πραγματοποιώντας συνάντηση στη Βηρυτό με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα.

Τη διεξαγωγή «διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης» για το Παλαιστινιακό «το συντομότερο δυνατόν», με στόχο την οικοδόμηση ενός «βιώσιμου» παλαιστινιακού κράτους, πρότεινε χθες στον Ισραηλινό ομόλογό του ο Σάντσεθ, επισημαίνοντας ότι «χωρίς μια πολιτική διευθέτηση είμαστε καταδικασμένοι να πέσουμε σε ατέλειωτο κύκλο βίας».

«Ειρήνη σήμερα σημαίνει εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός στον Νετανιάχου, την ίδια ώρα βέβαια που ΗΠΑ και ΕΕ εδώ και δεκαετίες κάνουν πλάτες στη διαιώνιση της κατοχής από το Ισραήλ και στον ενταφιασμό αυτής της προοπτικής.

Πριν λίγες μέρες ο Σάντσεθ είχε πει ότι η προγραμματισμένη για τις 27 και 28 Νοέμβρη Σύνοδος Κορυφής της «Ενωσης για τη Μεσόγειο», που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη, θα ήταν «ιδανικός τόπος» για την επανεκκίνηση του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου. Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή είναι μέλη της εν λόγω «Ενωσης».

Μαζί με τον Σάντσεθ ήταν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ντε Κρο, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή «να επιδείξουν πολιτικό θάρρος» προκειμένου να επιτύχουν ειρήνη.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι κινείται με αργούς ρυθμούς για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την οποία βέβαια εντείνουν οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί και ο απάνθρωπος αποκλεισμός που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συναντώντας δε τον Κάμερον, ο Νετανιάχου εξέφρασε την ελπίδα να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και διαπίστωσε ότι στην πορεία «υπάρχουν πολλές προκλήσεις».

Νωρίτερα η Αν Κλερ Λεζάντ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, απηύθυνε έκκληση για την επείγουσα απελευθέρωση όλων των ομήρων και για «πλήρη σεβασμό» στην τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Ιράν: Το Ισραήλ δεν πέτυχε κανέναν από τους στόχους του

Από την άλλη, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν «πέτυχε κανέναν από τους στόχους του» στις 40 και πλέον μέρες του πολέμου κατά της Χαμάς και ότι έτσι «ο εχθρός ηττήθηκε».

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Ραϊσί σε ομιλία του είπε ότι μαζί με την «προσωρινή ανακωχή (...) ο παλαιστινιακός λαός και η αντίσταση πέτυχαν μεγάλη νίκη».

Υποστήριξε επίσης πως «οι σιωνιστές ανακοίνωσαν ότι θα καταλάβουν τη Γάζα και ότι θέλουν να καταστρέψουν την αντίσταση, αλλά δεν πέτυχαν κανέναν από αυτούς τους στόχους». Κατηγόρησε δε εκ νέου «την Αμερική και τη Δύση» ότι «τους στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις».

Νωρίτερα χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χ. Νασράλα στη Βηρυτό με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα, αλλά και τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Για δικαίωμα επιστροφής των εκτοπισμένων κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Ντ. Σάτερφιλντ, δήλωσε χτες πως όσοι κάτοικοι της Γάζας αναγκάστηκαν να φύγουν από το βόρειο τμήμα για να πάνε στον νότο ώστε να βρουν ασφαλές καταφύγιο, θα πρέπει να μπορούν και να επιστρέψουν «το συντομότερο δυνατόν».

Η ισραηλινή κυβέρνηση ξεκαθαρίζει βέβαια ότι η στρατιωτική επέμβαση θα συνεχιστεί για μήνες, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σχέδια για δημιουργία «νεκρής ζώνης ασφαλείας» στην ισοπεδωμένη Βόρεια Γάζα.

Ο Σάτερφιλντ μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «al-Jadeed» επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ κατά του βίαιου εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θέλουν «να δουν το Ισραήλ να πετυχαίνει στην εκστρατεία του» και προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο να μην συνεχίσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων κατά του Ισραήλ «εάν θέλει να αποτρέψει μία κλιμάκωση».

Ο ίδιος διαφώνησε με την πρόταση διεθνών ΜΚΟ να ανοίξει και το ισραηλινό μεθοριακό πέρασμα στη Γάζα, Κερέμ Σαλόμ, υποστηρίζοντας πως είναι αρκετό που είναι ανοικτό αυτό της Ράφα.

Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία για μία ακόμη φορά με τους ομολόγους του σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτική κριτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ την ίδια ώρα που το εξοπλίζει ακόμα περισσότερο(2024-04-11 00:00:00.0)
Συνεχής και επικίνδυνη κλιμάκωση(2024-01-09 00:00:00.0)
Ισραηλινή επίθεση κατά ανώτατου στελέχους της Χαμάς στη Βηρυτό(2024-01-03 00:00:00.0)
Διεργασίες και ανταγωνιστικά σχέδια για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή(2023-11-25 00:00:00.0)
«Σιγοβράζει» η ένταση με ανταλλαγές πυρών και δηλώσεων(2019-09-03 00:00:00.0)
Οι γνωστοί εκβιασμοί της Ράις...(2006-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ