Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2024
Επιδεινώνει τη θέση της λαϊκής οικογένειας

Eurokinissi

Την αντίθεση του ΚΚΕ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 εξέφρασε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Επιτροπή της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτησή του.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, οδηγεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αύξηση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, οδηγεί σε νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

«Ολοι σας», επισήμανε απευθυνόμενος προς τα αστικά κόμματα, «υπερασπίζεστε ένα σύστημα που δεν θα γίνει πιο ανθρώπινο, αλλά αντίθετα θα γίνεται πιο βάρβαρο και απάνθρωπο για τον λαό και τους εργαζόμενους».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως παρά τη συνεχή ανάπτυξη του ΑΕΠ για τρία χρόνια, η θέση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ δέχεται συνδυασμένα πλήγματα από την ασκούμενη πολιτική, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ακρίβεια, που είναι ένας συνδυασμός τιμών, φόρων και εισοδήματος.

Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αν είναι εσωτερικό ή εξωτερικό φαινόμενο, τονίζοντας ότι οι αιτίες που τη γεννούν είναι οι ίδιες, είτε εντός είτε εκτός χώρας και αυτές δεν είναι άλλες από την ανάγκη για μεγέθυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας που επιτυγχάνεται με τη μονοπώληση της αγοράς, με την απελευθέρωση των αγορών (Ενέργεια, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές μεταφορές κ.λπ.), με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την εξωστρέφεια της οικονομίας, που οδηγεί στην αύξηση των τιμών στα ενοίκια και τις τουριστικές περιοχές.

Σημείωσε ακόμα τους εμπορικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων.

Κατήγγειλε την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο λαός το 2024 να πληρώσει 6,2 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους, ενώ βλέπει τα δικαιώματά του να τσακίζονται καθημερινά, όπως μισθοί, συντάξεις, ωράρια, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Υπογράμμισε ότι η άσφαιρη κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι για να συγκαλυφθεί η συμφωνία τους με τις στρατηγικές επιλογές στο πλαίσιο της ΕΕ, που εφαρμόζει σε όλα τα κράτη - μέλη την ίδια πολιτική, επιδεινώνοντας συνολικά τη ζωή των λαών.

Σημείωσε τις περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια που ανοίγουν τον δρόμο για εμβάθυνση των ιδιωτικοποιήσεων με τις διαβόητες ΣΔΙΤ, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση που καμαρώνει για τις πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 13 χρόνια παγώματος των μισθών, τονίζοντας ότι αυτά τα ψίχουλα δεν καλύπτουν ούτε τις απώλειες των περασμένων ετών, ούτε τα κομμένα δώρα, ούτε καν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα που σήμερα τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τέλος, αναφέρθηκε στο άδικο φορολογικό νομοσχέδιο για τους αυτοαπασχολούμενους που τους τσακίζει με νέους φόρους, ενώ εφοπλιστές και τραπεζικό κεφάλαιο απολαμβάνουν προνόμια και τη νόμιμη φοροδιαφυγή.

Καταλήγοντας, τόνισε πως κανένα μείγμα διαχείρισης εντός του καπιταλιστικού συστήματος δεν είναι υπέρ του λαού, μονόδρομος είναι η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκές εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μείον 32.000 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του 2024(2024-03-05 00:00:00.0)
Δεν θα δεχτούμε καμία αύξηση των δημοτικών τελών(2024-01-26 00:00:00.0)
Δείχνουν παραπέρα επιβράδυνση της οικονομίας(2023-11-30 00:00:00.0)
«Ανθρακες» οι «πρώτη φορά αυξήσεις» στο Δημόσιο και η ενίσχυση των συνταξιούχων(2023-11-25 00:00:00.0)
«Ανοιξαν» τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου απαιτώντας κατάργηση των διοδίων(2022-04-21 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν την «απελευθέρωση»(2010-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ