Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 2024 - 2030
«Πράσινες» μπίζνες με τον λογαριασμό να πληρώνεται από τον λαό

Την ίδια στιγμή, τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο για τις «πράσινες» μπίζνες την επόμενη διετία, ενώ για την πενταετία 2025 - 2030 αυτό το ποσό αναμένεται να εκτοξευτεί στα 11,6 δισ. ευρώ, με το συνολικό γδάρσιμο του λαού να ξεπερνά τα 76 δισ. ευρώ. Αυτά προβλέπονται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της κυβέρνησης, που είναι σε γνώση των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ.

Συνολικά, το ΕΣΕΚ προβλέπει βαρύ «πέλεκυ» για τον λαό και αντίστοιχα «χωρίς οροφή» τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα περιβόητα σχέδια για την «πράσινη μετάβαση» θα απαιτήσουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επενδύσεις και καταναλωτικές δαπάνες ύψους 165 δισ. ευρώ μέχρι το 2030!

Ο λαός θα κληθεί να πληρώσει πολύ βαρύ λογαριασμό για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, για νέο, ενεργειακά αποδοτικό οικιακό εξοπλισμό και αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ την ίδια ώρα το σχέδιο - σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - ρίχνει το βάρος στην εξοικονόμηση Ενέργειας από τα λαϊκά σπίτια, ώστε να υπάρχουν περιθώρια να αυξήσουν την κατανάλωση από το ενεργοβόρο υδρογόνο βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγοί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο, έως το 2030:

-- Το μερίδιο των ΑΠΕ προβλέπεται να βρίσκεται στο 79% της ηλεκτροπαραγωγής, με προσθήκη μονάδων πάνω από 12 GW στα έργα που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, ώστε η εγκατεστημένη ισχύς τους να φτάσει τα 23,5 GW (χωρίς τα υδροηλεκτρικά).

-- Σε σχέση με την εξοικονόμηση Ενέργειας, τίθεται στόχος η τελική κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 15,4 εκατ. ΤΙΠ (τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), από 21,1 ΤΙΠ το 2021, με βασικό μέσο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και ζητούμενο μέχρι το 2030 αυτή να έχει γίνει στο 19% των κατοικιών. Την ίδια ώρα, προβλέπεται ότι η ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί, έως και θα διπλασιαστεί μετά το 2030, λόγω της ηλεκτροκίνησης αλλά και της εκτεταμένης χρήσης για την παραγωγή υδρογόνου.

Κι όλα αυτά με τη βούλα της ΕΕ και του περιβόητου πακέτου «Fit for 55», που τον περασμένο Απρίλη ψήφισαν από κοινού οι ευρωβουλευτές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και το οποίο σηματοδοτεί νέες τεράστιες αυξήσεις τιμών σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αυξήσεις ναύλων σε ακτοπλοΐα και αερομεταφορές, εκτίναξη του κόστους συντήρησης παλαιών κατοικιών και αυτοκινήτων και εκτόξευση των κινδύνων για την υγεία του λαού, καθώς εντάσσει στο άθλιο «εμπόριο ρύπων» την καταστροφική για την υγεία και το περιβάλλον καύση απορριμμάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ