Παρασκευή 1 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά και φτώχεια

Αποσπάσματα από ομιλία του Ελ. Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση της ΤΕ Σάμου

Στο βήμα ο Ελ. Βαγενάς
Στο βήμα ο Ελ. Βαγενάς
Εκδήλωση με θέμα τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο και το προσφυγικό ζήτημα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 28/3 η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δήμου Σάμου.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας της ΤΕ Σάμου, Δήμητρα Παντάπαση, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Προσφυγιά και πόλεμος

Ο Ελ. Βαγενάς, αναφερόμενος αρχικά στην εγκληματική βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε πως τέτοιες ενέργειες «σε μια περίοδο στην οποία πολλές περιοχές του πλανήτη φλέγονται, καλλιεργούν φόβο, μίσος, δημιουργώντας την "ικανή συνθήκη" για να ανεχτούν ή να στηρίξουν οι λαοί ιμπεριαλιστικούς πολέμους». Πόλεμοι που «έχουν ως αιτία τους τον επικίνδυνο για τους λαούς ανταγωνισμό των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους για το μοίρασμα αγορών, πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς τους και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής».

«Το φαινόμενο της μετανάστευσης και προσφυγιάς οξύνεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους», ανέφερε ο ομιλητής και παρέθεσε σχετικά στοιχεία, τονίζοντας πως το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της όξυνσης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος, ανέδειξε στον ελληνικό λαό τις αιτίες που το δημιουργούν, που δεν είναι άλλες από τις επεμβάσεις και πολέμους που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων - θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μονάχα όταν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά».

Τα σχέδια του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για τους πρόσφυγες

Από την εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ
Από την εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ
Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την εκμετάλλευση του Προσφυγικού, σημειώνοντας:

«Στα χέρια της αστικής τάξης εναλλάσσονται διάφορα "εργαλεία". Πότε χρησιμοποιεί το "δηλητήριο" του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, εκτρέφει το φασισμό, όπως έκανε με την ΧΑ, με στόχο τη διχόνοια, τη διαίρεση των εργαζομένων ανάλογα με την καταγωγή, τη γλώσσα, τη θρησκεία κ.ο.κ., με στόχο το κεφάλαιο να καταφέρει πλήγματα στην εργατική τάξη και να αυξήσει τα κέρδη του.

Πότε χρησιμοποιείται το "καρότο" του κοσμοπολιτισμού, με στόχο να εξυπηρετηθούν και πάλι σχέδια της αστικής τάξης, η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με την ενσωμάτωση προσφύγων, μεταναστών στην καπιταλιστική οικονομία. Αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ για δεκαετίες ή στη Ρωσία τα τελευταία 20 χρόνια. Στις χώρες της ΕΕ, η μαζική εισροή μεταναστών επιδιώκεται να αξιοποιηθεί από τους καπιταλιστές για να ανανεώσουν ηλικιακά τον ενεργά οικονομικό πληθυσμό, να βρουν νέο φτηνό εργατικό δυναμικό, να χτυπήσουν εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων... Είναι γνωστές οι δηλώσεις των Γερμανών βιομηχάνων, που ζήτησαν από την Μέρκελ "ανοιχτά σύνορα" κι εδώ ας μην μας διαφεύγει πως ο μέσος ηλικιακός όρος στη Γερμανία είναι τα 45,6 χρόνια κι είναι ο γηραιότερος πληθυσμός στην Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Θέλουν πρόσφυγες, όχι όλους όμως κι όχι ταυτόχρονα όλους μαζί. Στόχος τους είναι η δημιουργία πολλών "νήσων Ελις", όπως ήταν δηλαδή για πολλά χρόνια το νησάκι έξω από το Μανχάταν, όπου οι μετανάστες προς τις ΗΠΑ περίμεναν να μάθουν αν μπορούν τελικά να εγκατασταθούν στη χώρα».

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και οι απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής, εξέλιξη που θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων.

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας του, αποθρασύνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο.

Ο ομιλητής, καυτηριάζοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τη στάση όλων των άλλων ευρωΝΑΤΟικών κομμάτων, αναφέρθηκε στις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ, που παγιώνουν τα κλειστά σύνορα, τον εγκλωβισμό χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων παρά τη θέλησή τους στη χώρα μας, ενώ επιχειρούν να ανατρέψουν στην πράξη το δίκαιο των προσφύγων και παίζουν ένα προκλητικό κι ανούσιο «πινγκ πονγκ» τους πρόσφυγες με την Τουρκία, εντείνοντας και την καταστολή. Οι αποφάσεις αυτές είναι ένας «φαύλος κύκλος» για το λαό μας και τους πρόσφυγες και καμία λύση δεν συνιστούν για το πρόβλημα.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Ο Ελ. Βαγενάς ανέπτυξε τις προτάσεις του ΚΚΕ για:

-- Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής σε χώρες τελικού προορισμού τους.

-- Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

-- Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

-- Γενναία ενίσχυση των υποδομών υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής των προσφύγων, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.

-- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος, όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Το ΚΚΕ προτείνει συγκεκριμένες θέσεις για ανακούφιση των συνεπειών του προβλήματος, οι οποίες όμως απαιτούν αναίρεση των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και συμμαχιών. «Το ΚΚΕ», τόνισε, «καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη συμμετοχή κι εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις».

Παράλληλα, το ΚΚΕ λαμβάνει πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη, όπως η Κοινή Ανακοίνωση πάνω από 50 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, όπου τονίζεται πως χρειάζεται «να οργανωθούμε και να συγκρουστούμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια. Για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών στις πατρίδες τους, με νοικοκύρηδες τους λαούς τους».

Ο ομιλητής συνέδεσε αυτή την προσπάθεια με την πάλη ενάντια στην αντεργατική κι αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης εξουσίας που έχει καταθέσει στο λαό το ΚΚΕ.

Ακολούθησε συζήτηση με τους συγκεντρωμένους σχετικά με την προοπτική των εξελίξεων στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα συμφέροντα και τη διαπάλη των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τις δυσκολίες και τα καθήκοντα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ