Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε κέντρα διανομής βοήθειας

Συνεχείς οι ισραηλινές θηριωδίες εναντίον πεινασμένων ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν ένα πιάτο φαΐ

Λίμνες αίματος από τη νέα δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κέντρο διανομής τροφίμων της UNRWA στη Ράφα
Λίμνες αίματος από τη νέα δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κέντρο διανομής τροφίμων της UNRWA στη Ράφα
Με νέες επιθέσεις στα εναπομείναντα κέντρα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίστηκαν για 160ή μέρα οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον του Παλαιστινιακού λαού, αποτυπώνοντας χαρακτηριστικά τη θηριωδία του κράτους - δολοφόνου.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων έφτασε τους 31.341 και των τραυματιών τους 73.134, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 69 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 110.

Η νέα επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας (μετά από αυτή της Τετάρτης) εξαπολύθηκε χτες στο πρωί, στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν άλλοι 83.

Το νέο φονικό έγινε κοντά στην πλατεία Κουβέιτ, σε μια περιοχή όπου μεγάλα πλήθη ανθρώπων μαζεύονται περιμένοντας βοήθεια από φορτηγά.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ισραηλινό αεροπλάνο βομβάρδισε κέντρο διανομής τροφίμων της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στο κέντρο της νότιας πόλης Ράφα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 20 άλλων.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Φλεβάρη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περίπου 700 άλλους που περίμεναν να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην πόλη της Γάζας.

Παράλληλα με αυτά τα πλήγματα ενάντια στους πεινασμένους που προσπαθούν να πάρουν ένα πιάτο φαΐ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα.

Παράλληλα, χτες, στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα, ισραηλινός πύραυλος έπληξε κατοικία σκοτώνοντας 9 ανθρώπους, είπαν Παλαιστίνιοι γιατροί.

Σύμφωνα με κατοίκους, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρος και εδάφους συνεχίστηκαν και στη Ράφα στα νότια, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι.

Νέες συλλήψεις και τρομοκρατία εποίκων στη Δυτική Οχθη

Στο μεταξύ, εν μέσω του Ραμαζανιού, κλιμακώνεται η ισραηλινή κατοχική βία και στη Δυτική Οχθη.

Εβραίοι έποικοι από τον εποικισμό Μεράβ έριξαν «καταιγιστικά» πυρά χτες, για δεύτερο 24ωρο, σε ένα σχολείο και σπίτια Παλαιστινίων σε χωριό κοντά στην Τζενίν, σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατήσουν.

Νωρίτερα, οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις συλλήψεις (τουλάχιστον 20 ανθρώπων) σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Καταγγελίες για «πραγματική κόλαση και σφαγεία» σε ισραηλινές φυλακές

Η παλαιστινιακή Αρχή Υποθέσεων Παλαιστινίων Κρατουμένων κατήγγειλε χτες με ανακοίνωσή της τις οικτρές συνθήκες κράτησης στις φυλακές Gilboa του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «ζωντανή κόλαση».

Τόνισε ότι οι περίπου 320 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που βρίσκονται εκεί υπόκεινται σε ρατσιστικές πολιτικές και σε δραματική επιδείνωση των συνθηκών κράτησης, που έχουν μετατρέψει τα ισραηλινά κελιά σε «πραγματικά σφαγεία, φυλακές βασανιστηρίων και άγριων ξυλοδαρμών».

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες εκτελέσεις μεταξύ κρατουμένων από Γάζα, Δυτική Οχθη και τα κατεχόμενα εδάφη από τη Νάκμπα του 1948», ανέφερε η οργάνωση.

Σε ένα τέτοιο φόντο, έκκληση στους Παλαιστίνιους να σπάσουν τον κλοιό των κατοχικών αρχών γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα σήμερα, πρώτη Παρασκευή, από την έναρξη του Ραμαζανιού την περασμένη Δευτέρα, απηύθυνε η Χαμάς.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», το κάλεσμα είναι γενικό και αφορά τους Παλαιστίνιους που ζουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Οχθη, αλλά και τους Αραβες πολίτες του Ισραήλ, για να συμμετάσχουν σε επείγουσα κινητοποίηση «για να υπερασπιστούν το τέμενος Αλ Ακσα από τη σιωνιστική επίθεση που γίνεται αυτήν την περίοδο».

Το ίδιο 24ωρο, στη Γάζα, εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτελέστηκαν 3 άτομα για συνεργασία με το Ισραήλ, εκ των οποίων ο ένας ήταν μέλος μιας ισχυρής φατρίας, ο οποίος εκτός των άλλων κατηγορήθηκε ότι έκλεβε και ανθρωπιστική βοήθεια.

Συστηματική στοχοποίηση όλων των ζωτικών υποδομών

Εκθεση της ερευνητικής ομάδας «Forensic Architecture», που δημοσιοποιήθηκε χτες, αμφισβητεί τα επιχειρήματα του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα υποτιθέμενα «μέτρα» που έχει πάρει για να προστατεύσει τις ζωές αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι τα «μέτρα» αυτά είναι στην πραγματικότητα βίαιος εκτοπισμός αμάχων, που συνιστά έγκλημα πολέμου.

Η ομάδα ερευνητών με έδρα το Πανεπιστήμιο Goldsmith του Λονδίνου αναφέρει επίσης ότι οι βλάβες που έχουν προκαλέσει στον πληθυσμό της Γάζας οι ισραηλινές επιθέσεις συνιστούν «απαράμιλλα επίπεδα καταστροφής υποδομών και συστηματική στοχοποίηση όλων των ζωτικών υποδομών για τον πληθυσμό, όπως νοσοκομεία, σχολεία, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία, φούρνους και κατοικίες».

Στην καμένη γη της Γάζας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αναμενόταν η άφιξη του πρώτου πλοίου με 200 τόνους τροφίμων και φαρμάκων από την ισπανική ΜΚΟ «Open Arms». Ανακοινώθηκε επίσης πως θα αναχωρήσει σύντομα από το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο και δεύτερο σκάφος με 300 τόνους τροφίμων. Ανώτερο στέλεχος της ΜΚΟ συναντήθηκε χτες με στελέχη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που ανακοίνωσαν την υποστήριξη της χώρας τους σε μελλοντική από κοινού αποστολή βοήθειας στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ