Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Ιράν εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών

Στο φόντο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» αποκάλυψε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να επιτύχει ανάσχεση των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία «δυτικών» και ισραηλινών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, οι διαβουλεύσεις έγιναν έμμεσα, με τη μεσολάβηση του Ομάν, ανάμεσα σε υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες διπλωματών από τις ΗΠΑ και το Ιράν. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ, και της ιρανικής αντιπροσωπείας ο Αλί Μπαγκέρι Κάνι, υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, τον Γενάρη βρέθηκε στο Ομάν ο ΜακΓκερκ, που με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της συγκεκριμένης χώρας συζήτησε προσπάθειες για αποτροπή μιας γενικότερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, στο φόντο του πολέμου στη Γάζα. Οι «Financial Times» υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να πείσουν τους Ιρανούς να ασκήσουν πιέσεις στους Χούθι της Υεμένης ώστε αυτοί να σταματήσουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο οι Ιρανοί φέρεται να ανταπάντησαν ότι η όποια επιρροή έχουν είναι «πνευματική» και ότι «οι Χούθι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αρχικά είχαν αποφασιστεί δύο γύροι διαβουλεύσεων, εκ των οποίων ο δεύτερος τον Φλεβάρη, αλλά αναβλήθηκε η δεύτερη φάση συζητήσεων, για αδιευκρίνιστους λόγους.

Οι Χούθι από την άλλη, χτες, σύμφωνα με το «Αssociated Ρress» και ρωσικά ΜΜΕ, δήλωσαν πως έχουν έναν «νέο, υπερηχητικό πύραυλο στο οπλοστάσιό τους, τον οποίο δοκίμασαν επιτυχώς και είναι ικανός να φτάνει σε ταχύτητες έως 8 MACH». Κατά τις πηγές αυτές, οι Χούθι σκοπεύουν να αρχίσουν την παραγωγή για χρήση σε επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, «αλλά και για επιθέσεις στο Ισραήλ». Η εξέλιξη συνάδει με πρόσφατη δήλωση αξιωματούχου των Χούθι, ο οποίος είχε πει ότι «έχουμε εκπλήξεις που οι εχθροί δεν τις περιμένουν καθόλου».

Συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Το ίδιο 24ωρο συνεχίστηκαν στη μεθόριο του Λιβάνου και του Ισραήλ οι εχθροπραξίες, με ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, χωρίς να έχουν άμεσα αναφερθεί νέα θύματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες το βράδυ ότι μαχητικά της Πολεμικής του Αεροπορίας έπληξαν «κτίρια της Χεζμπολάχ στη Νακούρα του νότιου Λιβάνου» και στις περιοχές Γιαρούν και Χαμούλ, για να «άρουν απειλή».

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση τριών ρουκετών από τον νότιο Λίβανο στην περιοχή Μάλκια του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να γίνουν γνωστές πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ