Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μπροστά στα υπερκέρδη ακόμη και οι μάσκες της «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης» πέφτουν

«Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, πόσο μάλλον οι μονοπωλιακοί όμιλοι παγκόσμιας εμβέλειας, δρουν με αποκλειστικό κριτήριο τις επιπτώσεις που θα έχουν τα όποια μέτρα προστασίας στο ποσοστό κέρδους τους και όχι με κριτήριο την ασφάλεια, την αποφυγή των διαφόρων κινδύνων», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη λειτουργία της πλωτής αποθήκης LNG (FSRU) στα ανοιχτά της πόλης.

Συγκεκριμένα, στελέχη της εταιρείας «GASTRADE», που διαχειρίζεται τον FSRU Αλεξανδρούπολης και τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα μεταφέρει αέριο σε αποθήκες στην Αμφιτρίτη, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο επιχείρησαν να καθησυχάσουν τις αγωνίες και τους φόβους για τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον και στην οικονομική δραστηριότητα κύρια των ψαράδων που βρίσκεται σε τραγική συρρίκνωση, χωρίς καμιά σοβαρή στήριξη.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης αναφέρει πως «οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι θα εφαρμοστούν όλοι οι κανονισμοί, ότι πάρθηκαν όλα τα μέτρα για αποφυγή κάποιου ατυχήματος και για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι όπου λειτουργούν τέτοιες μονάδες σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και σοβαρά ατυχήματα και σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην αλιευτική, θαλάσσια δραστηριότητα».

Η εταιρεία υποσχέθηκε, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή, να παράσχει δύο κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τη θέρμανση των σχολείων του δήμου, ως «ανταποδοτικά οφέλη» στο πλαίσιο της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ωστόσο η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι πρόκειται για «γενικόλογες υποσχέσεις για περαιτέρω συνεργασία χωρίς καμία δέσμευση, την ώρα μάλιστα που η εταιρεία επιχορηγήθηκε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος και την ΕΕ».

Και τονίζει: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Ποιος ωφελείται από τέτοιες επενδύσεις που χαρακτηρίστηκαν εθνικής σημασίας; Μπορεί να κερδίζει και ο λαός και τα μονοπώλια;». Επισημαίνει δε ότι ο λαός της πόλης έχει δίκιο να βλέπει το έργο του σταθμού FSRU με προβληματισμό «παρότι διαφημίστηκε με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, τη δημοτική και περιφερειακή αρχή, παρότι έχει τη στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρότι αποτελεί διακαή πόθο των ΗΠΑ και ΕΕ στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο (γι' αυτό το 70% της ποσότητας προορίζεται για το εξωτερικό). Γιατί ο λαός μας θα συνεχίσει να ακριβοπληρώνει την Ενέργεια, τα καύσιμα, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια και οι εφοπλιστές. Δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για το περιβάλλον, ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ιχθυοπανίδας με σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία. Υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος μεγάλης έκτασης ή ακόμα και ο κίνδυνος δολιοφθοράς με σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή».

Να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης ανέφερε πως ήδη οι ψαράδες έχουν χάσει το 45% των εισοδημάτων τους από την απαγόρευση αλιείας στον χώρο που καταλαμβάνει ο υποθαλάσσιος αγωγός και πως ήδη έχουν πληρωθεί πρόστιμα από αλιείς που παραβίασαν άθελά τους τον απαγορευμένο χώρο. Επίσης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την εταιρεία και καμία δέσμευση για αποζημίωση στο επάγγελμά τους που πλήττεται ανεπανόρθωτα και βάναυσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ