Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για «στοχευμένες» ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Εν μέσω πλήρους στήριξης του Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν «αδειάζει» τον Νετανιάχου και προκρίνει κυβερνητική εναλλαγή

«Πράσινο φως» σε «στοχευμένες» - δήθεν - ισραηλινές επιχειρήσεις στη Ράφα της νότιας Γάζας, εκεί όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, έχουν δώσει οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Politico».

Στο ίδιο δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να απορρίπτει γενικευμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα δίχως «σχέδιο απομάκρυνσης» των αμάχων, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν πού να πάνε στην ισοπεδωμένη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο «Politico» υποστήριξαν πως η εκτεταμένη επιχείρηση στη Ράφα, όπου υπάρχουν ήδη τέσσερα τάγματα του ισραηλινού στρατού, «θα αρχίσει σύντομα», κάτι όμως που αμφισβήτησαν στελέχη του Πενταγώνου που επισήμαναν πως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται μία «συγκεκριμένη αναδιάταξη δυνάμεων που ακόμη δεν έχει συμβεί».

Προχτές βράδυ προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, ΗΑΕ, Κύπρου, Βρετανίας, Κατάρ και του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες για τον λεγόμενο θαλάσσιο «ανθρωπιστικό διάδρομο» προς την Γάζα, ενώ όλοι συμφώνησαν πως τα χερσαία περάσματα για τη διέλευση βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα «είναι αναντικατάστατα». Τα χερσαία περάσματα έχουν κλείσει από το Ισραήλ, που επιτρέπει να μπαίνει βοήθεια με το σταγονόμετρο από δύο μόνο περάσματα. Οι ΥΠΕΞ τόνισαν επίσης πως θα ήταν «καλοδεχούμενη και σημαντική συνεισφορά σε έναν τέτοιο διάδρομο» εάν το Ισραήλ άνοιγε πέρασμα και από το λιμάνι Ασντόντ.

Χτες, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι επανήλθε στο θέμα του ανοίγματος των χερσαίων περασμάτων προς τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ ελέγχει «6 άλλα περάσματα που θα έπρεπε να τα ανοίξει».

Νωρίτερα, το Ευρωκοινοβούλιο σε ψήφισμά του κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει αμέσως και να διευκολύνει την πλήρη παράδοση βοήθειας προς τη Γάζα, μέσω όλων των υφιστάμενων σημείων διέλευσης.

ΗΠΑ: «Αδειασμα» Νετανιάχου γιατί... δεν τραβάει πλέον

Το ίδιο 24ωρο, στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, με το σκεπτικό ότι δεν «τραβάει» πλέον, προκρίνοντας μια κυβερνητική εναλλαγή.

«Ο συνασπισμός του Νετανιάχου δεν ταιριάζει πλέον στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου. Ο κόσμος έχει αλλάξει, ριζικά, από τότε, και ο ισραηλινός λαός έχει κατακλυστεί από ένα κυβερνητικό όραμα που έχει κολλήσει στο παρελθόν», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο Νετανιάχου «έχει χάσει τον δρόμο του, βάζοντας στον συνασπισμό ακροδεξιούς εξτρεμιστές όπως ο (υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ) Σμότριτς και ο (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας) Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ».

Είπε ξεκάθαρα πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν «ρόλο» σε περίπτωση που δεν αλλάξει πορεία η σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας αν παραμείνει στην εξουσία και «συνεχίσει επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που δοκιμάζουν τα σημερινά κριτήρια των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε η Ουάσιγκτον θα παίξει έναν πιο δραστήριο ρόλο για τη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής, χρησιμοποιώντας την επιρροή της για να αλλάξει τη σημερινή πορεία».

Ο Σούμερ κάλεσε επίσης και την ηγεσία των Παλαιστινίων να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί «από μία νέα γενιά Παλαιστινίων ηγετών που θα εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης με ένα εβραϊκό κράτος».

Η ομιλία του Σούμερ στη Γερουσία άναψε «φωτιές» στην κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά και στο αμερικανοεβραϊκό λόμπι, που σε μία πρώτη αντίδραση ανέφερε πως το Ισραήλ είναι ανεξάρτητη χώρα και αποφασίζει μόνο του πότε θα κάνει εκλογές.

Αργότερα χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, δήλωσε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιου είδους δυσφορία στις τάξεις της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Μίλερ είπε σιβυλλικά: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλαμε να δούμε το Ισραήλ να κάνει διαφορετικά».

Τα λεγόμενα Σούμερ άλλωστε «κουμπώνουν» με ανάλογου προσανατολισμού τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν τις προηγούμενες ώρες.

Το ισραηλινό κυβερνών κόμμα Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου αντιδρώντας στην ομιλία του Σούμερ τόνισε πως το Ισραήλ «δεν είναι μπανανία αλλά υπερήφανη δημοκρατία που έχει επιλέξει για πρωθυπουργό τον Νετανιάχου».

Επίσης, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μ. Χέρτζογκ δήλωσε πως το «Ισραήλ είναι κυρίαρχη δημοκρατία» και πως τέτοια σχόλια δεν βοηθούν, ενώ το Ισραήλ είναι σε πόλεμο κατά «ενός γενοκτονικού τρομοκρατικού οργανισμού όπως η Χαμάς». Κατέληξε δε παρατηρώντας πως αυτή η κριτική «είναι αντιπαραγωγική ως προς τους κοινούς μας στόχους».

Ορίστηκε ο νέος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, μερικές βδομάδες μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ για «ανανέωση» της Παλαιστινιακής Αρχής, ανακοινώθηκε χτες βράδυ ο διορισμός του Μοχάμεντ Μουσταφά στη θέση του πρωθυπουργού της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς Παλαιστίνιους επιχειρηματίες που είναι παράλληλα και στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς. Εχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και διαθέτει μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν.

Υπήρξε διευθυντής στην παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Paltel» και πιο πρόσφατα στο δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων Παλαιστίνης (PIF) της Παλαιστινιακής Αρχής, με περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων. Πριν από μια δεκαετία, επιλέχθηκε για να ηγηθεί των προσπαθειών ανοικοδόμησης στη Γάζα έπειτα από την τότε σύγκρουση Χαμάς - Ισραήλ.

Αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Στάγεχ που είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Φεβρουάριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ