Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΑΛΙΜΟΥ - ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναδείχθηκε άλλο ένα έγκλημα στον βωμό του «κόστους - οφέλους»

Μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση για το ρέμα της Πικροδάφνης

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση με θέμα «Η καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης: Ενα έγκλημα με όνομα και ιστορία, στον βωμό του κόστους - οφέλους» την οποία πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Νότιου Τομέα του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Σεμίνα Διγένη, καθώς και η Εύη Γεωργιάδου, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην κεντρική ομιλία ο Γιάννης Κορφιάτης, στέλεχος του ΚΚΕ, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία των Οργανώσεων «δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε ως Κόμμα για άλλη μια φορά την κουβέντα και τον προβληματισμό: Με ποιους πρέπει να συμπορευτεί ο λαός της περιοχής και ποιους να αφήσει πίσω.

Και αναδεικνύεται ακόμα ένας λόγος, πλάι στους ήδη πολλούς λόγους που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, στις επερχόμενες ευρωεκλογές να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αυτή η εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε ότι ο σημερινός διεκδικητικός αγώνας για την προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης μπορεί πραγματικά να ταράξει τα νερά, αν τον δούμε να συνδυάζεται με τον αγώνα για δημόσια - δωρεάν Υγεία και Παιδεία, τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα, συνολικά για τη ζωή που μας αξίζει!».

Οι ευρωενωσιακές Οδηγίες και η αντιλαϊκή πολιτική πίσω από την επικίνδυνη κατάσταση


«Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές των κομμάτων του συστήματος, είναι όλοι τους συνένοχοι για τη σημερινή κατάσταση, που βρίσκει τον λαό της Αττικής απροστάτευτο απέναντι στον κίνδυνο πλημμύρας, κίνδυνο που συνεχώς αυξάνεται, δεδομένων και των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών», συνέχισε ο Γ. Κορφιάτης, ενώ αναφερόμενος στην ταύτιση όλων τους σημείωσε πως αυτή οφείλεται «στον σημερινό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου το περιβάλλον και η ίδια μας η ζωή θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Την υλοποίηση των αντιλαϊκών ευρωενωσιακών Οδηγιών θα βρούμε και στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Η περιβόητη Οδηγία 2007/60 της ΕΕ, για παράδειγμα, που καθορίζει την πολιτική διαχείρισης των πλημμυρικών κινδύνων σε όλες τις χώρες - μέλη της, βάζει στο ζύγι το κόστος κατασκευής ενός αντιπλημμυρικού έργου σε σχέση με το συνολικότερο όφελος που θα προκύψει από αυτό για το κεφάλαιο. Ετσι, το ποιο έργο θα κατασκευαστεί, πού, πότε, από ποιον φορέα, με τι όρους, καθορίζεται με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. (...)

Συνέπεια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη δόμηση, η τσιμεντοποίηση, οι ακατάλληλες κατοικίες, η πλήρης απουσία της οικολογικής διάστασης στην οριοθέτηση και διευθέτηση των υδατορεμάτων, πράγμα που αυξάνει τους κινδύνους πλημμύρας.

Την ίδια στιγμή που έργα για την προστασία του λαού, όπως έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, δημιουργίας ασφαλών και σύγχρονων υποδομών, δεν υλοποιούνται, προωθούνται άλλα έργα και αναπλάσεις, για την προώθηση του στόχου της μετατροπής της Αττικής σε τουριστικό προορισμό υψηλών εισοδημάτων. Εργα που καμία σχέση δεν έχουν με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως το έργο ανάπλασης του Ελληνικού».

Αναδείχθηκαν οι συνέπειες για τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν αναδείχθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι παρεμβάσεις στο ρέμα της Πικροδάφνης, συνολικά οι συνέπειες και οι κίνδυνοι για τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι πραγματικές αιτίες των παρεμβάσεων αυτών.

Η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, γεωλόγος μηχανικός - περιβαλλοντολόγος και μέλος του Δικτύου Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, παρουσιάζοντας το θέμα μέσα από εικόνες που επιμελήθηκε ανέδειξε ότι οι συνολικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες έχουν ως αποτέλεσμα να καθιστούν τα πλημμυρικά επεισόδια πιο επικίνδυνα, «αφού επιταχύνουν τη ροή, λόγω μείωσης του συντελεστή τριβής, δηλαδή το νερό γίνεται πολύ ορμητικό και όταν υπερχειλίσει προκαλεί μεγαλύτερες καταστροφές στις ζωές και στις περιουσίες των ανθρώπων». Αποδεικτικά ως προς αυτό, είπε ότι το ρέμα σήμερα πλημμυρίζει στα σημεία εκείνα όπου έχουν γίνει οι πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις, ενώ σε εκείνα όπου παραμένει στη φυσική του μορφή δεν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα. Γι' αυτό και όπως επεσήμανε «οι αγώνες που γίνονται από κατοίκους και φορείς των περιοχών, και οι οποίοι έχουν καθυστερήσει μια σειρά αρνητικές παρεμβάσεις, έχουν μεγάλη σημασία».

Ο Θανάσης Βάσιος, πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγίου Δημητρίου και επίσης μέλος του Δικτύου Πολιτών, ανέφερε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τη δεκαετία του '60 στο ρέμα της Πικροδάφνης, με ενδεικτικές την οριοθέτηση, την πρόταση για κατασκευή επί του ρέματος «Λεωφόρου Πικροδάφνης» μέχρι τα έργα διευθέτησης και τις ρυμοτομικές ρυθμίσεις. Ανέδειξε ενστάσεις και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και πρόσθεσε ότι «το ερώτημα που προκύπτει ύστερα από όλα αυτά είναι: Γιατί επιμένουν σε αυτού του είδους τα έργα; Δεν γνωρίζουν ότι τα διευθετημένα ρέματα έπνιξαν ανθρώπους και προκάλεσαν καταστροφές τα προηγούμενα χρόνια; Μάνδρα 2017 - 24 νεκροί, Κηφισός 1994 - 10 νεκροί. Το γνωρίζουν, αλλά θέλουν να δώσουν χρήματα σε εργολάβους που θα κατασκευάσουν τα έργα».

Ο Νίκος Γαρδίκης, δημοτικός σύμβουλος Παλαιού Φαλήρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Παλαιού Φαλήρου, η οποία ανάμεσα σε άλλα «ποτέ δεν έλεγξε ούτε προστάτεψε το ρέμα από την παράνομη ρίψη λυμάτων. Εστρωσε με πισοχάλικο τεράστια τμήματα κι από τις δύο όχθες για να περιορίσει τη βλάστηση, με απώτερο σκοπό να επεκτείνει τα οικόπεδα που θα ρυθμίσει αργότερα. Δεν δέχεται να πάρει κανένα μέτρο πυροπροστασίας και προστασίας του ρέματος. Ενέκρινε την απαράδεκτη οριοθέτηση που επέβαλαν οι περιφερειάρχες Σγουρός, Δούρου και Πατούλης».

Ανέδειξε δε ότι «η πολιτική της δημοτικής αρχής Παλαιού Φαλήρου, σαν "καλός μαθητής" όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών διοικήσεων, υλοποιεί σταδιακά αυτόν τον σχεδιασμό».

Επιπλέον, «για να βγάλει περισσότερα κέρδη το κεφάλαιο χρειάζεται να χάσει ζωτικό χώρο το ρέμα. Κατ' επέκταση, ο λαός καλείται να θυσιάσει από το δικαίωμά του στον ελεύθερο χώρο, στο περιβάλλον και στην άθλησή του. Ωστόσο δεν χάνει μόνο αυτά. Ο περιορισμός του ρέματος και τα έργα στην κοίτη του, αλλά και στις φυσικές πλυμμυρικές ζώνες του, αυξάνουν τους κινδύνους πλημμυρών. Τα προειδοποιητικά μηνύματα που στέλνει το ρέμα είναι οι πλημμύρες της οδού Ελλης στον Αλιμο, η υπερκάλυψη σε πολλές περιπτώσεις των γεφυρών Ποσειδώνος και Αμφιθέας, αλλά και η παράσυρση του γηπέδου μπάσκετ στην Αγία Βαρβάρα».

Και τόνισε ότι «τελικά, και στο περιβάλλον δεν γίνεται να κερδίζουν και το κεφάλαιο και ο λαός. Για να προστατευτεί, πρέπει οι λίγοι να χάσουν κέρδη», για να κλείσει επισημαίνοντας πως «οι ευρωεκλογές σε τρεις μήνες είναι άλλη μια ευκαιρία που έχει ο λαός να στείλει μήνυμα, με την ενίσχυση του ΚΚΕ, και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον με τις δήθεν πράσινες πολιτικές της».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, καθώς κάτοικοι που μένουν στη παραρέματια περιοχή μετέφεραν τις ανησυχίες τους από την κατάσταση και τους κινδύνους που γεννά η κατάσταση στο ρέμα της Πικροδάφνης για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Απαντώντας σε ερωτήσεις που έγιναν, οι ομιλητές ανέδειξαν τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ εδώ και χρόνια, και μέσα στη Βουλή, καταθέτοντας Ερωτήσεις, και έξω από αυτή, για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στην εκδήλωση, καθώς και για τη διεκδίκηση να γίνουν αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις σε λαϊκά νοικοκυριά που χωρίς να ευθύνονται, ενδεχομένως θα χρειαστεί να μετεγκατασταθούν.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής Νότιου Τομέα του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «με τους αγώνες μας μπορούμε να δυσκολέψουμε, να παρεμποδίσουμε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, που δημιουργούν όλο και μεγαλύτερους κινδύνους», ενώ υπογράμμισε πως το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων και πως το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό» επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του ρέματος της Πικροδάφνης. Καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως έχουν κάνει ήδη μέσα από προηγούμενες Ερωτήσεις, θα επαναφέρουν το θέμα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ