Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Διεθνής Διάσκεψη για τα 25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία

Ανακοίνωση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης | Στο Βελιγράδι τις επόμενες μέρες και συνδικάτα από την Ελλάδα

Από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία

Associated Press

Από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) ανακοινώνει τη διεξαγωγή της Διεθνούς Διάσκεψης με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ιμπεριαλιστική επίθεση του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου, στο Βελιγράδι.

Η Διάσκεψη, που φιλοξενείται κάθε πέντε χρόνια από το Φόρουμ Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ισων, με πρόεδρο του τον Zivadin Jovanovic (τελευταίο υπουργό Εξωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), συνδιοργανώνεται από το ΠΣΕ και σε επίπεδο Σερβίας από σειρά φορέων, μεταξύ των οποίων και η Λέσχη Στρατηγών και Ναυάρχων της χώρας.

Αναμένεται να λάβουν μέρος πολλές δεκάδες κινήματα ειρήνης και προσωπικότητες της επιστήμης, ιστορικοί και της πολιτικής.

Το ΠΣΕ θα εκπροσωπείται από τη Γραμματεία του με επικεφαλής τον πρόεδρό του Pallab Sengupta, τον γενικό γραμματέα Θανάση Παφίλη και τον εκτελεστικό γραμματέα Ηρακλή Τσαβδαρίδη.

Πριν τη Διεθνή Διάσκεψη, που έχει θέμα: «25 χρόνια από την επίθεση του ΝΑΤΟ - Δεν ξεχνάμε», θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από Σερβία, Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία, Κύπρο, Τουρκία, Αγγλία, Παλαιστίνη, Λίβανο, Κούβα, Βραζιλία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία και Νότια Αφρική.

Την ΕΕΔΥΕ θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος, και ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της.

Μαζική συμμετοχή ετοιμάζει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με τη μετάβαση 55 μελών της στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αγωνιστικής μνήμης για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη μαρτυρική Γιουγκοσλαβία.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, το οποίο συμπληρώνει φέτος 75 χρόνια, θα συμμετέχουν από την Ελλάδα επίσης η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Δέσποινα Μάρκου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), Ανέστης Τσουκαράκης.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ, το οποίο φέτος συμπληρώνει επίσης 75 χρόνια ζωής, θα ανακοινώσει διεθνή καμπάνια και εκδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα: «75 χρόνια πρωτοπόρας δράσης για έναν κόσμο της Ειρήνης και την Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων».

Μαθαίνουμε από τη σπουδαία αντιπολεμική δράση των συνδικάτων, συνεχίζουμε

Στο μεταξύ, στα 25 χρόνια από τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, ταξικά συνδικάτα από τη χώρα μας οργανώνουν δύο αποστολές στο Βελιγράδι τις επόμενες μέρες, θυμίζοντας τη σπουδαία αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική δράση που οργανώθηκε τότε στην Ελλάδα, αλλά και δίνοντας συνέχεια στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Σωματεία από τη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο Βελιγράδι αυτό το Σαββατοκύριακο 16 - 18 Μάρτη.

-- Σωματεία από την Αθήνα θα είναι στο Βελιγράδι στις 19 - 22 Απρίλη.

Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία αυτή το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Τον Μάρτιο του 2024 συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Η μαύρη αυτή επέτειος για τους λαούς σηματοδοτεί ακόμα περισσότερα αυτές τις μέρες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με την αποστολή της φρεγάτας "ΥΔΡΑ" στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τη διάθεση του στρατηγείου της Λάρισας για τον συντονισμό της επιχείρησης.

Τις μέρες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία η Ελλάδα μετατράπηκε σε χώρα μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια. Τις ίδιες μέρες ο ελληνικός λαός έγραφε τη δική του ιστορία με τους αγώνες του ενάντια στον πόλεμο και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.

Ο αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος πέρασε τα σύνορα, φτάνοντας στη Γιουγκοσλαβία τις μέρες των βομβαρδισμών. Κομβόι αλληλεγγύης και στήριξης του λαού της Γιουγκοσλαβίας από εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της χώρας μας βρέθηκαν εκείνες τις σκληρές μέρες δίπλα στον λαό της Γιουγκοσλαβίας στις γέφυρες δημιουργώντας ασπίδες προστασίας στην πόλη Νις και αλλού, διαδηλώνοντας, τραγουδώντας, αλλά και ψάχνοντας στα χαλάσματα...

25 χρόνια μετά, τα ταξικά συνδικάτα της χώρας συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, στα ίδια μέρη - σύμβολα της καταστροφής αλλά και της αλληλεγγύης των λαών.

Μαθαίνουμε τη σπουδαία αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δράση των συνδικάτων, παίρνουμε παράδειγμα από αυτήν.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά και επεμβάσεις».

Το πρόγραμμα της αποστολής από τη Θεσσαλονίκη

Ξημερώματα Σαββάτου ξεκινά η αποστολή των Συνδικάτων από τη Θεσσαλονίκη για την αποστολή στο Βελιγράδι.

Εκεί, οι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το κτίριο του Γιουγκοσλαβικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και που αποτελεί ένα από τα λίγα βομβαρδισμένα κτίρια που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα. Επίσης θα συμμετέχουν σε ιστορικό περίπατο στην περιοχή, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν τα τραγικά γεγονότα της περιόδου.

Θα επισκεφθούν ακόμα το φρούριο Kalemegdan που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα, που αποτέλεσε σύμβολο της αντίστασης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ενώ θα συμμετέχουν και σε εκδήλωση όπου θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία από συνδικάτα της Σερβίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ