Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κατήγγειλε την αποστολή της φρεγάτας και των ναυτεργατών «στο στόμα του λύκου»

RIZOSPASTIS

Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, να επιστρέψει η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα και να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στα σχέδια ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ απαίτησαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία και φορείς της περιοχής, με συγκέντρωση χτες το απόγευμα στον Αγιο Νικόλαο.

«Ούτε στην Ερυθρά, ούτε στην Ουκρανία, έξω η Ελλάδα από τα σφαγεία», ήταν το μήνυμα που έστειλαν εργαζόμενοι και νεολαία. Στο στόχαστρο της κινητοποίησης βρέθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει την ελληνική φρεγάτα στην περιοχή για να διασφαλίσει τα κέρδη των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και η τακτική των εφοπλιστών να στέλνουν τα πλοία στο στόμα του λύκου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ναυτεργατών και τον τραυματισμό 6 συναδέλφων τους στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τώρα.

Ετσι, μετά τις παρεμβάσεις και τις ομιλίες οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία που πέρασε από τα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. «Ο χρόνος τελειώνει, αδειάζει η κλεψύδρα, να γυρίσει πίσω η φρεγάτα "Υδρα"», φώναξαν τα μπλοκ των διαδηλωτών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους του Πειραιά.

Οι ναυτεργάτες θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας

Στον δραματικό απολογισμό των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων στην Παλαιστίνη αναφέρθηκε ο Μιχιάρ Ικτάμι, πρόεδρος των Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση. Το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, όπως κατήγγειλε, δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη αλλά πηγαίνει πίσω 75 ολόκληρα χρόνια. Από το βήμα της κινητοποίησης αναφέρθηκε ακόμη στην αλληλεγγύη που δέχεται ο λαός του, κόντρα στην επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων του. «Η αντίσταση συνεχίζεται στη Γάζα και σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη», τόνισε και κάλεσε σε συνέχιση των πρωτοβουλιών με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα μας να συμμετέχει σε αυτές τις αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς», σημείωσε ο Γιώργος Γώγος, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και λιμενεργάτης. Στην κατεύθυνση αυτή, επανέλαβε το αίτημα για άμεση επιστροφή της φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα.

Συνέχεια της δράσης με την οποία τα συνδικάτα αντιπαρατίθενται στην κυβερνητική πολιτική χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ. Κατήγγειλε τον σφαγιασμό του λαού στην Παλαιστίνη, την εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα αυτό, την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στη Μέση Ανατολή στο όνομα της προστασίας της ναυσιπλοΐας. «Για ποια ναυτιλία εμπλέκεται η χώρα μας στη μακρινή Ερυθρά Θάλασσα;», αναρωτήθηκε και σχολίασε ότι η πλειοψηφία του ελληνόκτητου στόλου πλέει κάτω από σημαίες ευκαιρίας, επιφυλάσσει άσχημες συνθήκες αμοιβής και εργασίας για τους ναυτεργάτες, ενώ οι εφοπλιστές συνεχίζουν τα «ταξίδια θανάτου» στην περιοχή.

Ο Ντίνος Παλαιστίδης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, σχολίασε μεταξύ άλλων πως «δεν είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας οι επενδύσεις των ισραηλινών κεφαλαίων, ούτε τα χρήματα των Ισραηλινών τουριστών».

Την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών εκ μέρους των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ μετέφερε ο Αποστόλης Κυπραίος, ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ). «Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει μετατραπεί σε ναύσταθμο των ιμπεριαλιστών», κατήγγειλε και πρόσθεσε ότι οι ναυτεργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους τα ταξίδια των πλοίων στις εμπόλεμες ζώνες. «Μόλις πριν από μια βδομάδα προστέθηκαν 3 νεκροί και 4 τραυματίες» σε πλοίο ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας που δέχθηκε πύραυλο ενώ βρισκόταν στον Κόλπο του Αντεν στην Υεμένη. Οι νεκροί, τραυματίες και όμηροι ναυτεργάτες, όπως κατήγγειλε, θυσιάζονται στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών. Στο όνομα της προστασίας της ναυσιπλοΐας, όπως τόνισε, η κυβέρνηση προστατεύει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο «δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται ακόμα και τις εμπόλεμες περιοχές για να χορτάσει το αδηφάγο κέρδος του».

«Σημαίνουμε συναγερμό! Καλούμε τον λαό και τη νεολαία σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα και ξεσηκωμό! Δηλώνουμε ότι απέναντι στην ομοφωνία της κυβέρνησης, και της σημερινής και των προηγούμενων, των Μέσων Ενημέρωσης, εμείς θα είμαστε εδώ. Να εκφράζουμε τις ανησυχίες, τα φιλειρηνικά αισθήματα και τις διεκδικήσεις του λαού μας, την αλληλεγγύη στους λαούς που δολοφονούνται για τα κέρδη», τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Αναφερόμενος στην απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων στο Ισραήλ, αλλά και στην έγνοιά τους για τη διασφάλιση των κερδών των εφοπλιστών, κατήγγειλε την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας. «Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν με χρήμα και αίμα το τίμημα των ντόπιων και ξένων νταβατζήδων που έχουν κατσικωθεί στις πλάτες μας. Οι ναυτεργάτες βιώνουν στο πετσί τους τους κινδύνους των εμπόλεμων ζωνών. Απαιτούμε να σταματήσουν τα ταξίδια στη φωτιά του πολέμου και οι ναυτεργάτες να έχουν δικαίωμα στον επαναπατρισμό», τόνισε.

Οσο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που στέλνονται «στο στόμα του λύκου», υπογράμμισε ότι δεν πάνε να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως ορκίστηκαν, ούτε πάνε «εθελοντικά». Στην κατεύθυνση αυτή χαιρέτισε τις επιστολές νέων στρατευμένων που καταγγέλλουν την εμπλοκή της χώρας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς. «Είμαστε στο πλευρό τους», υπογράμμισε και κάλεσε τον λαό να μην επιτρέψει να συνεχίζεται αυτή η εγκληματική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ