Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ και διευθετήσεις με Τουρκία

Eurokinissi

Στην εκδήλωση για την παραλαβή 3 (από 7 συνολικά) νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου στον Μαραθώνα, παρέστη χτες ο πρωθυπουργός. Εκμεταλλεύτηκε εκεί την ευκαιρία να στείλει ξανά μηνύματα προς την Τουρκία, καθώς κλιμακώνεται το παζάρι για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα προχωρά το αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην περιοχή, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αποκτά «το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας», ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα είναι διαλειτουργικά με τις φρεγάτες Belharra που από το 2025 θα αρχίσουν να εντάσσονται στον ελληνικό στόλο, ενώ ταυτόχρονα είναι συμβατά «με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, ένα στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της πατρίδας μας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», όπως είπε, αναδεικνύοντας και την πραγματική σκοπιμότητα όλων αυτών των εξοπλισμών: Η ντόπια αστική τάξη να παίζει από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Διόλου τυχαία ο ίδιος ο Μητσοτάκης στάθηκε «στο γεγονός ότι τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μια εποχή, σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας», με τη «σφραγίδα» βέβαια των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει και τους εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες ως δήθεν αμυντική θωράκιση απέναντι στη... ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία λέγοντας ότι «οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Ολοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία, ταυτόχρονα όμως και σε διαρκή επιφυλακή για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων», βάζοντας πάντα προτεραιότητα την επίτευξη διευθετήσεων με επώδυνους συμβιβασμούς για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα και ΝΑΤΟικό «πατρόν».

Σημειωτέον, όλα αυτά λέχθηκαν στον απόηχο των νέων εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν για το Κυπριακό, αλλά και όσων συζητήθηκαν στις 11/3 στον δεύτερο γύρο του «Πολιτικού Διαλόγου» Ελλάδας - Τουρκίας με επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, ενώ ακολουθούν ο επόμενος γύρος συζήτησης, στις 15 Απρίλη στην Αγκυρα, πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις «διευθετήσεις», και η συνάντηση στις 22 Απρίλη, στην Αθήνα, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο. Στο φόντο αυτό, με το πύκνωμα των επαφών, και καθώς όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε πια στο «ζουμί» των συζητήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ό,τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, επίκειται τον Μάη συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, στην Ουάσιγκτον.

Λέχθηκαν επίσης υπό το βλέμμα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, ο οποίος επίσης μετέβη στο Κοτρώνι και χαιρέτισε τις «συνεχείς προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας», με αγορές χρυσοπληρωμένες από τον λαό (άλλωστε, μόνο το πρόγραμμα των εν λόγω ελικοπτέρων ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια δολάρια). Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι με «την αγορά αυτών των αμερικανικών ελικοπτέρων πολλαπλών αποστολών, η Ελλάδα συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της στην Ουαλία (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2014, να δίνει κάθε χρόνο τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για στρατιωτικούς σκοπούς) και να ενισχύει τη διαλειτουργικότητα της Συμμαχίας».

Παρών στη φιέστα στο Κοτρώνι και ο Ευ. Αποστολάκης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζει «στο στόμα του λύκου» η «Υδρα»

Στο μεταξύ, η φρεγάτα «Υδρα» συνεχίζει την αποστολή της στον Κόλπο του Αντεν, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής επιχείρησης «EURONAVFOR Aspides». Μια ανάπτυξη δυνάμεων στο «στόμα του λύκου» για την υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, καθώς και για την προστασία συμφερόντων του κεφαλαίου.

Με βάση στοιχεία από το αρχηγείο της επιχείρησης (κατόπιν εισήγησης της κυβέρνησης είναι το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα τη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο), έναν μήνα από την έναρξή της, τα πλοία και άλλα μέσα της «ASPIDES» (από Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία) προστάτεψαν τη διέλευση τουλάχιστον 35 εμπορικών πλοίων, κατέρριψαν τουλάχιστον 9 UAV (το πιο πρόσφατο τέτοιο περιστατικό συνέβη χτες, με ενέργεια των Γάλλων) και απώθησαν 3 άλλες επιθέσεις με UAV.

Θυμίζουμε ότι σε μία από αυτές τις περιπτώσεις πρωταγωνίστρια ήταν η «Υδρα», καθώς τις προηγούμενες μέρες ενεπλάκη στην πρώτη της πολεμική ενέργεια εναντίον των Χούθι, όταν παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο και «σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής», έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs, τα οποία απομάκρυναν ακολούθως οι χειριστές τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, προγραμματίζεται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Κόλπο, Luigi Di Maio.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικές ευχές για ...«καλή τύχη» στο «στόμα του λύκου»(2024-03-02 00:00:00.0)
Διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην ευρωατλαντική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα(2024-02-01 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδες υπηρεσίες σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ(2022-02-09 00:00:00.0)
Χωμένες μέχρι τα μπούνια στα σχέδια του ΝΑΤΟ(2022-02-08 00:00:00.0)
Μνημόσυνο για τους πεσόντες στα Ιμια(2014-01-31 00:00:00.0)
Νέες βάσεις ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία(2004-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ