Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις αιτίες και τους υπεύθυνους

Την προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών και ευθυνών από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, κατήγγειλε στην ομιλία του σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Τέμπη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κατήγγειλε την κυβερνητική πλειοψηφία, που πόνταρε εξαρχής στο ανθρώπινο λάθος, με ένα προεδρείο στην Εξεταστική Επιτροπή το οποίο υποδαύλιζε την ένταση αλλά και επιλεκτικά αξιοποιούσε τους μάρτυρες για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες, όπως έγινε με τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων, που κάλεσε μόνο τη μία από τις τρεις που υπήρχαν, αφήνοντας απέξω εκείνες του δικαστηρίου και των οικογενειών των θυμάτων.

Σημείωσε ότι εξαιτίας της άρον - άρον ολοκλήρωσης των εργασιών, η Επιτροπή δεν εξέτασε τα θέματα της έκρηξης και του μπαζώματος του χώρου του δυστυχήματος. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε, από τις εργασίες αναδείχθηκαν σοβαρά στοιχεία και φωτίστηκαν αιτίες και υπεύθυνοι για μια σειρά σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στον σιδηρόδρομο, όπως η μη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας, το αποδεκατισμένο προσωπικό και η εντατικοποίηση της δουλειάς, η με σοβαρές εκπτώσεις εκπαίδευση του προσωπικού και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι στις μεταφορές των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Κατήγγειλε ακόμα ως αιτία τη διάσπαση του ενιαίου ΟΣΕ σε ανταγωνιστικές εταιρείες, που δεν συμπλήρωναν η μία την άλλη, κατάσταση που επιδεινώθηκε με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ για «απελευθέρωση» της αγοράς σιδηροδρόμων με στόχο την αύξηση της χωρητικότητας και της ταχύτητας των τρένων, για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και να διασφαλιστεί τελικά η καπιταλιστική κερδοφορία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε ακόμα ότι χάρη στην Εξεταστική Επιτροπή το ΚΚΕ κατέληξε πως υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για δύο κακουργήματα, για παράβαση καθήκοντος και συγκάλυψη του χώρου, ενώ ευθύνες έχουν και όλοι οι υπουργοί Μεταφορών της τελευταίας 15ετίας.

Κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά που προσπαθούν να ξεπλύνουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες της ΕΕ, όπου κυκλοφορούν τρένα χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές ούτε για την πυρασφάλεια. Κατήγγειλε τα κόμματα αυτά που κάνουν ότι δεν βλέπουν στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση Γεραπετρίτη για μη λειτουργικό σύστημα ασφάλειας από το 2018, για ανταγωνισμούς μεταξύ εργολάβων και εταιρειών, για τη μετατροπή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε προνομιακό πεδίο ώστε να ασκούν δικαιοδοσία ευρωπαϊκοί μηχανισμοί που σχετίζονταν με προμήθειες, κ.λπ.

Συμπλήρωσε ότι επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους, των υπουργών Ρέππα, Χρυσοχοΐδη κ.ά., και παρότι επί των ημερών τους η σύμβαση 717 είχε αντιφατικά στοιχεία και ήταν προβληματική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον Σπίρτζη επιχείρησε να την υλοποιήσει.

Κατήγγειλε ακόμα την υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των κομμάτων που τώρα μιλάνε για ευθύνες υπουργών, αλλά όλοι μαζί καταψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Καταλήγοντας τόνισε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φωτιστούν οι πραγματικές αιτίες, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην υπάρξουν άλλα Τέμπη, και πως καταλύτης ώστε να μην έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες συγκάλυψης θα είναι ο λαϊκός παράγοντας, όπως φάνηκε και στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 28 Φλεβάρη, στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ