Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να «βουλιάξει» η Λάρισα στο μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη το αγωνιστικό ραντεβού

Ενα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα τους για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, κάνουν μαζικοί φορείς και επιτροπές πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, με το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που οργανώνουν το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας.

Μια αγωνιστική πρωτοβουλία που αποφασίστηκε στη μαζική σύσκεψη που έγινε στις 26 Νοέμβρη με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μαζικοί φορείς και επιτροπές αγώνα πλημμυροπαθών από όλη τη Θεσσαλία.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και καλούν, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, οι 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, οι επιτροπές πλημμυροπαθών Ν. Σμύρνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αγίου Θωμά, Φαλάνης, ΑΤΑ, από τη Λάρισα και Φαρκαδόνας, Μ. Καλυβίων, Αμπελακίων Τρικάλων, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας και Καρδίτσας καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς.

Οι μαζικοί φορείς που πήραν μέρος στη σύσκεψη καλούν να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής κι από άλλους φορείς με στόχο να «βουλιάξει» η κεντρική πλατεία της Λάρισας στις 16 Δεκέμβρη.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συζήτηση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με τον λαό να είναι εκείνες τις μέρες στον δρόμο ενάντια στα ματωμένα πλεονάσματα και το «τσεκούρι» για το εισόδημά του, στο «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Συνολικά ο λαός της περιοχής μαστίζεται από την ακρίβεια, τη φοροληστεία, βιώνει την ενεργειακή φτώχεια που μεγαλώνει από την 1η Γενάρη με τα χρωματιστά τιμολόγια κερδοφορίας των παρόχων, τη γενικευμένη επίθεση στη λαϊκή κατοικία. Παράλληλα χιλιάδες είναι και οι οικογένειες που ζουν με ελάχιστο ή και καθόλου εισόδημα. Για παράδειγμα, οι αγρότες που βλέπουν τα χωράφια τους να παραμένουν κάτω από τα νερά, οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας που ζουν με το πενιχρό επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα, οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και επιπλέον είδαν τις προηγούμενες μέρες την κυβέρνηση να ψηφίζει νόμο για τη φοροεξόντωση των μικρών επαγγελματιών ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Με αγώνα και αλληλεγγύη θα σταθεί όρθιος ο λαός της Θεσσαλίας

Με παρακαταθήκη την πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί τους προηγούμενους μήνες σε όλη τη Θεσσαλία από τις επιτροπές πλημμυροπαθών, σωματεία, αγροτικούς συλλόγους και άλλους φορείς, αλλά και τις δράσεις αλληλεγγύης που ανακουφίζουν, δίνουν κουράγιο στους πλημμυροπαθείς, οργανώνονται αυτές τις μέρες συνελεύσεις των πλημμυροπαθών, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σε πόλεις και χωριά, προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή και να πάρει απάντηση η αντιλαϊκή πολιτική που βάζει στο ζύγι του κέρδους τις ζωές του λαού.

Στο κάλεσμά τους οι φορείς αναδεικνύουν ότι «έχουν περάσει τρεις μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή και τα μέτρα στήριξης από κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμους είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός όχι μόνο δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές αποζημιώσεις (600 εκατ. ευρώ για καταστροφές σε Θεσσαλία & Εβρο, όταν γίνονται εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών για μερικά δισ. ευρώ μόνο στην περιοχή μας), αλλά παράλληλα προβλέπει ότι τα όποια χρήματα δοθούν τώρα ή και μελλοντικά σε αντίστοιχες καταστάσεις (καταστροφές - πλημμύρες) θα τα πληρώσουμε όλοι εμείς αφού φορτώνει στον λαό ένα ακόμα χαράτσι - το τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στο όνομα της αντιμετώπισης των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα».

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι «οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες της Θεσσαλίας, πληγέντες και μη, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, το χαμηλό εισόδημα και τη φοροληστεία που μαστίζει όλο τον λαό. Ταυτόχρονα και ενώ ο χειμώνας είναι μπροστά μας, δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, για τον καθαρισμό ρεμάτων, για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αναχωμάτων και την ενίσχυσή τους, ώστε να μην έχουμε νέες καταστροφές».

Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν πως «η πείρα μας δείχνει ότι όποιες δεσμεύσεις έχουμε πάρει, τις πήραμε με τις μαζικές κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και την πίεση που ασκούμε στον δρόμο. Και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς αφού δεν είμαστε στις προτεραιότητές τους, δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε η αποκατάσταση ούτε η προστασία των ζωών μας, της περιουσίας μας. Προτεραιότητες έχουν τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη στις πλάτες μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτησή μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον κοινό αγώνα μας να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ