Η στάση της σουηδικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται προς το παρόν να ακολουθεί την τακτική της «ανοσίας της αγέλης», χωρίς ωστόσο να το αναφέρει επίσημα, δείχνει και τον πολιτικό της προσανατολισμό.
Ετσι, βασική της προτεραιότητα είναι η αποφυγή της «στασιμότητας» ή «κατάρρευσης» της οικονομίας, ακόμα κι αν αυτό είναι σε βάρος της προστασίας της υγείας του σουηδικού λαού. Στα ΜΜΕ της χώρας έχει ανοίξει συζήτηση από «ειδικούς», οικονομολόγους, αλλά και υγειονομικούς για το αν πρέπει η κυβέρνηση να επιλέξει ανάμεσα στις ζωές ορισμένων ανθρώπων και στη χειροτέρευση της ζωής του υπόλοιπου πληθυσμού. Στη χώρα που προβάλλεται ως «πρότυπο» ακούγονται χωρίς αντιδράσεις ακόμα και κυνικά σχόλια του τύπου «πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε 500 νεκρούς και 500.000 χιλιάδες απολυμένους».
Τα μόνα μέτρα που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 500 ατόμων, όλων των αθλητικών γεγονότων και των συναυλιών. Για όλα τα υπόλοιπα γίνονται συστάσεις που επιδέχονται (παρ)ερμηνείες, εκτός από όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στους οποίους συστήνεται να παραμείνουν σπίτια τους. Οσοι μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι συστήνεται να το κάνουν, κατόπιν «συνεννόησης» με τον εργοδότη, σύσταση που υλοποιείται ανάλογα με το τι συμφέρει τον εργοδότη και την κερδοφορία του.
Για να «διευκολύνει» τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται, η σουηδική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα δεν έπαιρνε μέτρα για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, με πρόσχημα ότι οι σχετικές αποφάσεις παίρνονται από την εκάστοτε τοπική διοίκηση. Την προηγούμενη βδομάδα ο νόμος αυτός άλλαξε και προβλέπει δυνατότητα της κυβέρνησης να αποφασίζει για το κλείσιμο των σχολείων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - κάτι το οποίο δεν έχει αποφασίσει μέχρι τώρα παρά μόνο για τα λύκεια και πανεπιστήμια.
Στον συγκεκριμένο νόμο υπάρχει και η πρόβλεψη τα παιδιά των εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς (Υγεία, Μεταφορές, Ενέργεια, στρατός κ.λπ.), που θα χρειαστεί να λειτουργούν, να μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή σχολείο και τα παιδιά από τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων να είναι στο σπίτι. Εξέλιξη που μπορεί να φαίνεται θετική με μια πρώτη ματιά, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, καθώς ενδέχεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την πλήρη κατηγοριοποίηση των σχολείων την «επόμενη μέρα», με βάση την ειδικότητα και το επάγγελμα του γονέα.
Στη Σουηδία σήμερα λειτουργούν 526 κρεβάτια ΜΕΘ (ενώ το 1993 λειτουργούσαν 3.774!), κάτι που μεταφράζεται σε 4,89 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν μόνο 90 ΜΕΘ στη Στοκχόλμη, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν τουλάχιστον 1.000 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης οι θέσεις των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας είναι μόλις 2,4 ανά 1.000 κατοίκους και παρ' όλα αυτά η Περιφέρεια Στοκχόλμης σκόπευε (πριν από την πανδημία) να μειώσει κατά εκατοντάδες τις θέσεις των υγειονομικών στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Καρολίνσκα».
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, μόνο η Περιφέρεια Στοκχόλμης αποφάσισε να επιτάξει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κάτι που δεν γίνεται στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας. Ενώ η κυβέρνηση, «τρέχοντας» να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επίταξε και το μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της χώρας, το Stockholmsmassan, για την πλήρωσή του με άλλες 30 κλίνες ΜΕΘ με ευθύνη του στρατού, αριθμός που σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα καλύψει σε καμία περίπτωση ούτε το 50% των αναγκών νοσηλείας.
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της γύμνιας του συστήματος Υγείας της χώρας είναι ότι τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση σε εργαστήρια της χώρας να παραδώσουν ό,τι έχουν από ιατρικό υλικό, όπως μάσκες, αντισηπτικά, ποδιές μίας χρήσης και αναπνευστήρες. Το «Καρολίνσκα» είχε ξεμείνει από ποδιές μίας χρήσης και μάσκες τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Ελλείψεις υπάρχουν εδώ και μέρες και στα αντιδραστήρια για τα διαγνωστικά τεστ.
Τα νοσοκομεία έχουν ζητήσει από το προσωπικό που είναι ακόμα υγιές να δουλεύει έξτρα ώρες και μέρες μέσα στη βδομάδα, για να μπορέσει να «αντέξει» το κύμα των ασθενών, που όπως προβλέπουν θα είναι μεγάλο τις επόμενες δυο βδομάδες. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε τις υπερπροσπάθειες που κάνουν οι γιατροί και στη Σουηδία, κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες, να ανταποκριθούν στον όγκο της μεγάλης, επίπονης και εντατικής εργασίας τους.
Τα όποια «πυροσβεστικά» μέτρα αναγκάζεται να πάρει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις, και αυτό θα το πληρώσει ακριβά ο σουηδικός λαός.
Την προηγούμενη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου σουηδικών κορονών (100 δισ. ευρώ) για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με άτοκα δάνεια και τραπεζικές εγγυήσεις. Η δε συζήτηση γύρω από την επιχορήγηση των επιχειρήσεων με άφθονο χρήμα συνεχίζεται καθημερινά από όλα τα αστικά κόμματα της χώρας.
Για τους εργαζομένους, από την άλλη, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, με τις απολύσεις να πλησιάζουν όλο και περισσότερο κάθε μέρα τις 20.000. Επιπροσθέτως, πλέον θα μπορεί να μειώνεται ο χρόνος εργασίας από το 100% στο 40%, με το 90% του μισθού, με κάλυψη από το κράτος στο 50%. Το κράτος επίσης ανέλαβε την πληρωμή των επιδομάτων ασθενείας μέχρι και 2 βδομάδες, κάτι που πλήρωνε ο εργοδότης μέχρι σήμερα, ενώ από τη 15η μέρα και μετά θα συνεχίσει να τα πληρώνει το κράτος (δηλαδή πάλι οι εργαζόμενοι), όπως τα πλήρωνε και προηγουμένως...
Οσο για τις διαπραγματεύσεις για νέες Συλλογικές Συμβάσεις, με τη σύμφωνη γνώμη των συμβιβασμένων ηγεσιών των Ομοσπονδιών παγώνουν μέχρι και τις 31 Οκτώβρη, ανοίγοντας δρόμο για τις σχεδιαζόμενες μειώσεις από κυβέρνηση και εργοδοσία.
Στον κλάδο των αερομεταφορών, η SAS, η μεγαλύτερη σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι σταματά να εργάζεται το 90% του προσωπικού της, ήτοι 10.000 θέσεις εργασίας.
Στην ίδια κατεύθυνση η «Norwegian Air» βάζει σε διαθεσιμότητα 7.300 εργαζόμενους, επίσης το 90% του προσωπικού της.
Η «Swedavia», η εταιρεία που κατέχει τη λειτουργία και τη συντήρηση των αεροδρομίων στη Σουηδία, αντίστοιχη της «Fraport» στην Ελλάδα, απολύει 800 εργαζόμενους και βάζει σε διαθεσιμότητα άλλους 1.900.
Στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η «Volvo» κλείνει όλα τα εργοστάσιά της στη Σουηδία και οι 20.000 εργαζόμενοί της μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από την επόμενη βδομάδα. Αλλοι 9.000 εργαζόμενοι απειλούνται με απόλυση στη «Scania».
Στον Τουρισμό, η κεντρική εργοδοτική οργάνωση, «Visita», ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί προειδοποιήσεις απόλυσης σε 25.000 εργαζόμενους.
Οι όμιλοι ξενοδοχείων «Scandic» και «Nordic Choice» ανακοίνωσαν επίσης χιλιάδες απολύσεις.
Στον Επισιτισμό, λόγω της πτώσης της κίνησης οι εργοδότες έχουν μειώσει δραστικά το εργατικό δυναμικό, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και σε αυτόν τον κλάδο.
Στον κλάδο των ναυτιλιακών εταιρειών, η «Stena», από τις μεγαλύτερες στη χώρα, έβγαλε σε διαθεσιμότητα 1.000 εργαζόμενους.
Στο Εμπόριο, η πολυεθνική Η&Μ, σουηδικών συμφερόντων, έδωσε προειδοποίηση απόλυσης σε 2.000 εργαζόμενους στα καταστήματά της στη Νορβηγία.
Σαν «κερασάκι στην τούρτα», ήρθε και ο αντιπρόεδρος της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας, Kerstin Hessius, να δηλώσει ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα υπάρχουν «δυσάρεστες εξελίξεις» για τους εργαζόμενους, με το επίπεδο της ανεργίας να φτάνει στο 20% - 40%.
Τέλος, η δραματική για το σουηδικό λαό κατάσταση το επόμενο διάστημα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους τους συνταξιούχους, με εκατομμύρια συντάξεις να μειώνονται, αφού μέρος των αποθεματικών των συντάξεων είναι τοποθετημένα σε μετοχές στο χρηματιστήριο και σε funds, που ως γνωστόν θα αποδειχθούν «ευάλωτα» ως προς το σκέλος των παρεχόμενων στους εργαζόμενους - όχι συντάξεων αλλά - «χρηματοπιστωτικών προϊόντων», ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα ξαναθησαυρίσουν και με κρατική εγγύηση...
Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί εκθέτουν σε μεγάλους κινδύνους την υγεία του λαού, και βασικά στηρίζουν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Η αδυναμία αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων παγκοσμίως φανερώνει συνολικά την αδυναμία όλων των καπιταλιστικών χωρών να σχεδιάσουν κοινωνικές δομές που να παρέχουν ολοκληρωμένη προστασία της ζωής και του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων.
Η απάντηση του σουηδικού λαού πρέπει να είναι ο αγώνας για απαίτηση προστασίας της δημόσιας υγείας και ούτε σκέψη για καταπάτηση των εργατικών δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών με αφορμή τον κορονοϊό.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ στη Σουηδία και μέσα από τους φορείς και τα συνδικάτα όπου συμμετέχουν, στους χώρους εργασίας τους, μαζί με το Σουηδικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του, καλούν τον σουηδικό λαό και τους Ελληνες μετανάστες στη χώρα να παλέψουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση:
Πραγματική διέξοδος και στη Σουηδία σημαίνει ο λαός, οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων μεταναστών, με την πάλη τους να αντιπαλέψουν και σήμερα, σε συνθήκες κορονοϊού, την αντιλαϊκή πολιτική. Να εναντιωθούν στα κηρύγματα περί «ομοψυχίας» από την κυβέρνηση, τους εργοδότες και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πιστέψουν στη δύναμή τους και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, ώστε να μην πληρώσουν και αυτήν την κρίση.