Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις μαζικές απολύσεις στο αεροδρόμιο

Συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν σήμερα συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Παρέμβαση στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ενάντια στα σχέδια των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» και «Skyserv» να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, του Σωματείου Εργαζομένων στην «Swissport», της Ομοσπονδίας Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ» Αττικής.

Οι απολύσεις αφορούν περίπου 300 εργαζόμενους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, φτάνοντας μέχρι και δέκα χρόνια εργασίας. Ο τρόπος μάλιστα με τον οποίο ενημερώθηκαν πως χάνουν τη δουλειά τους ήταν με τηλεφωνικές κλήσεις, ακόμα και με τη μαζική αποστολή μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα. Οπως έγραφε η εταιρεία στα μηνύματα «είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», ενώ οι μισοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης». Την ίδια τακτική τής εκ περιτροπής απασχόλησης ακολουθεί και η εταιρεία «Goldair Handling».

Κατά τη χτεσινή παρέμβαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, οι εκπρόσωποι της οποίας απουσίαζαν. Σήμερα, Παρασκευή, αντιπροσωπεία τους θα βρεθεί στο υπουργείο Εργασίας ζητώντας συνάντηση.

«Στον πόλεμο με τον κορονοϊό, κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν να μας χτυπούν πισώπλατα», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κοινή τους ανακοίνωση. Διεκδικούν να γυρίσουν όλοι στις θέσεις τους, εργοδοσία και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία και καλούν τους εργαζόμενους να μην παραλάβουν τα χαρτιά της απόλυσης μέχρι να ενημερωθούν από τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Οπως σχολιάζουν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αναφέρεται συνεχώς στην «κατάσταση πολέμου», που τάχα πρέπει «όλοι μαζί» να αντιμετωπίσουμε τον «αόρατο εχθρό», μαζί με την εργοδοσία κηρύσσει τον πόλεμο «ενάντια στα δικαιώματά μας και στέλνουν στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους». Ετσι, στο αεροδρόμιο «το σύνολο των εργαζομένων που εργάζονταν για χρόνια ασταμάτητα και με άθλια μεθόδευση δεν μετατρέπονταν οι συμβάσεις τους από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, βρίσκονται στην ανεργία και μάλιστα με ενημέρωση με μήνυμα στο κινητό...».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να σταματήσει η προκλητική επίθεση και υπενθυμίζουν ότι οι εταιρείες του αεροδρομίου τα προηγούμενα χρόνια έβγαζαν κέρδη στην πλάτη χιλιάδων εργαζομένων, που αμείβονται με μισθούς πείνας και δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης. Καλούν την κυβέρνηση «άμεσα να μετατρέψει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όπως αυτοδίκαια συμβαίνει σε άλλους παραγωγικούς κλάδους» και να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρούν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια της χώρας καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου.

ΚΚΕ: Να ακυρωθούν οι απολύσεις, να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων

Να ακυρωθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στις παραπάνω εταιρείες ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, ζητούν μέτρα ώστε να θεωρηθούν παράνομες και άκυρες οι απολύσεις, παράνομη και καταχρηστική η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων.

«Είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο και τα μέτρα που νομοθετεί με τις ΠΝΠ η σημερινή κυβέρνηση στο όνομα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της επιδημίας. Η εργοδοσία, τη μείωση της επιβατικής κίνησης εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού τη φορτώνει στους εργαζόμενους», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ