Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«

Μπαλάκι» μεταξύ διοικήσεων και υπουργείου Παιδείας γίνονται οι οικότροφοι των φοιτητικών εστιών, των οποίων η διαδικασία εκκένωσης έχει ξεκινήσει σε κάποιες περιπτώσεις αλλά χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη από το υπουργείο για κατηγορίες φοιτητών που δεν μπορούν ή είναι επικίνδυνο να μετακινηθούν μαζικά (εργαζόμενοι φοιτητές που θα χάσουν τη δουλειά τους, φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, φοιτητές που έχουν στο σπίτι τους άτομο ευπαθούς ομάδας και κινδυνεύουν επιστρέφοντας εκεί να μεταδώσουν τον ιό).

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στις πρυτανικές αρχές την αρμοδιότητα να επιλέξουν ποιοι οικότροφοι δεν πρέπει να μετακινηθούν, δίνοντας ωστόσο οδηγίες μόνο για αλλοδαπούς και ορφανούς φοιτητές που δεν έχουν σπίτι να μείνουν, ενώ προέβλεψε δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των υπόλοιπων οικότροφων στα σπίτια τους με τα μεταφορικά μέσα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (σε κάποιες εστίες αυτό έχει ήδη προχωρήσει), χωρίς καμία πρόβλεψη για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσων χρειάζεται να μετακινηθούν σε νησιά. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ήδη διακοπεί η λειτουργία της σίτισης μέσα στις εστίες και οι οικότροφοι σιτίζονται σε άλλες λέσχες, που παραμένουν ανοιχτές.

Σε ανακοίνωσή του για τον αγώνα των εστιακών φοιτητών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ τονίζει:

«Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών σε όλες τις εστίες της χώρας ενάντια στην απαράδεκτη οδηγία της κυβέρνησης να τις κλείσει και να πετάξει στον δρόμο εκατοντάδες φοιτητές!

Η κυβέρνηση να ακούσει και να υλοποιήσει τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Είναι απαράδεκτη η στάση της, αφού ακόμα και οι νέες της οδηγίες - μετά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών - δεν καλύπτουν το σύνολο των οικοτρόφων, δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την ασφαλή μεταφορά των φοιτητών, για την εξασφάλιση της μη διασποράς του ιού. Ουσιαστικά αφήνει ξεκρέμαστους εργαζόμενους φοιτητές, φοιτητές που έχουν οικονομική δυσκολία να μετακινηθούν στα σπίτια τους (καθώς δεν καλύπτει τα ακτοπλοϊκά έξοδα μεταφοράς τους), φοιτητές που χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα, είτε επειδή είναι ευπαθείς ομάδες είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα ή έχουν και οι ίδιοι συμπτώματα.

Οι αγωνίες των φοιτητών γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε υπουργούς, υφυπουργούς, πρυτανείες και διοικήσεις εστιών. Εδώ και τώρα να σταματήσουν οι εκβιασμοί ότι θα κόψουν το ρεύμα, το νερό και τη σίτιση, όπως γίνεται σε ορισμένες εστίες.

Η αδιέξοδη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση για την υγεία των εστιακών φοιτητών, που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η λεγόμενη "ατομική ευθύνη" δεν μπορεί να λύσει τα σοβαρά προβλήματα στις δομές της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Μέριμνας. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες επιβάλλει άμεσα μέτρα χρηματοδότησης, προσλήψεων σταθερού προσωπικού καθαριότητας, τακτικών απολυμάνσεων, υγιεινής, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ ήδη πρωτοστατούν στον αγώνα των φοιτητών σε κάθε εστία της χώρας και θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους φοιτητές που είναι στον αέρα. Κανένας φοιτητής μόνος του!

Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς και δωρεάν διαμονής των φοιτητών που είναι αναγκαίο να παραμείνουν στις εστίες, εξασφάλιση της μετακίνησης για όσους φοιτητές μπορούν και θέλουν να μετακινηθούν, με το κράτος να καλύπτει το σύνολο των εξόδων και των μέσων μεταφοράς τους».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org