Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Προκλητική κάλυψη στο αντεργατικό όργιο από την κυβέρνηση

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του Γ. Βρούτση

«Καμία επιχείρηση δεν κάνει συμβόλαιο διά βίου συμβίωσης. Πάντα αλλάζουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν προσλήψεις - απολύσεις και σε κανονικές περιόδους...!». Αυτά έλεγε χτες σε μία από τις συνεντεύξεις του ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επιχειρώντας προκλητικά να δικαιολογήσει το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με το οποίο οι επιχειρήσεις για τουλάχιστον 6 μήνες μπορούν να κόβουν στο μισό τον εργατικό μισθό, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να περιορίζουν μέχρι και 50% το χρόνο εργασίας για τους εργαζόμενους.

Στον ίδιο προκλητικό τόνο, ισχυρίστηκε πως δήθεν «όλα τα μέτρα είναι έκτακτα, αναγκαία και προσωρινού χαρακτήρα, για να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας...». Μόνο που η ίδια η διάταξη που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, ειδικά για το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπει την εξάμηνη εφαρμογή του, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη, επιβεβαιώνοντας πέρα για πέρα τις ανησυχίες των εργαζομένων, ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σήμερα, αλλά στοχεύουν στο αύριο. Ηρθαν για να μείνουν και όχι για να καταργηθούν, όπως υποκριτικά υπόσχεται η κυβέρνηση.

Ούτε βέβαια το οπλοστάσιο αυτό δίνεται στις επιχειρήσεις για να αποφευχθούν οι απολύσεις. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να προστατέψει τις θέσεις εργασίας - όπως ισχυρίζεται - θα μπορούσε να απαγορεύσει τις απολύσεις για όσο διάστημα κρατά η κρίση της επιδημίας και να καταστήσει άκυρες τις χιλιάδες απολύσεις που έγιναν από τις αρχές Μάρτη. Κάτι που όχι μόνο δεν το κάνει, με αποτέλεσμα κάθε μέρα χιλιάδες εργαζόμενοι να στέλνονται από τους εργοδότες στο σπίτι τους, αλλά διαμορφώνει και το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι που οι επιχειρήσεις να έχουν λυμένα τα χέρια και να κάνουν ό,τι θέλουν με το εργατικό δυναμικό. Να το έχουν δηλαδή στη διάθεσή τους όταν το χρειάζονται, και μάλιστα με τους όρους που το θέλουν, και να απαλλάσσονται απ' αυτό, όταν κρίνουν πως δεν τους χρειάζεται. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο την πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς, στο έδαφος των ήδη ψηφισμένων αντεργατικών νόμων.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Βρούτσης ομολόγησε πως το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας δεν είναι καινούριο, πως προϋπήρχε της σημερινής κρίσης, όπως και η δυνατότητα για ομαδικές απολύσεις, την οποία σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού χρέωσε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τη δεκαετία που πέρασε, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, εξόπλισαν μέχρι τα δόντια την εργοδοσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την εκ περιτροπής εργασία, ενώ η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει την υπογραφή και των δύο κομμάτων.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας για να δικαιολογήσει τα μέτρα κατέφυγε στη συμφωνία της κυβέρνησης με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις.«Δώσαμε τα χέρια με τους κοινωνικούς εταίρους...», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας και αυτός τον ρόλο της πλειοψηφίας στη ΓΣΕΕ, η οποία ανοιχτά δίνει και αυτές τις κρίσιμες ώρες για την εργατική τάξη την πλήρη στήριξή της προς το κεφάλαιο, προκειμένου να ξεσαλώσει σε βάρος των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ