Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαζί

«Μαζί για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19», είναι ο τίτλος σε πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας να «ζυμωθεί» στο λαό η επικίνδυνη λογική της «εθνικής ομοψυχίας», της «κοινής μάχης» και του «κοινού εχθρού» με αφορμή την επιδημία. Η αλήθεια είναι όμως ότι, με τα μέτρα της κυβέρνησης που παρουσιάζονται στο σχετικό δελτίο του ΣΕΒ, δεν μοιράζονται το ίδιο βάρος οι εργάτες και οι καπιταλιστές. Ενα προς ένα, τα μέτρα έχουν στόχο τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις απώλειες σε τζίρους και κέρδη, φορτώνοντας ξανά τα «σπασμένα» στους εργαζόμενους. Ετσι, από τη μία έχουμε για το κεφάλαιο «διευκολύνσεις» και μέτρα στήριξης με δισ. ευρώ, πολλαπλάσια της πενιχρής «έκτακτης ενίσχυσης» που δίνεται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με συνέπεια να παραμένουν οι επικίνδυνες ελλείψεις για το λαό. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις χιλιάδες απολύσεις, τις αναγκαστικές άδειες, την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και άλλων μορφών ευελιξίας, τη μείωση στους μισθούς, την εντατικοποίηση της εργασίας «μέχρι τελικής πτώσης», την αισχροκέρδεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την πλήρη απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σε κανέναν εργαζόμενο δεν πρέπει να βρει έδαφος η λογική της «ομοψυχίας» που καλλιεργούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα κόμματα του κεφαλαίου και η εργοδοτική ηγεσία της ΓΣΕΕ. Απέναντι σε όλους αυτούς, με αφορμή και την επιδημία του κορονοϊού, ο λαός παλεύει να περισώσει δικαιώματα από την άγρια επίθεση, να προστατέψει την υγεία και τη ζωή του, ενώ όλοι οι άλλοι τα καπιταλιστικά κέρδη και την ανάπτυξη που τα υπηρετεί.

Μηχανισμοί...

Ενα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία στην επιτήρηση των περιορισμών που τίθενται σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, δημοσιεύει το «Reuters», δίνοντας μια ανατριχιαστική εικόνα για τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να αναπτύσσουν,, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, γιγαντιαία δίκτυα παρακολούθησης και φακελώματος του λαού, έτοιμα για κάθε χρήση, σε έκτακτες και σε «κανονικές» συνθήκες. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη Γερμανία η «Deutsche Telekom» ενημερώνει τις αρχές για το κατά πόσο τηρούνται οι περιορισμοί εκεί που έχουν κλείσει σχολεία και καταστήματα, παρακολουθώντας τις κινήσεις των κατόχων «έξυπνων» τηλεφώνων. Στην Ιταλία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επίσης προσφέρουν στις αρχές συγκεντρωτικά στοιχεία για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να ελεγχθεί το κατά πόσο οι κάτοικοι συμμορφώνονται με τις εντολές για παραμονή στο σπίτι. Στην Αυστρία η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοιράζεται τα δεδομένα με το κράτος μέσω μιας εφαρμογής ανάλυσης κίνησης που αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει!

... και κίνδυνοι

Οσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οι καταγραφές τους αφορούν μαζικά και ανώνυμα δεδομένα και όχι εξατομικευμένη και προσωποποιημένη παρακολούθηση, το σίγουρο είναι ότι οι δυνατότητες τέτοιων μηχανισμών είναι ανεξάντλητες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της πληροφορίας που καταλήγει στις κρατικές αρχές. Δεν πρέπει επομένως να υπάρχει κανένας εφησυχασμός για μεθόδους και εργαλεία παρακολούθησης και καταγραφής που έχουν δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες με πρόσχημα τις «έκτακτες» συνθήκες, όπως γίνεται τώρα και στη χώρα μας, σε πρώτη φάση με την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στον έλεγχο των απαγορεύσεων στην κίνηση. Οπως έχει δείξει η πείρα, τέτοιοι μηχανισμοί στρέφονται τελικά ενάντια στο λαό και στο κίνημα.

Φαντασία

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που δυστυχώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και κατ' επέκταση στον κλάδο της επίγειας εξυπηρέτησης (...) Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια (...) Η δική μας εταιρεία λόγω της κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι στη δυσάρεστη θέση να σταματήσει άμεσα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου», έγραψε σε μήνυμά της η εταιρεία που απέλυσε τις προάλλες μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους στην επίγεια εξυπηρέτηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την ευχή να «ξαναβρεθούμε όλοι σύντομα να εργαζόμαστε παρέα». Αλλά και σε μια επισιτιστική αλυσίδα, οι εργαζόμενοι έλαβαν το παρακάτω μήνυμα από την εργοδοσία: «Θα θέλαμε να σας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για να μην υπάρχουν σκιές στη σχέση μεταξύ όλων μας (...) Κατανοούμε ότι κάθε ένας από εσάς κουβαλάει τα δικά του οικονομικά και όχι μόνο προβλήματα (...) θα έπρεπε να σκεφτείτε ότι αυτή η κρίση αφορά όλους μας (...) Μια ομάδα είστε και κανονικά θα έπρεπε να σκέφτεστε ο ένας τον άλλον και όχι μόνο την πάρτη σας! (...) Ηρθε λοιπόν σήμερα το πλήρωμα του χρόνου και περιμένουμε να δούμε πραγματικές συμπεριφορές (...) μέσα από αυτήν την κρίση θα γίνει και ένα καλό ξεκαθάρισμα. Τώρα θα φανεί ποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν όλο αυτό το βάρος και να δείξει τη σοβαρότητά του ο κάθε επιχειρηματίας. Να ξέρετε ότι στο τέλος τίποτα απ' όσα ξέρετε δεν θα είναι πια το ίδιο». Δεν μπορείς να πεις... Οι εργοδότες διαθέτουν μεγάλη φαντασία στον τρόπο που ανακοινώνουν στο προσωπικό τους τα ...μέτρα «προστασίας» των εργαζομένων που διαφημίζει η κυβέρνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1845 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1926 Μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής του εργατικού κινήματος (δικτατορία Θεόδωρου Πάγκαλου) συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η δικτατορία, με τις ευλογίες και τη συνεργασία των ρεφορμιστών, επεμβαίνει ανοιχτά: Συλλαμβάνει 110 αντιπροσώπους και τους κρατά έγκλειστους μέχρι τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ετσι, οι ρεφορμιστές πετυχαίνουν να αποκτήσουν την «πλειοψηφία» στο Συνέδριο και να επικαθήσουν στην ηγεσία της ΓΣΕΕ (με 179 ψήφους, έναντι 168 των ταξικών σωματείων). Κατόπιν η ΓΣΕΕ προσχωρεί στη ρεφορμιστική Διεθνή του Αμστερνταμ.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1948 Μετά την τελευταία αποτυχία στη Μουργκάνα, ο κυβερνητικός στρατός επιχειρεί και πάλι κατά του ΔΣΕ (επιχείρηση «Ιέραξ»). Οι όποιες αρχικές μικρές πρόοδοι των αστικών δυνάμεων ανατράπηκαν από τις αντεπιθέσεις του ΔΣΕ, οδηγώντας για μια ακόμη φορά την επιχείρηση σε αποτυχία (7 Απρίλη).

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς, ένας από τους πρώτους Ελληνες λογοτέχνες των αρχών του 20ού αιώνα που καταπιάστηκαν με το κοινωνικό διήγημα. Στη διάρκεια της Κατοχής συντάχθηκε με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στάση που του κόστισε ποικιλώνυμες διώξεις μετά την απελευθέρωση.

1958 Στον απόηχο του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, ο Νικολάι Μπουλγκάνιν καθαιρείται από Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ, ενώ στη συνέχεια καθαιρείται και από την ΚΕ και του αφαιρείται ο τίτλος του Στρατάρχη.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1970 Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Αμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

1977 Στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών, 562 άτομα χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και ένας Ελληνας, όταν «Μπόινγκ 747» της ολλανδικής «KLM» συγκρούεται κατά την απογείωσή του με αεροσκάφος του ιδίου τύπου, της αμερικανικής «Παναμέρικαν», το οποίο τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.

1980 Εκατό άτομα βρίσκουν το θάνατο στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας όταν ανατρέπεται το «πλωτό ξενοδοχείο», δηλαδή η πλατφόρμα στην οποία κατοικούσαν οι εργαζόμενοι των συνεργείων γεωτρήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ