Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψήφισε σαν τον κλέφτη τις ΠΝΠ για τα κλειστά κέντρα - φυλακές στα νησιά

Καταψήφισε το ΚΚΕ και κατήγγειλε τη «fast track» διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Με προκλητικές, «fast track» διαδικασίες, η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να αξιοποιεί καταλλήλως τις ειδικές συνθήκες νομοθέτησης λόγω κορονοϊού, ψήφισε χτες σαν τον κλέφτη στην Ολομέλεια της Βουλής τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είχαν απορρίψει οι νησιώτες παρά το όργιο βίας και καταστολής σε βάρος τους και τη μετατροπή των νησιών σε εμπόλεμες ζώνες.

Πρόκειται για τις ΠΝΠ που προβλέπουν την επίταξη γης προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα - φυλακές αλλά και την αναστολή τουλάχιστον για ένα μήνα στην υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων. Οι σχετικές ΠΝΠ κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Μετανάστευσης.

«Η απόφαση στη διάσκεψη των προέδρων ήταν να συζητηθούν αυτή τη βδομάδα οι ΠΝΠ, που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού», ωστόσο «ήρθαν να συζητηθούν οι ΠΝΠ που αφορούν το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό και που έχουν συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση αυτών τους οποίους αφορούν. Αυτό είναι πρόκληση, γιατί με διαδικασίες "fast track" η κυβέρνηση επιχειρεί, αξιοποιώντας την περίσταση που έχουν δημιουργήσει οι συνθήκες της πανδημίας, να υλοποιήσει μία κατεξοχήν αντιλαϊκή πολιτική», ανέφερε καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κατά τη συνοπτική συνεδρίαση της Ολομέλειας, παρά τις κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, διαφάνηκε η ουσιαστική συμφωνία με την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τις διαφωνίες του, κατά τον εισηγητή του, Γ. Μουζάλα, να έχουν ως εξής: «Η διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού χρειάζεται και κλειστά κέντρα. Αυτό είναι διαφορετικό από αυτές τις πομφόλυγες, οι οποίες είναι αντίθετες και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και με το Διεθνές Δίκαιο, το ότι όλα τα κέντρα θα είναι κλειστά». Καταψήφισε επί της αρχής το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ωστόσο υπερψήφισε το άρθρο που αφορούσε την ΠΝΠ για το άσυλο. Τη ρατσιστική, απαράδεκτη πρότασή του για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα ξερονήσια επανέλαβε, καταψηφίζοντας, ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος. Σε ένα «ιδιότυπο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάμεσα σε ΕΕ, Τουρκία και - δυστυχώς - ελληνική κυβέρνησης» απέδωσε την προσφυγιά η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Μπακαδήμα, καταψηφίζοντας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης προδιέγραψε τη διαρκή ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας καθαρά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ξεριζωμένων: «Στοχεύουμε στην κατάργηση των ανοιχτών δομών και στην αντικατάστασή τους με κλειστές και ελεγχόμενες». Αναφέρθηκε στις κλειστές δομές που έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθούν στα νησιά και στην ενδοχώρα και πρόσθεσε πως επιπλέον «θα δημιουργήσουμε λελογισμένα και όπου χρειάζεται περαιτέρω δομές». Εμφάνισε τις φυλακές που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως «προστασία» των πολιτών από την πανδημία, ενώ προκαλώντας ανοιχτά προσπάθησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι και θέση του ΚΚΕ», δηλαδή ότι είναι τα ίδια πράγματα αυτό που λέει το ΚΚΕ, για την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας, και η επίταξη που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στα νησιά προκειμένου να τα μετατρέψει σε φυλακές της ΕΕ.

Εδώ και τώρα οργανωμένος απεγκλωβισμός από τα νησιά

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που περνάει στα μουλωχτά τις ΠΝΠ, σημείωσε πως «ο λαός των νησιών αυτό που έκανε ξεκάθαρο με τις κινητοποιήσεις του είναι ότι δεν θέλουμε τα νησιά μας να μετατραπούν σε απέραντες φυλακές της ΕΕ. Δεν θέλουμε ούτε το αίσχος της Μόριας, ούτε τα νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο οργανωμένος, μαζικός απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών είναι η λύση. Η λαϊκή αντίδραση δεν πρόκειται να φιμωθεί πίσω από τις μάσκες και τα μέτρα περιορισμού».

Και πρόσθεσε: «Μην επιχειρήσετε να προχωρήσετε στην κατασκευή των δομών σαν τον κλέφτη, εν μέσω καραντίνας, γιατί κουβαλάτε ήδη βαριά την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήσατε στα νησιά, για τις εκρηκτικές συνθήκες του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων που επιμένετε να διατηρείτε στα νησιά, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας του ΣΥΡΙΖΑ».

Οσο για το πρόσχημα της προστασίας από την πανδημία, που προβάλλει η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τη δημιουργία των κλειστών κέντρων, η Μ. Κομνηνάκα τόνισε ότι «πρόκειται για εμπαιγμό και μόνο να το λέτε, όταν ακόμα και τώρα αδειάζετε όλους τους χώρους μαζικών συναθροίσεων, αρνείστε όμως να απεγκλωβίσετε τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά».

«Να προχωρήσετε εδώ και τώρα σε οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των αιτούντων άσυλο από τα νησιά. Να μεταφερθούν και να μοιραστούν σε ανθρώπινες, ανοιχτές δομές φιλοξενίας και με γρήγορες διαδικασίες να απαιτήσετε τη μετεγκατάστασή τους στις χώρες προορισμού τους στην ΕΕ», συνέχισε. Και κάλεσε τους κατοίκους των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών να οργανώσουν τον αγώνα τους στρέφοντας τα πυρά τους στους πραγματικούς υπαίτιους, απομονώνοντας τόσο τον εθνικισμό, που κρύβει τον πραγματικό ένοχο, όσο και τον επικίνδυνο κοσμοπολιτισμό της θεωρίας των «ανοιχτών συνόρων», που αθωώνει την τουρκική αστική τάξη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «η επιδίωξη της κυβέρνησης με τη δημιουργία αυτών των κλειστών κέντρων στα νησιά είναι ακριβώς να εφαρμοστεί η χρεοκοπημένη, αντιδραστική και απάνθρωπη Συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εφαρμόζετε. Μετατρέπετε τα νησιά σε φυλακές, αλλά και τη χώρα μας συνολικά». Αυτός είναι ο λόγος και της αναστολής στη χορήγηση ασύλου, συνέχισε, αντί να επιταχυνθεί η χορήγηση ασύλου, κάτι που εκτός των άλλων σημαίνει και «την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στις υπηρεσίες ασύλου, με μόνιμες σχέσεις εργασίας, για να μπορούν να διεκπεραιωθούν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες».

«Τα λέμε όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόζει μία βαθιά αντιμεταναστευτική πολιτική», συμπλήρωσε. «Εμείς το λέμε καθαρά, εχθρός του λαού δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, εχθρός του λαού είναι οι θύτες που έχουν μετατρέψει όλους αυτούς σε θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, θύματα πολέμων, θύματα οικονομικής κυριαρχίας και εκμετάλλευσης. Αυτούς πρέπει να βάλει στο στόχαστρο ο λαός. Ομως η κυβέρνηση, παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα όλο και πιο ενεργά να συμμετέχει στους επικίνδυνους, επιθετικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί απορρέουν από τις συμβάσεις που έχει με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», κάνοντας αναφορά στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για την αποστολή πολιτικού προσωπικού στο Μάλι της Αφρικής, που δείχνει ότι η κυβέρνηση εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις, που προκαλούν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «μπούσουλα» ΕΕ εγκλωβίζει στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες(2021-05-13 00:00:00.0)
Νέο «όχι» στις «φυλακές» της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες(2021-03-02 00:00:00.0)
Στηρίζουν την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2020-03-13 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις επικίνδυνες αποφάσεις για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2020-02-13 00:00:00.0)
«Πράξη» καταδίκης των κατοίκων των νησιών και των ξεριζωμένων(2020-02-11 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ξεριζωμένων(2020-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ