Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «ηρεμία πριν από την καταιγίδα»

Η κορύφωση της πανδημίας και η μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων βρίσκονται μπροστά, εκτιμάει το υπουργείο Υγείας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων από τον κορονοϊό μέσα σε μια μέρα ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία (πάνω από 4.000 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 41.519, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 239).

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εκτίμησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι θα κλιμακωθεί η επιβάρυνση νοσοκομείων και εργαστηρίων, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα «ηρεμία πριν από την καταιγίδα». Συνέχισε πως «είναι απαραίτητο να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και ταυτόχρονα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ στις κλινικές».

Στη Γερμανία, τις τελευταίες δυόμισι βδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400.000 τεστ για κορονοϊό, όπως ανέφεραν γιατροί στη συνέντευξη Τύπου. Ειπώθηκε ακόμη ότι η Γερμανία διαθέτει περίπου 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ - σημαντικά περισσότερα από την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία - όμως το ζήτημα είναι η ανεπάρκεια των υγειονομικών, σύμφωνα με την Ζουζάνε Χέρολντ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκίσεν. Η έλλειψη προσωπικού κρατά κλειστά αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ. Γι' αυτό, επιστρατεύονται και εκπαιδεύονται σε αναπνευστήρες φοιτητές της Ιατρικής, αναστέλλονται οι γονικές άδειες γιατρών και νοσηλευτών, προκειμένου να αυξηθεί η στελέχωση των νοσοκομείων.

Στο μεταξύ, ήδη οι επιστημονικοί σύλλογοι των νοσοκομειακών γιατρών δίνουν οδηγίες «διαλογής» ασθενών προς τους γιατρούς, στην περίπτωση που τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

Στο έγγραφο επτά Ιατρικών Εταιρειών σημειώνεται πως «εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή. Θα απορρίπτονται ασθενείς που βρίσκονται «σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση», ενώ ακόμη και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε ΜΕΘ, είναι πιθανό να χάσει τη θέση του. Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται ιεράρχηση με ηλικιακά ή «κοινωνικά κριτήρια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλιά και νέα προβλήματα εκθέτουν σε κινδύνους υγειονομικούς και ασθενείς(27/3/2020)
«Χρυσώνει» τους επιχειρηματίες της Υγείας με λεφτά των ασφαλισμένων(27/3/2020)
Μεγάλη εξάπλωση με πολλά θύματα(26/3/2020)
Κοινός παρονομαστής η πολιτική που απαξιώνει τις λαϊκές ανάγκες(21/3/2020)
Στα 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα(20/3/2020)
Χωρίς το πολύτιμο κρεβάτι(12/4/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org