Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Τα στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας

Αλλα 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το σύνολο στα 892. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 57 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, οι 54 είναι διασωληνωμένοι, στην πλειοψηφία τους έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι άνδρες. Τέσσερις ακόμα άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 26, με μέση ηλικία τα 73 έτη (21 άνδρες, 5 γυναίκες - όλοι εκτός από έναν είχαν υποκείμενο νόσημα). Μέχρι χτες 42 άνθρωποι είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον κορονοϊό, δεν φαίνονται «σημάδια εκθετικής αύξησης στη χώρα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί. Είμαστε στην αρχή της μάχης». Παράλληλα αναφέρθηκε ότι ο ιός μπορεί να προκαλεί σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους.

Από όσους έχουν νοσηλευτεί ή ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ελάχιστοι παρουσίασαν επιδείνωση, ωστόσο είναι σε διαδικασία ελέγχου πόσοι απέκτησαν υψηλό τίτλο αντισωμάτων που δείχνουν την ανοσία στον ιό για 2 - 3 έτη.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα θεραπευτικά σχήματα έναντι της νόσου, τα οποία όμως μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες στην καρδιά, στο ήπαρ, γι' αυτό δεν μπορεί να δίνονται μαζικά στον κόσμο και σε όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων για την εκτίμηση κινδύνου για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρεται ότι σε 14 μέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων της νόσου ανέβηκε από 3,3/100.000 πληθυσμού σε 36,1/100.000 πληθυσμού, δηλαδή δεκαπλασιάστηκε και αυξήθηκε η μετάδοση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εκτιμάται επίσης συνεχιζόμενη αύξηση τις επόμενες μέρες και βδομάδες.

Οπως ειπώθηκε, «ο κίνδυνος είναι υψηλός για ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, όπου θα πρέπει να ελέγχεται. Ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο σε ΜΕΘ είναι 4% - 6%». Για τη γρίπη ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πλέον βρίσκεται σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της 97 νεκρούς, με μέση ηλικία τα 67 έτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα(20/3/2020)
Τα στοιχεία για την έξαρση της γρίπης(12/2/2019)
Στα 24 τα κρούσματα μόλυνσης(19/8/2017)
Το μικρόβιο προσέβαλε 7 νεογνά(14/11/2012)
Μειώνεται η πρόληψη, αυξάνονται τα κρούσματα(24/11/2010)
Ηπια αύξηση των κρουσμάτων(28/8/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org