Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού

Κοινό ψήφισμα Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Δεκάδες ήδη οι υπογραφές

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
«Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού»: Το σύνθημα αυτό προτάσσουν Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε κοινό τους ψήφισμα, με το οποίο διεκδικούν επείγοντα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα, αποδεικνύεται σήμερα με δραματικό τρόπο ότι είναι επικίνδυνη για το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας του λαού.

Με αίσθημα ευθύνης παίρνουμε όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συνανθρώπων μας. Θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και αυτήν τη δοκιμασία με αλληλεγγύη, οργάνωση και διεκδίκηση.

Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 40.000 μέσα σε λίγες μέρες, η εντατικοποίηση στα εργοστάσια τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής. Οι χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού, με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν τη συνδικαλιστική δράση.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζόμενους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα.

Στείλτε καταγγελίες αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα, που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

1. Αμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό.

2. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.

3. Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

4. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι".

5. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.

6. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.

7. Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

8. Την αυτόματη κατάργηση με το πέρας της καραντίνας όλων των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.

9. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

10. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων».

Οι υπογραφές στο ψήφισμα

Τα Εργατικά Κέντρα: Αρτας, Λέσβου, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ζακύνθου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Νάουσας, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σάμου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου (ΕΚΒΣΔ) και το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Οι Ομοσπονδίες: Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Οικοδόμων, Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Λαυρεωτικής, Ημαθίας - Πέλλας, Κομοτηνής, Λευκάδας, Αγρινίου, Χανίων, Σάμου, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Δράμας, Βόλου, Λάρισας, Ηλείας, Κω. Τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Καρδίτσας. Το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας.

Τα Σωματεία Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας, Ναούσης «Η Κλωθώ», Λάρισας, Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ».

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», Λήμνου, Καλύμνου, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, Λήμνου.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Αττικής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

Τα Συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Λήμνου, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Περάματος, Ηλιούπολης, Ελευσίνας - Ασπροπύργου, Ν. Ιωνίας, Κορυδαλλού, Βόρειας Εύβοιας, Λάρισας, Καλύμνου, Μαγνησίας, Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Πειραιά, Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό Θήρας, Λευκάδας, Λήμνου, Χανίων, Ζακύνθου, Κω και στα ξενοδοχεία «GRAND RESORT Lagonissi», «Zafolia».

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης, Λήμνου, η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θεσσαλίας, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Χανίων.

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Λαυρεωτικής, Μεσσηνίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Χαλκιδικής, Λάρισας, Πάτρας, Λήμνου, Ρεθύμνου, Καβάλας, Λευκάδας, επαρχίας Ελασσόνας, Αιτωλοακαρνανίας, Σκοπέλου, Χανίων, Καλύμνου. Τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Αττικής, Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής - Πειραιά και Νήσων, Εύβοιας - Βοιωτίας και περιοχής Αυλώνα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Μετάλλου Μαγνησίας, Μετάλλου Εύβοιας.

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Forthnet - Netmed», «Wind» (ΠΑΣΕ «Wind»), «Cosmote - e-Value» Αττικής, «Vodafone - 360 Connect».

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ Ν. Ηλείας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

Τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Αττικής, Αργολίδας, Λάρισας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ημαθίας - Πέλλας, Ηρακλείου, Εύβοιας, Τρικάλων, Χανίων, Ιωαννίνων, Αρτας - Πρέβεζας, τα Σωματεία Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΕΒΓΑ», «Tasty Foods», «ΦΑΓΕ», «Παυλίδης», «Λειβαδίτης - Ζούρας - ΒΙΟΚΟΤ - ΕΛΙΖΑ - ΑΛΚΟΤ» (ΖΑΒΕΛ).

Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης.

Τα Νομαρχιακά Τμήματα Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Τα Σωματεία Συνταξιούχων Λήμνου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Μαγνησίας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) Μαγνησίας, ΙΚΑ Καρδίτσας, ΙΚΑ Κω, ΙΚΑ-ΟΚΑ Κέρκυρας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org