Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Επιταγές» Τζόνσον στις φαρμακοβιομηχανίες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκκληση για «διεθνή συνεργασία» με στόχο την εξεύρεση εμβολίου και αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής για την πανδημία κορονοϊού απηύθυνε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Υποσχέθηκε πως θα διαθέσει 210 εκατ. στερλίνες, για να χρηματοδοτήσει την ανακάλυψη εμβολίου, ωστόσο, πλέον η πανδημία στη Βρετανία τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, δοκιμάζοντας τα όρια του κατακερματισμένου (από τις συνεχείς μειώσεις δαπανών) δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες λίγες μέρες δέχονται «τσουνάμι» ασθενών, ενώ χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό προστασίας της υγείας τους (μάσκες, γάντια κ.ά.). Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αδυνατούν επίσης να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής ή μασκών οξυγόνου.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας και αρκετοί οικονομολόγοι στο Λονδίνο προβλέπουν βαριές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη βρετανική οικονομία, όπως οικονομική ύφεση 10% τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και μείωση του ΑΕΠ κατά 15% έως 20% στη διάρκεια των μέτρων καθολικής απαγόρευσης κίνησης και αναστολής της λειτουργίας εκατομμυρίων επιχειρήσεων (εάν η πανδημία αντιμετωπιστεί και περιοριστεί σύντομα...).

Στο Λονδίνο ανακοινώθηκαν επίσης νέες «ποινές» στους παραβάτες της καραντίνας όπως πρόστιμο 60 λιρών σε γονείς που δεν καταφέρνουν να επιβάλουν οικιακή καραντίνα στα παιδιά, ή φυλάκιση έως 2 ετών σε όσους βήχουν επίτηδες σε αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org