Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΕΤΗΠ
Καταγγέλλει την εποπτεία της «τηλεργασίας» με κάμερες

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την εργοδοσία. Βροχή οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας και κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στους χώρους δουλειάς

Την εργοδοσία της πολυεθνικής «Teleperfomance» καταγγέλλει ακόμα μια φορά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του πως «αυτήν τη φορά ξεπέρασε τα όρια, ενημερώνοντας εργαζόμενους που θα δουλεύουν από το σπίτι ότι θα παρακολουθούνται μέσω κάμερας»!

Για να δικαιολογήσει αυτήν την εντολή χρησιμοποιεί «το πρόσχημα της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των πελατών». Το σωματείο σημειώνει: «Εναρμονισμένοι και εμπνευσμένοι από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης, θέλουν να μετατρέψουν τον προσωπικό μας χώρο σε ένα ιδιότυπο Γκουαντάναμο για όλους μας!

Δεν φτάνει που τόσο καιρό τα κτίριά της ήταν υγειονομικές βόμβες με κόσμο να στοιβάζεται και να ρισκάρει την υγεία του, τώρα έρχονται με θράσος να μπούνε και στα σπίτια μας επικαλούμενοι την προστασία δεδομένων. Δεν φτάνει που δεν έχουν εξασφαλίσει καν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τηλεργασία (σύνδεση ίντερνετ, κόστος ρεύματος, κατάλληλη υποδομή για εργασία μπροστά σε οθόνη, διαλείμματα κ.ά.) - πράγματα που είναι ευθύνη της εταιρείας - ρίχνουν ουσιαστικά άλλο ένα βάρος στους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να βάλουν τον εργοδότη τους δεσμοφύλακα στη διάρκεια της καραντίνας στο σπίτι τους. Τα προσωπικά δεδομένα του πελάτη, όμως, είναι μόνο αφορμή για να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της παραγωγής για την εταιρεία με το μικρότερο δυνατό κόστος.

(...) Προειδοποιούμε σε όλους τους τόνους την εργοδοσία να μην τολμήσει να εισβάλει στις ζωές των εργαζομένων! Ερχόμαστε σε επαφή με το Συνδικάτο μας, το ΣΕΤΗΠ. Ο μόνος δρόμος για να αντισταθούμε σε αυτήν τη λαίλαπα είναι η συλλογική πάλη και δράση!».

Σε άλλους χώρους δουλειάς

Σε συμβολικό κλείσιμο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Μεσσηνίας προχώρησε ο Σύλλογος Υπαλλήλων, ενάντια στην εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να βρίσκονται από χτες όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εγκυκλίους για μείωση - ελαχιστοποίηση του προσωπικού.

«Καθιστούμε υπεύθυνο τον περιφερειάρχη για ό,τι τυχόν συμβεί, αν θα νοσήσει, ή νοσηλευθεί, ή το χειρότερο χάσει τη ζωή του συνάδελφός μας λόγω της μη εφαρμογής των μέτρων και της ανυπαρξίας προστατευτικών μέσων», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Επίσης, την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων με καθυστέρηση και σε δόσεις από την επιχείρηση «Κοτόπουλα Ναυπάκτου Κοντοχρήστος» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Σημειώνοντας τις επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει επίσης ότι εργοστάσια, εργοτάξια, βιοτεχνίες και συσκευαστήρια, ιδιαίτερα τροφίμων, της περιοχής δουλεύουν «στο φουλ» αυτές τις μέρες, καθώς «το "μένουμε στο σπίτι" δεν ισχύει εκεί που η βιομηχανική παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη για να αυγατίσουν τα κέρδη».

Να μη δεχτούν να θυσιάσουν τα δικαιώματα και την υγεία τους για να θωρακίσουν οι επιχειρήσεις τα κέρδη τους, καλούν τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, αφού η εντατικοποίηση στα καταστήματα και τις αποθήκες τσακίζει κόκαλα.

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ενάντια στην πιθανή εφαρμογή από τους εργοδότες του κλάδου των αντεργατικών μέτρων που περιλαμβάνουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του και το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org