Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παρέμβαση για τις επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς στο εργοτάξιο του «Πτολεμαΐδα 5»

Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει και επιστολή εργαζόμενου στην εφημερίδα μας

Αποψη του εργοταξίου στον «Πτολεμαΐδα 5»
Αποψη του εργοταξίου στον «Πτολεμαΐδα 5»
Υπόμνημα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κοζάνης - Γρεβενών και το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κοζάνης - Γρεβενών απέστειλαν την περασμένη Τρίτη το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης μαζί με το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τα σωματεία καταγγέλλουν τις επικίνδυνες για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων συνθήκες που επικρατούν στο εργοτάξιο της υπό κατασκευής Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» και καλούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να πραγματοποιήσει άμεσα επιτόπιο έλεγχο. Στο υπόμνημα τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες της ανάδοχου εταιρείας που συνεχίζει να κρατάει το εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» ανοιχτό και τις εργασίες σε εξέλιξη, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα.

«Δεν έχει εξασφαλιστεί πως ο κάθε εργαζόμενος θα έχει σε καθημερινή βάση γάντια, φόρμες μιας χρήσης, μάσκα, πως θα αποσυμφορηθούν τα μέσα μεταφοράς των εργαζομένων από και προς τη μονάδα, αν υπάρχουν αποδυτήρια και παροχή νερού για την καθαριότητα των εργαζομένων, τουαλέτες κ.λπ. που έπρεπε να υπάρχουν για να θωρακίζουν έως ένα βαθμό τους συναδέλφους απέναντι στην εξάπλωση του ιού», καταγγέλλουν τα σωματεία.

Αποκαλυπτική επιστολή

Τις καταγγελίες τους επιβεβαιώνει και η επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας εργαζόμενος (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τις τελευταίες βδομάδες (...) παρακολουθούμε ένα "παιχνίδι" σχετικά με τη λειτουργία της υπό κατασκευή μονάδας 5 στην Πτολεμαΐδα. Πρόκειται για παιχνίδι αντισφαίρισης, στο οποίο ο ένας αρμόδιος πετάει το μπαλάκι στον άλλον προκειμένου να πάρει την οικονομική ευθύνη που θα έχει η προσωρινή παύση εργασιών στο εργοτάξιο.

Η ανάδοχος εταιρεία πετάει το μπαλάκι στη ΔΕΗ, η τελευταία στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση στην ανάδοχο εταιρεία. Ολο αυτό το παιχνίδι όμως παίζεται την ώρα που μέσα στο εργοτάξιο εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, κάποιοι απ' τους οποίους προέρχονται από την Κοζάνη, κάποιοι από την Πτολεμαΐδα και κάποιοι άλλοι από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ολο αυτό το παιχνίδι παίζεται την ώρα που τα μέτρα ασφαλείας στην 5η μονάδα είναι ελλιπή και προσπαθούν να τα καλύψουν κάπως με πρόχειρες λύσεις και προβάλλοντας προς τα έξω ότι όλα δουλεύουν όπως θα έπρεπε. Ολοι περιμένουν να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα μέσα στο εργοτάξιο για να πάρουν την απόφαση να παύσουν προσωρινά τις εργασίες. Ωστόσο, κανένας τους δεν αναλογίζεται τις συνέπειες που θα έχει αυτό.

Ο τρόπος εργασίας είναι τέτοιος που εάν ένας νοσήσει από τον ιό, θα τον μεταδώσει σίγουρα σε άλλους 3, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κολλήσουν κι άλλους (...).

ΥΓ. Σε παρόμοια κατάσταση με την υπό κατασκευή μονάδα 5 βρίσκονται και άλλα εργοτάξια της Ελλάδας στα οποία εργάζονται συνάδελφοι που επίσης αγωνιούν για την υγεία τους, δίχως να μπορούν κι αυτοί να εκφράσουν την ανησυχία τους δημόσια, καθώς όλοι γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους. Ο νοών νοείτω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαγορά, απόσυρση και κατασκευή μονάδων με κριτήριο το κέρδος(2018-04-21 00:00:00.0)
Νέο εργατικό «ατύχημα» στην κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V(2017-11-03 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας(2017-05-03 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια σε επιχείρηση παρεμπόδισης συνδικαλιστικής δράσης(2017-04-08 00:00:00.0)
Εμπόδια στην ίδρυση του σωματείου βάζει η εργοδοσία(2017-02-21 00:00:00.0)
Λειψά μέτρα ασφάλειας και τρομοκρατία στα εργολαβικά συνεργεία(2016-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ