Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Εκατοντάδες νεκροί κάθε μέρα

Copyright 2020 The Associated

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η Ισπανία «μέτρησε» χτες σχεδόν 500 νέους θανάτους από τον κορονοϊό μέσα σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 4.145. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 56.197, δηλαδή 8.578 περισσότερα από την Τετάρτη.

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μια αλλαγή στην τάση», δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ιγια, σημειώνοντας πως παρότι η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων είναι κοντά στο 20%, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων έπεσε για πρώτη φορά από την περασμένη βδομάδα, με 83 λιγότερους θανάτους από αυτούς που καταγράφηκαν την Τετάρτη. Πάντως, 3.700 άτομα παραμένουν στις ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, τα ταχέα τεστ κορονοϊού που αγόρασε η ισπανική κυβέρνηση από την Κίνα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να υπολογιστούν οι πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας στην Ισπανία, δεν λειτουργούν και είναι τελείως αναξιόπιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις των μικροβιολογικών εργαστηρίων των μεγάλων ισπανικών νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι διαθέτουν βαθμό ακρίβειας 30%, τη στιγμή που έπρεπε να υπερβαίνει το 80% και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Οπως διαβεβαίωσε χτες η κινεζική κυβέρνηση, η εταιρεία «Bioeasy», με έδρα το Σεντζέν, «δεν έχει ακόμη άδεια λειτουργίας»...

Συνεχίζεται η τραγωδία στα γηροκομεία

Παράλληλα, όλο και περισσότερες πλευρές της τραγωδίας στα γηροκομεία της Ισπανίας, με δεκάδες ηλικιωμένους να πεθαίνουν αβοήθητοι, χτυπημένοι από τον κορονοϊό, βγαίνουν στην επιφάνεια. Μια ομάδα νέων, σε μια πόλη της νότιας Ισπανίας, επιτέθηκε σε ασθενοφόρα που μετέφεραν 28 ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και οδηγούνταν σε ένα ίδρυμα που θα τους αναλάμβανε, όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές αρχές.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρονταν σε ένα ίδρυμα της πόλης επειδή ο οίκος ευγηρίας στον οποίο διέμεναν, σε άλλη κοινότητα, επρόκειτο να απολυμανθεί. Στην Ισπανία, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε γηροκομεία τις τελευταίες μέρες. Ο στρατός, που έχει αναλάβει τις απολυμάνσεις σε αυτά τα ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις βρήκε γέροντες νεκρούς στα κρεβάτια τους, όπως αποκάλυψε η υπουργός Αμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες.

Οι αιτίες της επίθεσης δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, η εν λόγω πόλη βρίσκεται κοντά στο Γιβραλτάρ, μαστίζεται από υψηλή ανεργία και είναι γνωστό κέντρο λαθρεμπορίου τσιγάρων και ναρκωτικών. «Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη επειδή εκείνοι που πουλούν παράνομα τσιγάρα ή χασίς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς δικαιολογία», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org