Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ
Δεκάδες νέα κρούσματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μέτρα

Επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, με οδυνηρό τρόπο, την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), που παραμένουν ανοχύρωτες ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, χτες βγήκε στο φως άλλη μια μονάδα, στο Μαρούσι, η οποία έχει μετατραπεί σε εστία διασποράς του ιού και σχεδόν οι μισοί εξυπηρετούμενοι βγήκαν θετικοί στον ιό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ΜΦΗ όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα του ιού σε ηλικιωμένους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από 10 μέρες είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. Μέχρι χτες είχαν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Αττικής 12 ηλικιωμένοι, ενώ είναι προς μεταφορά άλλοι 9. Μαζί με τους ασθενείς θετικοί είναι και 7 εργαζόμενοι και όλα δείχνουν ότι τα κρούσματα θα υπερβούν τα 40.

Θυμίζουμε πως μόλις μια βδομάδα πριν, μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα σε ΜΦΗ, τα κλαδικά Σωματεία Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Αθήνας, Πειραιά, Αχαΐας, Μαγνησίας, Λάρισας και Βόρειας Ελλάδας με κοινή ανακοίνωσή τους επισήμαιναν ότι «η εργασία γίνεται εξουθενωτική, δεν τηρούνται τα μέτρα για την ανάπαυση των συναδέλφων (...) Δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι, αν γίνονται μοριακοί έλεγχοι - που είναι οι πιο αξιόπιστοι - και κατά πόσο αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί κρούσματα έγκαιρα, προτού γίνει διασπορά στους χώρους».

Τα κλαδικά σωματεία απαιτούν εδώ κι ένα χρόνο συστηματικούς ελέγχους από τους αρμόδιους φορείς για τις εργασιακές συνθήκες και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα γηροκομεία, μαζικό και περιοδικό έλεγχο των εργαζομένων με μοριακά τεστ, να σταματήσει η συνεχιζόμενη προσπάθεια ενοχοποίησης των εργαζομένων. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να καταγγέλλουν στα σωματεία τις περιπτώσεις αυθαιρεσιών, έλλειψης μέτρων προστασίας, έλλειψης ελέγχων των μονάδων από τους αρμόδιους φορείς.

35 κρούσματα σε μονάδα και στη Μαγνησία

Την κατάσταση αυτή επιβεβαίωσε στο μεταξύ και το νέο σοβαρό περιστατικό με κρούσματα κορονοϊού που προκύπτει ξανά σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Μαγνησία. Συγκεκριμένα, μέχρι και χτες, μετά από έλεγχο του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο Σουρλίγκειο Ιδρυμα Καναλίων, είχαν εντοπιστεί 35 κρούσματα. Τα 28 αφορούν τρόφιμους του γηροκομείου, ενώ τα 7 νοσηλευτικό προσωπικό. Να σημειώσουμε πως μόνο 9 τρόφιμοι και 2 εργαζόμενοι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μέχρι χτες, 11 ηλικιωμένοι είχαν μεταφερθεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ