Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
«Μπαλώματα» για το ΕΣΥ και νέα «δωράκια» στους φαρμακοβιομήχανους

Κυρώσεις δωρεών που ανοίγουν νέους δρόμους για τις περιβόητες ΣΔΙΤ

Η αντιλαϊκή πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και η προώθηση διαφόρων δωρεών «ευαγών» ιδρυμάτων εφοπλιστών, στο πλαίσιό της, αποτυπώνονται και στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο αφορά την κύρωση συμβάσεων δωρεάς, η πρώτη μεταξύ του Δημοσίου και του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση» για το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και η δεύτερη μεταξύ του Δημοσίου (4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης) και «της κ. Αννας Μαρίας - Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας» για το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης σειρά άλλων διατάξεων του υπουργείου Υγείας.

Στην πρώτη σύμβαση προβλέπεται η ανακαίνιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Η δεύτερη προβλέπει την ανακατασκευή κτιρίου της Αντικαρκινικής Εταιρίας από το παραπάνω φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η κλινική ημερήσιας νοσηλείας του «Θεαγένειου». Ωστόσο προβλέπονται διάφορα ακόμα «περίεργα», όπως ότι η μονάδα νοσηλείας θα «χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το νοσοκομείο καθ' όλη τη διάρκεια του συμφωνητικού του χρησιδανείου μεταξύ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του νοσοκομείου. Μετά τη λήξη του συμφωνητικού (το οποίο θα ισχύει για 15 χρόνια) επιτρέπεται η εκ νέου παραχώρηση της χρήσης της μονάδας σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα του ελληνικού Δημοσίου κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της δωρήτριας» κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ζήτησε εξηγήσεις για τη δεύτερη δωρεά, όπως γιατί υπάρχει χρονικός περιορισμός, αλλά και τι προβλέπεται στο λεγόμενο «χρησιδάνειο» και γιατί ρυθμιστής των αναγκών Υγείας τίθεται ένας ιδιωτικός φορέας, σημειώνοντας ότι προωθείται η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τα όσα προβλέπονται στις δωρεές, σημείωσε, θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους. Οι υποδομές και παροχές Υγείας δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία και τον εθελοντισμό, «βγάζοντας» τους ιδιώτες «αθώες περιστερές».

Οσον αφορά τις λοιπές διατάξεις, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το άρθρο 2 του νομοσχεδίου αποτελεί ένα ακόμα δωράκι προς τους φαρμακοβιομήχανους, καθώς τους χαρίζει ένα μέρος από αυτά που έχουν εισπράξει από τους ασθενείς και θα έπρεπε να έχουν αποδώσει ήδη στο κράτος (το λεγόμενο «clawback»). Για την ακρίβεια, προβλέπεται ότι από 1/7/2020 «εξαιρείται η εξωνοσοκομειακή δαπάνη Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορά σε γενόσημα φάρμακα, καθώς και φάρμακα που έχει λήξει η περίοδος προστασίας δεδομένων τους, από τον επιμερισμό του ποσού επιστροφής που προκύπτει από την υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης». Για το μέτρο αυτό οι φαρμακοβιομήχανοι στη διάρκεια της χτεσινής ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή δήλωσαν την ευχαρίστησή τους, ενώ ζήτησαν και περαιτέρω ενισχύσεις...

Προβλέπονται ακόμα διάφορα «μπαλώματα» όσον αφορά το προσωπικό, με μετακινήσεις υγειονομικών κ.ά., ενώ στο άρθρο 20 προβλέπεται η πρόσληψη ανειδίκευτων ιατρών σε οποιαδήποτε θέση.

Να διοριστεί το σύνολο των γιατρών που περιμένουν για ειδικότητα

Κατά τη διαδικασία της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, τοποθετήθηκε για το άρθρο 20 του νομοσχεδίου η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οπως ανέφερε, το άρθρο «δίνει τη δυνατότητα σε όσους γιατρούς έχουν ζητήσει να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους μέχρι και 15/12/2020 να προσληφθούν σε κενή θέση ειδικευόμενου, ανεξάρτητα από ειδικότητα, μόνο για τέσσερις μήνες. Η θέση της Ομοσπονδίας, η οποία είναι ξεκάθαρη και έχει διατυπωθεί ήδη από τον Μάρτιο, είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από νέους γιατρούς, και με αυτήν την έννοια ζητάμε να διοριστεί το σύνολο των συναδέλφων που περιμένουν για να ξεκινήσουν ειδικότητα ή για να συνεχίσουν ένα κομμάτι της ειδικότητας τους, σε κενές θέσεις ειδικευόμενων αντίστοιχες της ειδικότητάς τους, με σύμβαση ειδικευομένου γιατρού».

Δήλωσε δε την αντίθεση της Ομοσπονδίας στα κυβερνητικά σχέδια να γίνουν οι ειδικευόμενοι γιατροί εμβολιαστές με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Με δεδομένο ότι η ιατρική ειδικότητα έχει συγκεκριμένη διάρκεια, αναρωτιόμαστε, σημείωσε, «ενώ όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη της φαρμακοεπαγρύπνησης, και μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες για δύο χρόνια, επειδή πρόκειται για ένα καινούργιο εμβόλιο, πού θα απευθυνθεί ο εμβολιασμένος, αν τυχόν εμφανίσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ