Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αλλη μια Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα

Σταθερά στο στόχαστρο η κυριακάτικη αργία και το 8ωρο

Τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για άλλη μια Κυριακή, στις 31 Γενάρη, προανήγγειλε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο γγ Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης. Ηδη τα καταστήματα λειτούργησαν την Κυριακή 24/1, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ με φόντο τις εικόνες με τις τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις, η κυβέρνηση μετατρέπει και την επόμενη Κυριακή σε εργάσιμη για τον κλάδο.

Με την πανδημία να αξιοποιείται άλλη μια φορά για την προώθηση πάγιων αντεργατικών αξιώσεων της εργοδοσίας, μετά το «άνοιγμα» του Εμπορίου οι πιέσεις στους εργαζόμενους να παρατείνουν τις ώρες και τις μέρες εργασίας τους αυξάνονται, το ίδιο και η πρακτική των μεγαλοεργοδοτών να «κόβουν» ρεπό. Στη διάθεση των επιχειρήσεων παραμένει το σύνολο των αντεργατικών μέτρων, της αναστολής των συμβάσεων για μέρος του προσωπικού, της επιβολής μειωμένου ωραρίου ή εκ περιτροπής εργασίας μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Ετσι, ο όγκος της δουλειάς φορτώνεται σε λιγότερο προσωπικό, το οποίο καλείται μάλιστα να εργαστεί για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή.

Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «με την γνωστή συνταγή των "έκτακτων μέτρων", όπως εμφανίστηκαν στην περίοδο των μνημονίων, αυτήν τη φορά με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση μετατρέπει σε νόμο κάθε όνειρο των εργοδοτών. Τελευταίο παράδειγμα το περαιτέρω ξήλωμα της Κυριακής αργίας». Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους, να παλέψουν μαζί με το σωματείο τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ(26/2/2021)
Στη Βουλή ζητώντας μέτρα στήριξης(20/2/2021)
Κανείς εργαζόμενος ανυπεράσπιστος στην επίθεση της εργοδοσίας!(21/3/2020)
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι το επιστέγασμα του «εργασιακού μεσαίωνα»(6/5/2017)
Κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας(26/10/2013)
Δυναμική παρέμβαση για το ωράριο(3/10/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org