Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με διεκδικήσεις για τη λήψη μέτρων προστασίας απέναντι στον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς της περιοχής, σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο Μενίδι, σε μια περιοχή που είναι στο «κόκκινο» της επιδημιολογικής εικόνας και έχει τεθεί σε αυστηρό lockdown, προχωρούν σε μια σειρά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου την Πέμπτη 28 Γενάρη στις 9 το πρωί. Θα ακολουθήσει κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών την Παρασκευή 29 Γενάρη, στις 4.30 μ.μ. Θα συμμετάσχουν επίσης στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη στις 4 μ.μ.

Την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων πήραν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής και Νήσων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Ν. Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

«Για τα κέρδη τους παίζουν κορόνα - γράμματα τις ζωές μας. Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς» είναι ο τίτλος του καλέσματος των σωματείων, που αναδεικνύουν ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, «με μία πολύ μεγάλη βιομηχανική ζώνη που συγκεντρώνει εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που μεταφέρονται καθημερινά από άλλους δήμους της Αττικής για να δουλέψουν».

Σημειώνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων «επιβεβαιώνει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς θα συνεχίζεται ένα "πινγκ πονγκ" του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων».

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς και οι συγκοινωνίες παραμένουν υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης της πανδημίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, με τα σωματεία να εξηγούν:

  • Δεν γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ) διατηρούνται συνειδητά υποστελεχωμένοι ώστε να είναι εξαφανισμένοι από τους χώρους εργασίας και ενώ τα κρούσματα σε πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς είναι δεκάδες.
  • Σε πολλές επιχειρήσεις η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο» με εξαντλητικά ωράρια, διαμορφώνοντας όρους μεγαλύτερης μετάδοσης του ιού, λόγω της εξασθένισης του οργανισμού των εργαζομένων, αλλά και των περισσότερων ωρών παραμονής τους στο χώρο δουλειάς. Την ίδια στιγμή πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα, αφού οι επιχειρήσεις όπου απασχολούνται τους έχουν θέσει σε αναστολή ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία. Στη ΦΕΙΔΑΣ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή για πάνω από 3 μήνες. Στην PRODIS η εργοδοσία προχώρησε σε 3 απολύσεις με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις που έχει στις πωλήσεις της.
  • Δεν έχουν παρθεί μέτρα για να πυκνώσουν τα δρομολόγια στα ΜΜΜ ώστε να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στη δουλειά.

Την ώρα που δεκάδες κρούσματα καταγράφονται σε σχολεία και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση παίρνει μόνο μέτρα σκληρού lockdown με αστυνόμευση της περιοχής και συνεχίζει την καραμέλα της "ατομικής ευθύνης".

Τα μέτρα που παίρνει δεν έχουν κριτήριο την προστασία των εργαζομένων και την κάλυψη των αναγκών τους, αλλά αντίθετα εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων».

Τα σωματεία αναδεικνύουν επίσης την αδυναμία του δημόσιου συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες, με τις δομές Υγείας στην περιοχή να παραπαίουν.

Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και διενέργεια ελέγχων, επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου, πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Επίσης καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος. Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθοί κ.λπ.) των εργαζομένων που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Πύκνωση δρομολογίων και συχνές απολυμάνσεις σε λεωφορεία και πούλμαν εταιρειών. Θωράκιση του μοναδικού Κέντρου Υγείας της περιοχής, με ταυτόχρονη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, τα Σωματεία διεκδικούν μέτρα, όπως 15 μαθητές ανά τμήμα, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού και ατομικά μέσα προστασίας σε όλα τα σχολεία.

Τα σωματεία καλούν σε ενίσχυση της δράσης στους χώρους δουλειάς αξιοποιώντας όλους τους τρόπους: Συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών. «Στήνουμε Επιτροπές στο χώρο δουλειάς και απαιτούμε να παρθούν μέτρα. Συνεχίζουμε τη δράση για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, παλεύουμε για τα εργασιακά μας δικαιώματα», τονίζουν στο κάλεσμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ