Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα επιβίωσης

Από τη χτεσινή πετυχημένη μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο
Από τη χτεσινή πετυχημένη μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με μια σειρά πολύμορφων δράσεων, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματά τους και διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Αγωνιστική αποφασιστικότητα στη Θεσσαλία

Μαζική και δυναμική μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν χτες οι βιοπαλαιστές αγρότες της Μαγνησίας, «σηκώνοντας στο πόδι» την πόλη του Βόλου. Οι αγρότες, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα χωριά τους, συναντήθηκαν γύρω στις 10 π.μ. έξω από τον Βόλο και σχηματίζοντας κομβόι με τα αγροτικά μηχανήματα διέσχισαν τους δρόμους, καταλήγοντας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Στη διάρκεια της κινητοποίησης ακούγονταν από τα μεγάφωνα συνθήματα, τραγούδια, καθώς και τα αιτήματά τους. Μπροστά στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι επιφύλαξαν αγωνιστική υποδοχή στους αγρότες, αναδεικνύοντας τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Ο Θεόδωρος Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες: «Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Το υψηλό κόστος παραγωγής, με την άρνηση και αυτής της κυβέρνησης να υλοποιήσει το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο. Το αίσχος των ανοιχτών και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων». Στάθηκε στην ανάγκη οι αγρότες να πιστέψουν στη δύναμή τους, να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους, σημειώνοντας ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ απηύθυνε η Εύη Καρυδάκη, αναδεικνύοντας τη σημασία της συμπόρευσης των εργαζομένων με τους βιοπαλαιστές αγρότες απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

Τέλος, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων επέδωσαν στον προϊστάμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μηχανοκίνητη πορεία έγινε χτες και στα Τρίκαλα, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» επέδωσε ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη.

Στην Καρδίτσα πληθαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ενώ οι Αγροτικοί Σύλλογοι ετοιμάζουν κινητοποίηση στον Παλαμά την Πέμπτη 28/1, ενόψει της επίσκεψης του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή. Ταυτόχρονα εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ο Σύλλογος Γυναικών με ανακοινώσεις τους δηλώνουν πως είναι και αυτήν τη φορά στο πλευρό τους.

Στη Λάρισα, μετά από τηλεδιάσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων των Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε στις 22/1, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συγκέντρωση και πομπή των τρακτέρ στην πόλη των Φαρσάλων την Πέμπτη 28/1 στις 11 π.μ. Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους, «οι πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες του "Ιανού" είναι πολλές, βαθιές και δεν κλείνουν εύκολα. Από την πρώτη μέρα κυβερνητικά κλιμάκια, κλιμάκια του ΕΛΓΑ, άλλων υπουργείων και οργανισμών βρέθηκαν στα Φάρσαλα δίνοντας υποσχέσεις για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών σε παραγωγές, σπίτια, αποθήκες, πάγιο κεφάλαιο, οικοσκευές σε ποσοστό 100%. Υποσχέσεις που σε καμιά περίπτωση δεν τηρήθηκαν και σήμερα βρισκόμαστε σε οριακό σημείο (...) Η περίφημη τροπολογία Βορίδη που τόσο πανηγυρίστηκε από κάποιους ότι ανοίγει τον δρόμο για 100% αποζημιώσεις, ήταν στάχτη στα μάτια των αγροτών, δεν ανέστειλε το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως από την πρώτη στιγμή ψήφισής της κατήγγειλε η ΕΟΑΣΝΛ», το οποίο «μειώνει τις αποζημιώσεις με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις σε εξευτελιστικά και μη αποζημιώσιμα ποσοστά ζημιάς».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην υπόλοιπη χώρα

Στο μεταξύ, αγωνιστικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας σε συντονισμό με σωματεία αυτοαπασχολούμενων της πόλης και συνδικάτα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης μαζί με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο προγραμματίζουν κινητοποίηση αύριο Τετάρτη. Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λαμία προγραμματίζουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης και Δομοκού. Παρέμβαση στο δημαρχείο Στυλίδας θα πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας και Στυλίδας, θέτοντας μεταξύ άλλων το ζήτημα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών. Κινητοποίηση προγραμματίζουν και οι αγρότες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Σύστασης Αγροτικού Συλλόγου Ελάτειας - Τιθορέας.

Αντίστοιχα, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι του νομού Χανίων ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, Τετάρτη, στις 12 μ. στην Περιφέρεια.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» ετοιμάζει σύσκεψη με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους, σωματεία και φορείς.

  • Αναβολή πήρε χτες η δίκη των αγωνιζόμενων αγροτών της Καλαμάτας για τις κινητοποιήσεις του 2016.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org