Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πλαίσιο»

«Κανένας ποτέ δεν μιλούσε για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας. Πέρασαν 60 γύροι και δεν ασχοληθήκαμε. Αλλά από εδώ και πέρα, θα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον...». Κάτι τέτοιοι σχολιασμοί γίνονται στα ΜΜΕ σχετικά με τα εν εξελίξει παζάρια Ελλάδας - Τουρκίας και προετοιμάζουν για ένα «εξάμηνο με εξελίξεις»... Στα παραπάνω προστίθενται οι καθησυχαστικοί «αστερίσκοι», αφού, όπως λέγεται, «δεν πρόκειται για διαπραγματεύσεις, δεν τηρούνται πρακτικά και δεν προκύπτει κάτι δεσμευτικό από τις επαφές»... Πώς εξηγείται όμως το «τεράστιο ενδιαφέρον» για κάτι που «δεν δεσμεύει καμία πλευρά»; Μα από το γεγονός ότι το «πλαίσιο» των «επαφών» έχει τεθεί προ πολλού και φέρει την ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα, δηλαδή το «σπρώξιμο» για να προχωρήσει άλλη μια διευθέτηση στην περιοχή. Το «αυξημένο ενδιαφέρον» είναι ταυτόχρονα μέρος της εντατικής προετοιμασίας που γίνεται για να αποδεχτεί ο λαός επικίνδυνους συμβιβασμούς και «λύσεις» που θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και προωθούν τη συνεκμετάλλευση. Επομένως, πράγματι, ο 61ος γύρος δεν είναι όπως οι προηγούμενοι. Κι αυτό που έχει αλλάξει δεν είναι απλά η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, με τις «πλάτες» των «συμμάχων» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Κυρίως είναι η «νέα φάση» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, τα επενδυτικά σχέδια των ενεργειακών κολοσσών, η απαίτηση για «θωράκιση της ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στους ανταγωνιστές Κίνα και Ρωσία. Αυτά βάζουν το «πλαίσιο», έναν πραγματικό «στενό κορσέ» για όλους τους λαούς της περιοχής, που προσθέτει περισσότερο «λάδι στη φωτιά»...

Μεταλλάξεις

Αν κρίνουμε από όσα λένε τα κυβερνητικά επιτελεία τις τελευταίες μέρες, όλα τα έχουν καλώς καμωμένα για την πανδημία. Απλά παραμένει μια μικρή ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, φαινόμενο το οποίο βέβαια κάθε άλλο παρά «απρόσμενο» είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιο πριν τα είχαν πάλι όλα καλώς καμωμένα και η «ελευθερία» των εμβολιασμών απείχε «μια ανάσα». Απλά κόλλησε για μερικούς μήνες στις συμπληγάδες των επιχειρηματικών σχεδίων, των ανταγωνισμών, των απόρρητων εμπορικών συμφωνιών και συμβολαίων της ΕΕ. Νωρίτερα πάλι δεν υπήρχε «λόγος ανησυχίας», αφού «οι μαθητές δεν μετέδιδαν», τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ήταν εστίες υπερμετάδοσης και στους χώρους δουλειάς «δεν κόλλαγε». Για να μην πούμε βέβαια για το περασμένο καλοκαίρι, όταν απλά έπεσαν λίγο έξω στη «ζαριά» που έριξαν, τζογάροντας την υγεία του λαού για τα κέρδη μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ, εφοπλιστών και αερομεταφορέων. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι όσες «μεταλλάξεις» κι αν κάνει κάθε φορά η κυβερνητική επιχειρηματολογία και τα προσχήματα που αξιοποιούν, δεν κρύβεται με τίποτα πως ο πραγματικός «ιός» για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες είναι ο καπιταλισμός, η διαχείριση της πανδημίας με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό, κοινή συνισταμένη σε όλες τις φάσεις είναι η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, την προστασία στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ. Αυτόν τον «ιό» λοιπόν πρέπει να σημαδέψει η εργατική - λαϊκή πάλη, μαζί με τη διεκδίκηση μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα «συμπτώματά» του.

Αναλύσεις

«Θα υπάρξουν αρκετές αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες στην επίτευξη της συλλογικής ανοσίας, ώστε το θέμα αυτό να γίνει αντικείμενο trading (σ.σ. αγοραπωλησίας) στις αγορές; Πιθανώς». Αυτό διαπιστώνουν οι αναλυτές της «JP Morgan», με αφορμή την άνοδο τις τελευταίες μέρες των χρηματιστηρίων του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στις δυο αυτές χώρες ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με άλλες. Και προσθέτουν πως «οι χώρες που θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας πιο γρήγορα λόγω κάποιου συνδυασμού δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και διανομής εμβολίων, αναμένεται να εμφανίσουν τις πιο ανοδικές τάσεις στα επιτόκια και τα νομίσματά τους». Ετσι, δηλαδή, αν είχε μείνει καμία αμφιβολία για το ποια κριτήρια καθορίζουν την κούρσα του εμβολιασμού, αλλά και τις «τρικλοποδιές» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ή τους εκβιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων...

Τεχνογνωσία

«Το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», έλεγε τις προάλλες ο νέος υπουργός Εργασίας και πρώην Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, αναγγέλλοντας καινούργιες «τεχνικές» για τη διευθέτηση των εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούν. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην τον πιστέψουμε. Είναι βέβαιο ότι στο καινούργιο του πόστο θα μεταφέρει την τεχνογνωσία από την προηγούμενη θητεία του και ότι θα επιχειρήσει να «λύσει» όλα τα ζητήματα κατά το πρότυπο της ΔΕΗ. Αυτός είναι άλλωστε και ένας επιπλέον λόγος για τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται για σκληρούς αγώνες, αφού το παράδειγμα της ΔΕΗ μόνο για τα χειρότερα προϊδεάζει. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την απολιγνιτοποίηση, που αφήνει πίσω της μερικές χιλιάδες ανέργους, ανοίγει το δρόμο στα μεγαθήρια των ΑΠΕ και «τελειώνει» τον λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα της χώρας; Για την «οικονομική εξυγίανση» της ΔΕΗ, που έφερε ένταση των εκβιασμών και των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν; Για την παραπέρα ενίσχυση της ΔΕΗ στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, που φέρνει αύξηση των τιμολογίων και χειρότερους όρους δουλειάς για τους εναπομείναντες εργαζόμενους; Αυτό είναι λοιπόν το «know how», η τεχνογνωσία που θα μεταφέρει ο υπουργός στο νέο του πόστο. Οχι μόνο στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, όπου προσλαμβάνει ιδιώτες για να τις διεκπεραιώσουν, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη αντεργατική ατζέντα, που αποτελεί την καρδιά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων για το επόμενο διάστημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1500 Ο Ισπανός ναυτικός Βινθέντε Πινζόν ανακαλύπτει τη Βραζιλία.

1821 Αρχίζει η σύσκεψη της Βοστίτσας (σημερινό Αίγιο), που κράτησε έως τις 29 του μήνα και στη διάρκεια της οποίας ο Παπαφλέσσας ανακοίνωσε στους προκρίτους ότι αποφασίστηκε από τη Φιλική Εταιρεία η έναρξη της Επανάστασης.

1823 Πεθαίνει ο Βρετανός γιατρός Εντουαρντ Τζένερ, ο οποίος ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς και έθεσε τα θεμέλια της ανοσολογίας.

1920 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Εργατικός Αγών» (κεντρικό όργανο του ΣΕΚΕ) η απόφαση της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας για τη μετατροπή της σε Κομμουνιστική και την προσχώρησή της στην Κομμουνιστική Διεθνή.

1924 Ξεκινά τις εργασίες του το 2ο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

1924 Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ προς τιμή του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη επαναστάτη, 5 μέρες μετά το θάνατό του.

1925 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν.

1939 Οι δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη, το πιο ισχυρό προπύργιο της Δημοκρατικής Ισπανίας. Τρεις μήνες αργότερα θα πέσει και η Μαδρίτη.

1990 Πεθαίνει ο Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος Λιούις Μάμφορντ.

...και σαν χτες

1890 Καταργούνται οι έκτακτοι νόμοι του Βίσμαρκ κατά των σοσιαλιστών στη Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα νομιμοποιείται έπειτα από 12 χρόνια παρανομίας.

1919 Οι αντιπρόσωποι της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού αποφασίζουν τη συγκρότηση της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

1925 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας.

1940 Η «Παλιά ΚΕ» του ΚΚΕ καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση», που είχε κατασκευάσει η Ασφάλεια του Κ. Μανιαδάκη.

1952 Αμνηστεύονται τα στελέχη του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), που στις 31 Μάη 1951 είχαν προβεί σε στρατιωτικό κίνημα, το οποίο ακυρώθηκε εν τη γενέσει του έπειτα από παρέμβαση του στρατάρχη Παπάγου.

1968 Ολοκληρώνεται η επιτόπια έρευνα αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στα στρατόπεδα της Γιούρας και της Λέρου. Η αντιπροσωπεία έδωσε στη δημοσιότητα μακροσκελέστατη και λεπτομερή έκθεση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των εξόριστων, τα βασανιστήρια και το γενικότερο τρομοκρατικό κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα.

1972 Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ανακοινώνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα μόνιμων ιδιόκτητων αμερικανικών βάσεων για την εξυπηρέτηση των ναυτικών μονάδων του 6ου Στόλου.

1982 Πεθαίνει το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Σουσλόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1954-1982).

1985 Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΔΑ.

2011 Μαζικές διαδηλώσεις ξεσπούν στην Αίγυπτο, που είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του Προέδρου της χώρας Χ. Μουμπάρακ.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ