Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενταξη της κολχικίνης στη θεραπεία της Covid-19

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου Covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα είπε χτες η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδώρου, η χορήγηση κολχικίνης «δίνει μια προοπτική προς διερεύνηση. Δεν είναι θεραπεία αποδεδειγμένα αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του Covid 19».

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από θετικό μοριακό τεστ, ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και θα τη λαμβάνουν οι ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18 - 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός 32 θετικών κρουσμάτων με τη μετάλλαξη του ιού Β.1.1.7. (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας). Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αφορά την αύξηση μέχρι και 70% της μεταδοτικότητας του ιού, χτυπώντας συναγερμό για το ενδεχόμενο να φρακάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα το αθωράκιστο ΕΣΥ.

Από τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) βρέθηκαν ένα θετικό δείγμα του νέου στελέχους με μοριακό τεστ στις 23/12, 3 δείγματα από τις πύλες εισόδου, 4 δείγματα στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β117, 8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης, 17 δείγματα από την Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ