Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσει το απαράδεκτο φακέλωμα εργαζομένων

Η εργοδοσία της «Teleperformance» ζητά πρόσβαση σε πληροφορίες για πολιτικά φρονήματα, συνδικαλιστική οργάνωση, θρησκευτικές πεποιθήσεις, γενετικά και βιομετρικά δεδομένα κ.ά.!

Οι ορέξεις των εργοδοτών έχουν ανοίξει από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο
Οι ορέξεις των εργοδοτών έχουν ανοίξει από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο
Να υπογράψουν κείμενο με το οποίο αποδέχονται τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους από την ίδια, ζητά από τους εργαζόμενους η εργοδοσία της «Teleperfomance», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Προσωπικά δεδομένα που αφορούν πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, γενετικά και βιομετρικά δεδομένα, σεξουαλική ζωή κ.ά.!

Το συγκεκριμένο κείμενο εμφανίζεται ενταγμένο σε σύμβαση ανανέωσης χρόνου εργασίας, γεγονός που εκ των πραγμάτων ασκεί μεγάλη πίεση στους εργαζόμενους για να το υπογράψουν.

Το κλαδικό Συνδικάτο απαιτεί την άμεση απόσυρσή του, έχει ήδη προβεί σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και πρόκειται επίσης να προχωρήσει σε καταγγελία στο υπουργείο Εργασίας και στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σε ασφυκτικό έλεγχο η ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη της εργοδοσίας

Με την εργοδοσία να επικαλείται τα «έννομα συμφέροντά» της και την «επιχειρηματική αποδοτικότητα», η «Δήλωση Απορρήτου», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο απαράδεκτο κείμενό της, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που σας αφορούν βάσει έννομων συμφερόντων όσον αφορά τις δραστηριότητες επεξεργασίας, όπως οι έρευνες, η παρακολούθηση εργαζομένων, η παρακολούθηση της πρόσβασης στις κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και για την αξιολόγηση των υποψηφίων για μια θέση εργασίας. Στα επιδιωκόμενα έννομα συμφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ασφάλεια και η επιχειρηματική αποδοτικότητα».

Πιο κάτω, σημειώνοντας ότι «ενδέχεται να παραστεί απαραίτητη η επεξεργασία πιο ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», εξηγεί ότι «ως ευαίσθητα δεδομένα ορίζονται από τον ΓΚΠΔ τα δεδομένα που αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς και η επεξεργασία γενετικών δεδομένων, βιομετρικών δεδομένων με σκοπό την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση προσώπου, δεδομένων που αφορούν την υγεία ή δεδομένων που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό. Παραδείγματος χάριν, η "Teleperformance" ενδέχεται να πρέπει να επεξεργαστεί δεδομένα υγείας και τα ευαίσθητα δεδομένα ενδέχεται να χρειάζονται κατά την παροχή υποστήριξης σε εργαζόμενους αναφορικά με προσωπικά ζητήματα ή ζητήματα της σχέσης εργασίας (παραδείγματος χάριν για να εξεταστεί το ζήτημα των διακρίσεων)»!

ΣΕΤΗΠ: Να αποσυρθεί το κατάπτυστο κείμενο!

Το ΣΕΤΗΠ καταδικάζει τα παραπάνω και τονίζει: «Δεν τους έφταναν οι κάμερες που θέλουν να βάλουν στα σπίτια μας, με αφορμή την τηλεργασία, για να καταγράφουν κάθε λεπτό σαν χαφιέδες τις κινήσεις μας, δεν τους έφταναν οι μηνιάτικες συμβάσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι πληρωμές υπερωριών με κουπόνια, η πίεση, η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία, οι προσβολές και το συνεχές "κυνήγι" των εργαζομένων, τώρα επιστρέφουν με ένα κατάπτυστο κείμενο όπου επιβάλλουν το φακέλωμα».

(...) Αλήθεια, γιατί η "Teleperformance" θέλει να γνωρίζει αν ένας εργαζόμενος είναι μέλος σε κάποιο σωματείο ή αν ανήκει σε πολιτικό φορέα; (...) να γνωρίζει η εταιρεία τον σεξουαλικό και γενετήσιο προσανατολισμό των εργαζομένων; Αλήθεια, η "Teleperformance" γνωρίζει ότι υπάρχουν οι γιατροί Εργασίας, που είναι υπεύθυνοι να βλέπουν τα δεδομένα υγείας των εργαζομένων και δεσμεύονται πραγματικά από το απόρρητο, ή τους έχουν καταργήσει από μόνοι τους; Και ας μας πουν, ποιος θα επεξεργάζεται όλα αυτά τα στοιχεία και με τι σκοπό;».

Οπως επισημαίνει το κλαδικό Σωματείο, «προσπαθούν να μας φακελώσουν, να γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, για να μας απολύουν όποτε θέλουν, να μας αποκλείουν από θέσεις εργασίας, για να ξεμπερδεύουν με εργαζόμενους οργανωμένους σε σωματεία, εργαζόμενους που πάνε κόντρα στη λογική τους, που δεν είναι άλλη από κέρδη - κέρδη - κέρδη.

Στην "Teleperformance" έχουμε μακρόχρονη πείρα από απολύσεις συνδικαλιστών - μελών του σωματείου, από την προσπάθεια της εργοδοσίας να απαγορεύσει κάθε επαφή του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του. Μέχρι και μπράβους μάς έφερναν για να αποκόψουν κάθε επαφή των συναδέλφων με το ΣΕΤΗΠ».

Αναδεικνύοντας το αντεργατικό έδαφος πάνω στο οποίο «φυτρώνει» και αυτή η κατάπτυστη εργοδοτική αξίωση, το ΣΕΤΗΠ σημειώνει: «Οι ορέξεις των εργοδοτών έχουν ανοίξει και από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων (...) Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εργοδοσία και κυβέρνηση θέλουν να μας έχουν στο χέρι, να μη σηκώνεται κεφάλι, να μην αντιδρούμε. Ακόμα και ο πιο καλόπιστος καταλαβαίνει ότι η δήλωση απορρήτου σχετίζεται άμεσα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση» για το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών και εργατικών ελευθεριών.

Και καταλήγει: «Απαιτούμε τώρα να αποσυρθεί το κατάπτυστο κείμενο του χαφιεδισμού. Να δοθούν εκ νέου συμβάσεις στους εργαζόμενους για υπογραφή, χωρίς αυτό το κείμενο. Να σταματήσει η προσπάθεια φακελώματος των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org