Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις και διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά

Κοινή επιστολή των 5 επιχειρησιακών Σωματείων προς τα αρμόδια υπουργεία

Από πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Από πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Τη νέα προσπάθεια της κυβέρνησης να τους ρίξει στην παγίδα της συναίνεσης στις απολύσεις τους απορρίπτουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, απέναντι στην προσπάθεια για επαναφορά του «αντικοινωνικού πακέτου - διαβατηρίου ανεργίας».

«Ως προς την πρόταση που με σαφήνεια μας ζητήσατε να συναινέσουμε, σας δηλώνουμε με την ίδια σαφήνεια ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε στις απολύσεις μας», τονίζουν τα 5 Επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε κοινή επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Και προσθέτουν: «Επίσης με σαφήνεια τοποθετούμαστε και λέμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η προοπτική συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κρίνεται από το αν θα βρεθεί ή όχι επενδυτής. Σας θυμίζουμε πως και εσείς οι ίδιοι λέτε ότι "το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν προοπτικές", "μπορεί να υπάρξει με βάση τη ΛΑΡΚΟ ανάπτυξη" κ.λπ., τα οποία τα επιβεβαιώνουμε και ισχύουν. Για μας είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο ότι η ΛΑΡΚΟ έχει τεράστιες δυνατότητες. Θεωρούμε αντίφαση να τις αναγνωρίζετε και την ίδια στιγμή να λέτε πως αν δεν βρεθεί επενδυτής η λύση είναι να κλείσει».

Η κοινή επιστολή των Σωματείων αποτελεί ουσιαστικά την απάντηση στα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και εκπροσώπους των Σωματείων, όπου από την πλευρά του υπουργείου παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το μέλλον των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Συγκεκριμένα, από την πλευρά του υπουργείου ξεκαθαρίστηκε ότι το επόμενο διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα απολυθούν και ζήτησε τη συναίνεσή τους και την αποδοχή ενός «πακέτου» μέτρων, όπως η νομοθετική ρύθμιση για καταβολή αποζημιώσεων, η επιδότηση της ανεργίας για κάποιους μήνες και η ένταξη σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όσους εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει τα 59 έτη. Παράλληλα, προσδιόρισε ότι ένας μικρός αριθμός εργαζομένων θα επαναπροσληφθεί με νέες συμβάσεις στον ειδικό διαχειριστή και μέχρι να έρθει ο ανάδοχος, επιχειρώντας έτσι να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων.

«Μας προτείνατε με σαφήνεια να συναινέσουμε, να δεχτούμε να απολυθούμε. Από την πλευρά μας θεωρούμε ατυχή διατύπωση το "πνεύμα" διλήμματος από την πλευρά σας. Δεν νομίζουμε να είναι δυνατόν ότι υπάρχει κυβέρνηση που μπορεί να αφήνει να εννοηθεί ότι "εάν συναινέσετε θα πάρετε αποζημιώσεις, αν όχι θα με πιάσει πείσμα και δεν θα σας δώσω"», τονίζουν στην επιστολή τους τα Σωματεία. Παράλληλα, σημειώνουν ότι στο ερώτημα που κατέθεσαν για το τι θα γίνει αν δεν καρποφορήσουν οι διαγωνισμοί, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι η ΛΑΡΚΟ θα κλείσει, ενώ υπογραμμίζουν ότι σε μια σειρά από ερωτήματα που έγιναν πάνω στις προτάσεις δεν υπήρξαν διευκρινίσεις.

Να διασφαλιστούν η ενιαία λειτουργία, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Δηλώνουμε την ειλικρινή διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου μαζί σας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, είτε αυτό είναι το δικαίωμα στην εργασία είτε αυτό είναι η καταβολή του συνόλου των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί από την εργασία μας στη ΛΑΡΚΟ. Από αυτήν την άποψη θεωρούμε αναγκαίο ότι πρέπει να γίνει διάλογος με όλα τα αρμόδια υπουργεία», αναφέρουν στην επιστολή τους τα Σωματεία, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

«Σας καλούμε να πάρετε σοβαρά υπόψη ότι οι τιμές του σιδηρονικελίου είναι τέτοιες (19.000 δολάρια ο τόνος και η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παράξει 1.600 τόνους το μήνα) που σήμερα επιτρέπουν η ΛΑΡΚΟ να παράγει, να εργαζόμαστε όλοι, να μην "μπαίνει μέσα", να είναι κερδοφόρα και να πληρωνόμαστε από την παραγωγή της. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να απολυθούμε. Στο κάτω κάτω της γραφής εάν και εφόσον βρεθεί ανάδοχος, οι εργαζόμενοι θα είμαστε στην εργασία μας και θα διαπραγματευτούμε μαζί του», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα επιχειρησιακά Σωματεία, ιεραρχώντας ψηλά τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καλούν τα αρμόδια υπουργεία, ενόψει της νέας τηλεδιάσκεψης που έχει οριστεί για τις 29 Γενάρη, να υποβάλουν γραπτώς, ολοκληρωμένα και με σαφήνεια τη συνολική πρότασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ